Senioři mají nárok na vyšetření demence zdarma

0
6558
demence
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na potíže pacientů s demencí aktuálně upozornil americký herec Bruce Willis. Akční hrdina onemocněl frontotemporální demencí, jež patří k nejzákeřnějším. Demence se ve vyspělých zemích stává rozšířenou kvůli stárnutí populace.

Dobrá zpráva tak je, že v Česku zdravotní pojišťovny platí preventivní prohlídku s názvem „Časný záchyt demence v ordinaci praktického lékaře – 01026“ lidem ve věku 65 až 80 let. Výkon, který pojišťovny hradí od roku 2020, testuje seniorskou populaci kvůli včasného záchytu demence. Preventivní prohlídku hradí pojišťovny zmíněné věkové skupině každé dva roky.

„V rámci preventivní prohlídky jednou za dva roky by všeobecný praktický lékař měl u seniorů ve věku 65-80 let provádět výkon s názvem Časný záchyt demence v ordinaci praktického lékaře,“ potvrzuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Demence je kvůli stárnutí mozku nevyhnutelná, říká vědec

Při vyšetření se používá takzvaný Mini-Cog test. Podle jeho výsledku lékař stanoví další léčebný postup. Zdravotní výkon spadá do plné úhrady pojišťoven.

„Jedná se v podstatě o výkon screeningový, kdy je testována široká riziková populace ve vybrané cílové skupině, aniž by dané osoby měly příznaky hledané choroby. Praktický lékař také provádí zpřesňující diagnostiku – standardizovaný test mentálních funkcí, a také zajišťuje návaznou péči o pacienta s demencí,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Jak vypadá Mini-Cog test

Podstata Mini-Cog testu spočívá v tom, že lékař nebo zdravotní sestra přečte pacientovi tři podstatná jména vzájemně spolu nesouvisející a vyzve ho, aby si je zapamatoval. Dále má pacient za úkol nakreslit hodiny ukazující konkrétní čas a po jejich dokončení naučená slova zopakovat. Když to nezvládne, zadá mu lékař ještě jeden test kognitivních schopností. Pokud ani v něm není úspěšný, čeká seniora další vyšetření.

Demence se u Čechů projevuje ve stále nižším věku

Následné vyšetření ukáže, zda jde o druhotnou demenci způsobenou například depresí, nedostatkem vitamínů nebo špatnou funkcí některých orgánů. Pokud ne, pošle praktický lékař pacienta ke specialistovi, který potvrdí počínající demenci, případně zahájí potřebnou léčbu.

Testování, které zdravému člověku zabere asi pět minut, může pomoci všem. Pokud například nejde o počínající demenci, ale o depresi, léčba antidepresivy zlepší kognitivní funkce pacienta. Tak jako tak výkon končí zhodnocením výsledku testu, diagnostikou a stanovením dalšího terapeutického postupu. Poučením pacienta a zápisem do lékařské dokumentace.

Demence si žádá stále více peněz

Mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová upozorňuje, že pacient, který má problémy s pamětí nebo se u něj projevuje demence, může být samozřejmě vyšetřen i na doporučení svého praktického lékaře na některém ze specializovaných pracovišť. Mezi ně patří neurologie, psychiatrie, geriatrie, endokrinologie a jiná. Zdravotní problémy totiž mívají různé příčiny.

„I tato vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí.

Neurodegenerace spouštějí i viry, vědci hovoří i o covidu

Zároveň dodává, že náklady zdravotních pojišťoven na léčbu demence u pacientů VZP ČR rostou. Příkladem dává výdaje na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Těch jen od roku 2016 do roku 2021 přibylo více než 14 procent. Jedním z důvodů je stárnutí populace a také životní styl. Předloni VZP ČR za péči o tyto pacient zaplatila 1,5 miliardy korun. Celkem se s touto nemocí u pojišťovny léčilo 47 379 lidí. Pozoruhodné je, že z nich bylo 32 713 žen. Rozdíl [muži] činí 14 666 osob.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou za posledních 5 let
  Počet pacientů Náklady v tis. Kč Průměr na pacienta v tis. Kč
2017 41 528 1 126 927 27,1
2018 44 181 1 271 729 28,8
2019 46 687 1 480 116 31,7
2020 47 255 1 552 124 32,8
2021 47 379 1 485 642 31,4

[Zdroj: VZP ČR]

„Nemoc zásadním způsobem zasahuje do kvality života nejen pacienta, ale osob, které o něho pečují. Nemocný přestává poznávat své blízké, zapomíná vše, co znal, neorientuje se v čase i prostoru, nerozumí významu slov, neumí použít předměty, které denně používal, ztrácí hygienické návyky. Přesné příčiny nemoci nejsou známy, ale významnými faktory jsou vyšší věk, dědičnost a nezdravý životní styl,“ uvádí Viktore Plívová.

Podle Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc v následujících třiceti letech dojde k významnému nárůstu podílu obyvatel starších než 60 let a obyvatel starších než 65 let. Jak stárne populace, přibývá i lidí s neurodegenerativními onemocněními mozku, kam patří Alzheimerova choroba. Je to nejčastější příčina demence u seniorů, nicméně projevuje se i u třicátníků. Podle odhadů nějakou formou demence v Česku trpí až 200 tisíc lidí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here