Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR [ÚOCHB] Zdeněk Hostomský kandiduje v senátních volbách za nové politické hnutí Alternativa pro nezávislé kandidáty [ANK 2020]. Zdeněk Hostomský kandiduje ve volebním obvodu 24 [Praha 9].

Zdeněk Hostomský, který působil mnoho let ve výzkumu v USA, kandiduje za nové nezávislé politické hnutí ANK 2020, které založil senátor a lékař Peter Koliba.

„Chceme lepší školství a lepší zdravotnictví. Větší podporu vědy a výzkumu. Snížení byrokracie, a hlavně lepší připravenost ČR na další nenadálé situace, které mohou v budoucnu nastat. Věříme, že například díky elektronizaci jednotlivých oblastí získáme větší efektivitu a vítaný přínos pro naše občany. Ať už se jedná o zdravotnictví, podávání daňových přiznání nebo obecně fungování státní správy,“ popisuje Zdeněk Hostomský.

Podle něj má Česká republika spoustu nadaných lidí a obrovský potenciál. Kvůli tomu se chce v Senátu zaměřit na snížení byrokratické zátěže a úpravu nekvalitních zákonů.

„Z vlastní zkušenosti v akademickém výzkumu ale vím, jak nás stále rostoucí byrokracie a nešťastně nastavené zákony nutí být v neustálé defenzivě. Ať se to týká získání stavebního povolení, nebo nákupu vědeckého přístroje,řekl.

Reakce na koronavir byla přehnaná

Největší aktuální problémy vidí v ekonomických dopadech, které zapříčinila často přehnaná reakce na koronavirovou epidemii. Podle něj se epidemie díky novým léčebným postupům a vakcínám brzy vyřeší, ale společenské a ekonomické dopady budou horší a dlouhodobější než ty zdravotní.

„Koronavirová krize ukázala, že v politice potřebujeme odborníky, kteří o hrozbách nového koronaviru nejen dokáží přesvědčivě mluvit, ale hlavně budou schopni nabídnout konkrétní, efektivní řešení a převzít zodpovědnost,“ uvedl.

Co se týče receptu pro Prahu 9, uvádí Zdeněk Hostomský obtížné parkování. Kvituje proto výstavbu parkovacích domů, které současný stav jistě pomohou zlepšit.

„Definitivně by se také měla vyřešit situace ohledně SK Prosek. Podporuji místní občany, kteří nechtějí přijít o sportoviště. Jako senátor budu maximálně nápomocen tomu, aby se situace SK Prosek vyřešila k všeobecné spokojenosti, tvrdí.

Kdo je Zdeněk Hostomský

RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc je od roku 2012 ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky. Před návratem do ČR 26 let působil v USA v oblasti biotechnologického výzkumu. Vedl vývoj nových protivirových a protinádorových léků. Později byl výkonný ředitel v Centru výzkumu rakoviny farmaceutické společnosti Pfizer v Kalifornii. Jako ředitel ÚOCHB v Praze dohlížel na kompletní rekonstrukci areálu ústavu a zajistil další příjem z licenčních poplatků do roku 2025.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here