V Polsku řádí vzteklina. Mají ji srnky, lišky, kočky i jezevci

1
5090
vzteklina
Foto: Pixabay.com

Srna nakažená vzteklinou napadla obyvatele čtvrti Wilanów na okraji Varšavy. Uvedl to list Gazeta Wyborcza. Podle něj v posledních dnech nejde o ojedinělý případ, kdy vzteklina přiměla zvíře zaútočit na člověka.

Myslivci agresivní srnu střelou do těla uspali. Testy u ní následně potvrdily vzteklinu. Situace se stala natolik vážná, že vládní úřady vyslaly varování občanům před vzteklinou v okolí hlavního města. Zvlášť speciální opatření pak platí pro čtvrť Wilanów. Polský deník uvedl, že doposud se v zemi nevyskytlo tak velké ohnisko vztekliny jako nyní.

Gazeta Wyborcza uvedla, že polská veterinární inspekce eviduje již 111 případů vztekliny. Naposledy ji laboratoře potvrdily tento týden v úterý u uhynulé lišky nalezené u železniční trati. Mezi potvrzenými případy nákazy vzteklinou podle inspekce prozatím převládají hlavně lišky. Těch bylo celkem 95. Vyskytl se ale i nakažený jezevec. Odborníci předpokládají, že vzteklinu má mnohem více zvířat, než ukazují dosud potvrzené případy.

Vzteklina se nevyhýbá ani domácím mazlíčkům

Vzteklina docela mění chování jinak plachých zvířat. A nevyhýbá se ani domácím mazlíčkům. V Polsku úřady zatím potvrdily sedm případů nákazy u koček a pět u psů. Hlavní nebezpečí tkví v tom, že od zvířete chovaného v domácnosti se nejsnáze nakazí člověk. V tomto tisíciletí v Polsku na vzteklinu zemřeli dva lidé. V jednom případě zůstal přenos nákazy neznámý, v druhém majitele kousl do prstu vlastní kocour.

„Vzteklina u lidí je smrtelná nemoc,” upozornil polský list s tím, že mazovský vojvoda, jehož funkce odpovídá v Česku krajskému hejtmanovi, již vydal nařízení uvalující dodatečné povinnosti na majitele psů a koček.

Tularémie v Česku ročně postihne padesát až sto lidí

V oblasti postižené vzteklinou, která zahrnuje část varšavských čtvrtí, platí zákaz pouštět z domovů kočky a zákaz venčení psů, a to i na vodítku. Platí také povinné očkování koček proti vzteklině. Na psy se tato povinnost vztahovala již dříve. Majitelé na splnění požadavku dostali 30 dnů, později jim bude hrozit pokuta ve výši 500 zlotých [cca 2 700 Kč].

Nařízení vyvolalo u části veřejnosti pobouření. Gazeta Wyborcza uvedla, že situaci ale komplikují odpůrci očkování mezi majiteli psů a koček.

„Bohužel odpůrci očkování mezi majiteli domácích zvířat je jev, který se vyskytuje již roky. Známé veterinářce se ozvala chovatelka psů, která se označuje za ekologickou chovatelku a která žádala, aby vakcínu rozředila. Kdyby se tak stalo, zvíře by nebylo odolné. Je to velice nebezpečné chování,” řekla listu doktorka veterinárních věd Sybilla Berwidová.

Sama má tři kočky a nikdy nepochybovala o prospěšnosti jejich očkování. Vakcínu pro psy proti vzteklině pokládá za vůbec nejbezpečnější očkovací látku.

„Své kočky jsem nechala očkovat, ale veterinář mi říkal, že bohužel ví o majitelích psů, kteří je roky nenechají očkovat proti vzteklině, přestože je toto očkování povinné,” řekla deníku jedna ze čtenářek.

Veverky jsou v pohodě, tvrdí úřady

Úřady si hodně slibují hlavně od nové vakcíny proti vzteklině určené liškám a rozhazované po lesích v okolí metropole. Zkoumání uhynulých a ulovených lišek v laboratořích totiž ukázalo, že okolo 80 procent z nich má vytvořené protilátky. Lišky jsou tak již „očkované“, uvedl polský list.

Pokud jde o veverky z varšavských parků, které mají ve zvyku domáhat se pamlsků od kolemjdoucích, experti ujišťují, že výskyt vztekliny u těchto hlodavců je velmi vzácný. A tak při dodržení bezpečné vzdálenosti by nic nemělo hrozit ani při jejich krmení.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here