Dá se mluvit i o epidemii obezity, říká Radan Brůha

0
1102
Radan_Bruha
Foto: VFN

Tuk poškozuje játra stejně jako alkohol. A právě zvýšený příjem obou škodlivin v době pandemie covidu-19 podstatně zvýšil riziko poškození jater u české populace. Podle přednosty 4. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze a 1. LF UK Radana Brůhy je načase dát zdraví lidí zase do pořádku.

„Berme tu situaci covidu-19 jako možnost ten stav zlepšit, vždycky bychom si měli z toho, co prožijeme špatného vzít poučení, tak zkusme tu situaci změnit,“ říká v podcastu pro ZdraveZpravy.cz Radan Brůha.

V rozhovoru Radan Brůha upozorňuje hlavně na zvýšení nadváhy u lidí v době pandemie, a to až o 30 procent. S tím pak souvisí nárůst pacientů s onemocněním zažívacího ústrojí. V meziročním srovnání ve VFN lékaři pozorují například dvakrát více hospitalizací kvůli žlučníkovým kamenům. A v blízké budoucnosti se podle nich dají očekávat i nárůsty onkologických pacientů.

„Odkládaná preventivní vyšetření tlustého střeva povedou k tomu, že budeme pacienty nacházet v pokročilejších fázích nádorových onemocnění,“ říká.

Tuk a alkohol ničí játra sice pomalu, ale napořád

S nárůstem tělesné hmotnosti u lidí významně vzrostlo riziko poškození jater. Potíž však podle Brůhy je, že onemocnění jater se vyvíjí pomalu, přitom však často přechází do stádia cirhózy a rakoviny jater. Lékaři dnes ale oproti době před několika lety dokáží u rizikových pacientů přesně změřit množství tuku na játrech a zahájit tak léčbu včas.

„Před mnoha a mnoha lety byla metoda, která to dokázala změřit jaterní biopsie, to je samozřejmě nereálné a nemožné takto vyšetřovat velké množství pacientů,“ říká.

V současné době internisté dokáží změřit tuk i vazivo na játrech neinvazivním vyšetřením, a to velmi přesně.

„Je to vlastně nadstavba ultrazvukového vyšetření,“ říká s tím, že pacienta k němu indikuje praktický lékař nebo ošetřující specialista.

„Pacient si ho může dokonce v odborném centru vyžádat i sám,“ dodává.

Covid zhoršil zdraví lidí. Lékaři dohání, co se zanedbalo

Na příznaky onemocnění jater se nečeká

K vyšetření tuhosti jater mají pacienta přivést především rizikové faktory, jako jsou zmiňovaná nadváha, diabetes či jaterní obtíže v rodině. Jedině tak pacient zajistí, že jeho onemocnění objeví lékaři včas a nastaví ještě účinnou léčebnou terapii.

„Když už na sobě pacient onemocnění pozná, tak je většinou pozdě. Anebo se to hůře řeší, protože nemoc už zřejmě pokročila,“ potvrzuje Radan Brůha.

Pátrat podle jeho doporučení mají pacienti hlavně po těch jednodušších variantách v počátečních fázích. Což jsou právě již zmiňované rizikové faktory, které mají pacienta přivést k změření tuku a vaziva na játrech [takzvaná tuhost jater, pozn. red.].

Pozor na potraviny, upozorňuje Radan Brůha

K prevenci onemocnění jater připomíná Radan Brůha kontrolu energetického příjmu, který stojí za nadváhou u většiny lidí. Problematické jsou hlavně potraviny rychlého občerstvení, pečivo, slazené nápoje a alkohol. A to nejenom kvůli jeho toxickému působení, ale i přísunu energie z něj.

„Pivo obsahuje spousty energie a tu organismus prostě musí někam uložit, když si to pivo člověk dá,“ vysvětluje.

Jaterní onemocnění vlivem ukládání tuku už dnes lékaři bohužel řeší i u dětí. Ve své praxi se setkává i s daty z jaterní biopsie dětí a adolescentů, která u nich ukazují na tukovou jaterní chorobu. A to dokonce i se zánětem a ukládáním vaziva na játrech. A rozhodně u nich nejde o dědičný faktor.

„Zevní vliv a přísun té energie je potřebný i u té genetické dispozice,“ upozorňuje na závěr Radan Brůha.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here