Stavba Sanatoria Pálava začne letos. Čínský RiseSun stojí

0
1925
Sanatorium_Palava
Vizualizace Sanatoria Pálava / Foto: Jihomoravský kraj

S výstavbou krajského Sanatoria Pálava u obce Pasohlávky začne Jihomoravský kraj letos. Zhruba 550 milionů Kč z celkové investice 750 milionů kourn pokryje státní dotace. Nedaleko sanatoria chtějí Číňané postavit obří lázeňský areál.

Zastupitelé Jihomoravského kraje tento týden schválili bezúplatné nabytí pozemku v Pasohlávkách na Brněnsku, na kterém za 750 milionů plánují vystavit léčebně rehabilitační ústav Sanatorium Pálava. Provozovatelem bude podle náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Jana Zámečníka [KDU-ČSL] krajská firma Thermal Pasohlávky. Licenci k provozování zdravotních služeb podle něj získá po dostavbě objektu v roce 2025. Do té doby si chce provozovatel zajistit zaměstnance a řešit vybavení.

V sanatoriu plánuje kraj zřídit 220 lůžek a pracovat by v něm mohlo podle Zámečníka kolem 200 zaměstnanců. Nabytí pozemků od Thermalu Pasohlávky schválilo všech 56 přítomných zastupitelů. Kraj potřeboval pozemek získat k tomu, aby mohl jako investor stavby dostat dotaci od státu. Z nákladů 750 milionů korun by mohla dotace pokrýt až 550 milionů, zmínil Zámečník.

Otevření Sanatoria Pálava

Sanatorium Pálava vzdálené zhruba 35 kilometrů od Brna plánuje zahájit provoz v roce 2025. Půjde o zdravotnické zařízení s léčebně rehabilitační péči přímo navazující na nemocniční péči.

„Díky úzkému propojení se zdravotnickými zařízeními v Jihomoravském kraji nebo na Vysočině, bude zajištěna návaznost zdravotní péče, efektivní uvolnění lůžek akutní péče,“ popisuje fungování Sanatoria Pálava Jihomoravský kraj na svém webu.

Zdravotnický komplex se zaměří na neurorehabilitační péči. Podle krajských zastupitelů se má stát páteřní sítí v poskytování neurorehabilitační péče v regionu. Stejně jako Rehabilitační ústav Kladruby a Rehabilitační ústav Hrabyně.

Do krasové léčebny se speleoterapií se děti vrátí příští rok

Na území Jihomoravského kraje totiž zatím nefunguje žádné zdravotnické zařízení se zaměřením na akutní, postakutní a následnou léčebně rehabilitační péči. Nejbližší takové zařízení funguje v Pardubickém nebo Olomouckém kraji.

„Ze statistických údajů vyplývá, že z důvodu absence odborného léčebného ústavu v JMK je dvojnásobně nižší počet ošetřených pacientů v odborném léčebném ústavu než s průměrnými počty pacientů v jiných krajích,“ vysvětluje důvody pro investiční záměr právě do léčebně rehabilitační lůžkové péče Jihomoravský kraj.

Čínské investice RiseSun váznou

V blízkosti plánovaného Sanatoria Pálava má v příštích letech vzniknout obří lázeňský komplex za dvě miliardy korun, za kterým stojí čínská firma RiseSun. Projekt na lázně získal v roce 2022 územní rozhodnutí, nyní se pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Lázeňský komplex má být podle plánů společnosti hotový v roce 2027.

Nicméně, i když společnost vlastní pozemky pro lázeňský komplex nedaleko Pasohlávek zakoupené od Jihomoravského kraje už od roku 2018, s výstavbou zatím nezačala. Za utlumením aktivit v projektu zčásti stojí podle listu The New York Times investiční zdrženlivost Číny v Evropě kvůli válce na Ukrajině.

Navíc spolupráci při výstavbě a provozu plánovaného lázeňského komplexu u Pasohlávek uzavřelo minulé osazenstvo kraje pod vedením hejtmana Michala Haška [ČSSD]. Současný hejtman Jan Grolich [KDU-ČSL] už takové nadšení z čínských investic v kraji i vzhledem postoji Číny k válce na Ukrajině nevyjadřuje.

V současné době společnost RiseSun ve snaze vybudovat rozsáhlý lázeňský areál v kraji ale pokračuje. V realizaci projektu má podporu vedení obce Pasohlávek, pro které by lázně značily posílení. Místostarosta obce ale uznává, že dosud jediné stavební práce na pozemku čínské firmy proběhly při vybudování silnice. Což se ale zafinancovalo z veřejných peněz.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here