Karanténa po rizikovém kontaktu mění svá pravidla

0
12050
karantena_po_rizikovem_kontaktu
Foto: Pixabay.com

Karanténa po rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou se nevztahuje na očkované až po dvou týdnech od aplikace druhé dávky vakcíny. U jednodávkové pak po dvou týdnech od první dávky. Doba pro uznanou bezinfekčnost po 21 dnech od podání první dávky zůstává nezměněná.

Šířící se nové mutace viru přinutily zástupce Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] k úpravě karanténních pravidel po kontaktu s pozitivně testovanou osobou. S platností od úterý 15. června karanténa po rizikovém kontaktu neplatí pro očkované osoby až po uplynutí dvou týdnů od druhé dávky vakcíny u dvoudávkového schématu očkování. U jednodávkové vakcíny Janssen pak po dvou týdnech od podání její první dávky.

Důvodem je zejména nárůst záchytu mutací koronaviru, kdy se dle klinických studií prokazuje, že ochrana po první dávce nemusí být dostatečná,“ uvedla ke zpřísnění podmínek hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Ochranu zajistí až dokončené očkování

Na nedostatečnou ochranu po první dávce vakcíny proti covidu-19 upozorňovali již v minulých týdnech zástupci odborných společností. Podle nich je pro dosažení co nejvyšší imunity důležité dokončit kompletní očkovací schéma.

„Další studie potvrzující význam dokončení kompletního dvojdávkového očkovacího schématu pro navození plné imunity proti SARS-CoV-2 viru. Specificky obrázky F, G a H ukazují minimální titry ochranných protilátek po první dávce. Specificky pak u B.1.351 a B.1.617.2 varianty viru,“ upozornil na Twitteru ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci [ÚMTM] Marián Hajdúch s odvoláním na data uveřejněná v medicínském časopisu The Lancet.

Na nebezpeční nedostatečně imunity a ochrany před nákazou koronavirem po první dávce vakcíny upozornil i předseda České vakcinologické společnosti [ČVS] Roman Chlíbek.

„Účinnost vakcín proti britské a indické mutaci je dostatečná až po druhé dávce,“ uvedl na svém twitterovém účtu. .

Dodal, že kvůli riziku importu nových mutací viru, hlavně po návratu turistů z letních dovolených, je třeba zkrátit i intervaly mezi dávkami očkování. Ty na návrh MZ ČR vláda zkrátila v minulém týdnu. Avšak pouze u očkovací látky Moderna [na 25 až 35 dnů]. U v Češku nejvytíženější vakcíny Comirnaty od Pfizer a BioNTech zůstává doba mezi první a druhou dávkou očkování stejná, tedy 42 dnů.

Vakcína Moderna u nás zkracuje očkovací schéma

Uznaná bezinfekčnost po 21 dnech od 1. dávky zůstává

Doba pro uznanou bezinfekčnost po 21 dnech od podání první dávky zůstává nezměněná. V praxi to znamená, že po uplynutí tří týdnů od první dávky vakcíny mohou lidé využívat stejných výhod, jako by byli právě testovaní s negativním výsledkem. Anebo byli v uznané postinfekční imunitě, tedy v době do 180 dnů od pozitivního výsledku na koronavirus.

V souvislosti s rostoucím rizikem šíření nových mutací viru odborníci příliš nesouhlasí ani s dobou pro uznání bezinfekčnosti po 21 dnech od podání první dávky vakcíny.

„S uznáváním jedné dávky očkování pro bezinfekčnost patříme spíše mezi výjimky v Evropě,” tvrdí Chlíbek.

Upozorňuje, že za bezinfekčního pro vstup do země uznává až druhou dávku očkování proti covidu-19 většina evropských zemí. Například Francie, Lucembursko, Německo, Polsko nebo Slovensko. S výskytem nových mutací je to podle něj správný postup.

Bezinfekčnost na covid-19 platí po 21 dnech od 1. dávky

Lidé s uznanou bezinfekčností u nás smějí vyrazit do restaurací, kaváren, na kosmetické služby či ke kadeřníkovi bez testu na koronavirus či potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19. Stejně tak je očkování po 21 dnech od první dávky vstupenkou na kulturní a sportovní akce. A také pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Lidé s prokázanou bezinfekčností se mohou i ubytovat bez doložení testu s negativním výsledkem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here