Riziko rakoviny kolorekta u mužů sníží rostlinná strava

0
452
kolorekta
Foto: Pixabay.com

Rostlinná strava u mužů snižuje riziko nádoru tlustého střeva a konečníku více než o pětinu. Uvedl to list The Guardian s odkazem na studii jihokorejských a amerických vědců. Karcinom kolorekta v ČR patří k nejčastějším nádorům.

Závěry studie publikoval odborný časopis pro lékaře BMC Medicine. Do studie sledující souvislosti mezi rozvojem rakoviny tlustého střeva a konečníku a konzumovanou stravou se zapojilo 79 952 mužů ze Spojených států. Výsledky studie ukazují, že ti muži, kteří jedli největší množství zdravých rostlinných potravin, měli o 22 procent nižší riziko rakoviny střev oproti těm, kteří jedli nejméně rostlinné stravy.

„Předpokládáme, že antioxidanty obsažené v potravinách, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, by mohly přispívat ke snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku tím, že potlačují chronický zánět, který může vést ke vzniku rakoviny,” uvedl jeden z autorů studie.

Věk mužů se na začátku studie pohyboval v průměru kolem 60 let. U žen byl 59 let. Většina lidí, u nichž lékaři diagnostikovali rakovinu střev, byla starší 60 let. Během studie onemocnělo rakovinou tlustého střeva 4 976 osob [2,9 % účastníků]. Rostlinnou stravou se rozumí potraviny bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny.

Rostlinná strava je zkrátka zdravá

Kromě stravy vědci zohlednili i další faktory, které mohly výsledky ovlivnit. Například to, zda lidé trpěli nadváhou. U žen, kterých bylo do výzkumu zahrnuto 93 475, vědci takovou souvislost nezjistili. Hovoří o tom, že souvislost je jasnější u mužů, kteří mají celkově vyšší riziko kolorektálního karcinomu.

Při studii se vědci účastníků ptali, jak často jedí určité potraviny a nápoje ze seznamu více než 180 položek. Zjišťovali také velikost jejich porcí. Respondenti mohli zaškrtnout, že jednotlivé potraviny konzumují “nikdy nebo téměř nikdy” až po “dvakrát nebo vícekrát denně”. U nápojů se odpovědi pohybovaly od “nikdy nebo téměř nikdy” až po “čtyřikrát nebo vícekrát denně”.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

 

Skupiny potravin odborníci rozdělili na zdravé rostlinné potraviny [celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, rostlinné oleje, ořechy, luštěniny jako čočka a cizrna, čaj a káva]. Pak na méně zdravé rostlinné potraviny, jako jsou rafinované obiloviny, ovocné šťávy, brambory, přidané cukry. A do poslední skupiny zařadili živočišné potraviny. Především živočišné tuky, mléčné výrobky, vejce, ryby nebo mořské plody a maso.

Při prezentaci výsledků studie vědci upozornili, že vzhledem k pozorovacímu charakteru studie zatím nelze vyvozovat závěry o příčinné souvislosti mezi příjmem rostlinných potravin a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.

Karcinom kolorekta dohání i českou populaci

Složení potravy je jedním z významných rizikových faktorů pro rozvoj karcinomu kolorekta i podle českých onkologů. Na webu o onkologických nemocech zvaném Linkos lékaři uvádějí, že riziko vzniku nádoru jednoznačně ovlivňuje nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin.

„Riziko zvyšuje častá úprava masa smažením a pečením. Nepřiměřeně vysoký kalorický příjem spojený s obezitou je spojen také s větším rizikem této nemoci. Dalším rizikovým faktorem je nízký příjem vlákniny v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a luštěninách a nedostatek pohybu,“ vyjmenovávají odborníci na zmíněném webu.

Řešení rakoviny konečníku a tlustého střeva je prevence

Zároveň upozorňují, že v Česku se rakovina kolorekta neboli tlustého střeva a konečníku vyskytuje mimořádně často. Každoročně ji lékaři potvrdí u více než  8 tisíců pacientů. A to tento druh rakoviny řadí mezi druhé nejčastější nádorové onemocnění u mužů i žen v České republice

Ve vyšším riziku karcinomu kolorekta jsou i lidé, u jejichž pokrevních příbuzných se už nemoc objevila. Dále lidé s chronickým zánětlivým onemocněním střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here