Demence FTD, jíž trpí Bruce Willis, patří k nejzákeřnějším

0
6486
bruce_willis
Americký herec Bruce Willis trpí nevyléčitelnou neurodegenerativní nemocí zvanou frontotemporální demence [FTD]. / Foto: Family of Bruce Willis

Na frontotemporální demenci [FTD], jíž trpí sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis, neexistuje účinný lék. Stejně jako na ostatní druhy demencí, jež se stávají čím dál závažnějším problémem vzhledem ke stárnutí populace ve vyspělých zemích.

O závažné nemoci amerického akčního hrdiny Bruce Willise informovala veřejnost jeho současná manželka Emma Heming společně s jeho bývalou ženou a rovněž slavnou herečkou Demi Moorovou a jejich dcerami.

„Od té doby, co jsme na jaře 2022 oznámili Bruecovu diagnózu afázie, jeho stav pokročil a nyní máme specifičtější diagnózu: frontotemporální demenci. Bohužel problémy s komunikací jsou jen jedním z příznaků nemoci, kterým Bruce čelí,“ uvedla hercova rodina ve společném prohlášení publikovaném na interentových stránkách Asociace pro frontotemporální degeneraci [AFTD].

Demence je kvůli stárnutí mozku nevyhnutelná, říká vědec

Byť je konečná diagnóza velmi bolestivá, je pro rodinu i herce určitou úlevou vědět, co za jeho zdravotními problémy stojí, dodává rodina v prohlášení. Obě ženy v něm nemoc i blíže popisují.

„FTD je krutá nemoc, o které mnozí z nás nikdy neslyšeli a může postihnout každého. U lidí mladších 60 let je FTD nejběžnější formou demence. A protože stanovení diagnózy může trvat roky, je FTD pravděpodobně mnohem rozšířenější, než víme,“ píše rodina.

Na FTD neexistuje účinný lék

V současné době nemají lékaři v rukou žádný účinný a bezpečný lék na nemoc. Pacienti užívají pouze terapeutika mírnící příznaky onemocnění.

„S tím, jak se zdravotní stav Bruce mění, doufáme, že jakákoli pozornost médií se může zaměřit na osvětu této nemoci, která potřebuje mnohem více povědomí a výzkum,“ píše rodina v prohlášení.

Demence se u Čechů projevuje ve stále nižším věku

Asociace na svém webu frontotemporální demenci popisuje jako typ demence, který lékaři nejčastěji diagnostikují u lidí mladších 60 let.

„Zatímco termín ‘demence’ je nejčastěji spojován se ztrátou paměti, frontotemporální demence je jiná. Mnohem pravděpodobněji ovlivní osobnost postiženého, chování, jazyk i pohyb, právě kvůli částem mozku, které postihuje čelní a spánkový lalok,” uvádí AFTD.

Progrese příznaků [poruchy chování, řeči, pohybů] se u pacientů s FTD liší. Bohužel, jak uvádí Asociace, FTD přináší nevyhnutelný pokles fungování pacienta. S tím, jak nemoc postupuje, mívají pacienti s FTD omezené schopnosti v plánování, s organizací vlastních aktivit a později sebeobslužností.

„Mohou se chovat nevhodně ve společenském a pracovním prostředí a mívají problémy s komunikací se svým okolím i blízkými,“ popisuje průběh nemoci Asociace.

FTD k sobě váže i další nemoci

V důsledku oslabení organismu jsou pacienti s FTD náchylnější k rozvoji zápalu plic, infekčním onemocněním a často se zraní při pádu. Průměrná délka života se u pacientů pohybuje od sedmi do 13 let od počátku prvních příznaků nemoci. Nejčastější příčinou úmrtí je zápal plic, dodává Asociace. Ve Spojených státech frontotemporální demencí trpí 50 tisíc až 60 tisíc lidí. Nemoc představuje asi deset procent všech případů demence.

Neurodegenerace spouštějí i viry, vědci hovoří i o covidu

Už loni v březnu se musel Bruce Willis vypořádat s diagnostikou vážného onemocnění afázie. Nemoc se projevuje postupnou ztrátou nebo poruchou řeči, kterou způsobují poruchy řečových oblastí mozku. Objevuje se často po prodělané cévní mozkové příhodě. Dále po úrazech hlavy, krvácení do mozku, nádorech, zánětlivých onemocnění či intoxikaci.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here