EK a AstraZeneca se dohodly na dodávce všech vakcín

0
209
AstraZeneca
Foto: AstraZeneca

Zástupci Evropské komise se dohodli s firmou AstraZeneca na termínech dodávek zbývajících vakcín proti covidu-19. Měsíce trvající spor řešily strany před prvoinstančním soudem v Belgii.

O uzavřené dohodě před bruselským soudem informovala minulý týden Evropská komise [EK] v tiskové zprávě. Spor ohledně zpožděných dodávek objednaných vakcín řeší EK s AstraZenekou od letošního jara. První verdikt belgického soudu z poloviny června výrobci stanovil doručení alespoň 50 milionů dávek vakcín do EU do konce září. V opačném případě by měla zaplatit pokutu 10 euro za každou zpožděnou dávku.

EU i Británie válčí o vakcínu. Každý má svou pravdu

Podle aktuální dohody, ke které se AstraZeneca nově zavázala, má EK nejpozději do konce roku 2021 dodat dalších 135 milionů dávek. Zbývajících 65 milionů pak dle uzavřené dohody doručí do konce března příštího roku. Tím se dostane na splnění závazku na dodání celkem 300 milionů dávek vakcíny, na kterém se s EK původně dohodla.

„Dohoda o vyrovnání zaručuje dodání zbývajících 200 milionů dávek proticovidových vakcín od firmy AstraZeneca do EU. Přestože jsme tento týden dosáhli důležitého milníku 70% proočkovanosti dospělých v EU, mezi našimi členskými státy existují značné rozdíly v míře naočkování,“ uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Upozornila, že i přes 70% proočkovanost v unijních zemích zůstává dostupnost očkovacích látek včetně vakcíny firmy AstraZeneca klíčová.

Za spory s firmou stojí rychlá reakce Velké Británie

Komise zažalovala britsko-švédskou společnost kvůli tomu, že dlouhodobě nedodává přislíbené množství očkovacích preparátů. EK pro členské státy objednala celkem 300 milionů dávek vakcíny s termínem dodáním do konce června. AstraZeneca ale už v dubnu avizovala, že do konce druhého čtvrtletí stihne dodat jen asi 100 milionů dávek. Komise požadovala nejméně 120 milionů dávek.

Belgický soud tak již v červnu nařídil farmaceutické firmě, aby zemím Evropské unie do září dodala dalších 50 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. AstraZeneca poté prohlásila, že je připravena začít s komisí opět spolupracovat.

AstraZeneca dodá do EU 50 milionů dávek, rozhodl soud

Důvod nedodaných dodávek spočívá v tom, že firma upřednostnila domácí britský trh. A to na základě smluv s britskou vládou, které uzavřela asi o dva měsíce dříve než s EK.

Dodané vakcíny poputují hlavně do chudých regionů

K poslednímu srpnu oznámila Evropská unie, že plně naočkováno je v EU přes 256 milionů dospělých osob. Komise tak splnila svůj původní závazek zajistit unijním zemím dostatek dávek k tomu, aby se do konce léta proti covidu naočkovalo alespoň 70 procent dospělých.

Strategie EU založená na společném postupu se vyplácí a staví EU do čela celosvětového boje proti onemocnění covid-19,“ uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Dodala, že s vakcinací musí EU pomáhat i zbytku světa, především zemím s nízkými a středními příjmy. Do konce letošního roku tak chce prostřednictvím programu Covax, který spravuje Světová zdravotnická organizace [WHO], do chudých zemí doručit minimálně 200 milionů dávek vakcín.

Doposud EU vyvezla do jiných zemí světa zhruba polovinu očkovacích látek, které se v Evropě vyrobily. Evropa přispěla WHO [program Covax] částkou téměř 3 miliardy eur. Cílem WHO je zajistit nejméně 1,8 miliardy dávek pro 92 zemí s nízkými a nižšími středními příjmy. Aktuálně se v rámci programu Covax rozvezlo do 138 zemí světa více než 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here