To, že lidé v zimě více spí, je normální, zjistili vědci

0
454
v_zime
Foto: Pixabay.com

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, možná nejsou namístě. Vědci totiž zjistili, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, zřejmě potřebují více spánku kvůli delším fázím REM spánku.

O výzkumu informuje v článku “Humans ‘may need more sleep in winter’, study finds“ britský list The Guardian. Vědci zjistili, že celková doba spánku v zimě bývá u lidí zhruba o hodinu delší než v létě. A dále analýza lidí, kteří se zúčastnili spánkového výzkumu, ukázala, že v zimě zřejmě zažívají delší úseky takzvané REM fáze spánku, která je bohatá na sny, a to zhruba o 30 minut. Tato fáze, kterou charakterizují rychlé pohyby očí, přímo souvisí s cirkadiánními hodinami ovlivňovanými změnou světla.

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

Během REM fáze se zvyšuje mozková aktivita, lidem se většinou zdají sny a za noc se tato fáze několikrát opakuje. Spánkový cyklus má čtyři fáze, které se za noc opakují čtyřikrát až šestkrát. I městská populace, u které se předpokládá méně kvalitní spánek, podle studie v zimě zažívá delší REM fázi než v létě. V nejchladnějších měsících roku lidé ale nespí tak hluboce jako například na podzim, vyplynulo rovněž z výzkumu.

Co ze závěru studie o spánku vyvozují vědci

Pokud by se výsledky studie podařilo zopakovat u lidí se zdravým spánkovým cyklem, poskytlo by to první důkaz o potřebě přizpůsobit spánkové návyky ročním obdobím.

„Sezónnost je všudypřítomná u všech živých bytostí na této planetě. Přestože přes zimu podáváme nezměněné výkony, lidská fyziologie se v únoru nebo březnu snižuje a člověk má pocit, že ‘běží naprázdno’,” řekl spoluautor studie Dieter Kunz.

Roli sehrává i doba, po které svítí slunce. Například zimní slunovrat, během kterého je Slunce nejníže nad obzorem, letos přichází v pátek 22. prosince 2023 přesně ve 4:27 hodin. To značí nejdelší noc a nejkratší den. Pak se dny začnou pomalu prodlužovat. Obdobně jako na přelomu loňského a letošního roku.

Spánek snižuje riziko rozvoje civilizačních nemocí

Výzkumníci uznávají, že výsledky studie by bylo třeba ověřit u lidí bez potíží se spánkem, ale sezónní změny na spánek podle nich u zdravé populace mohou být ještě větší.

„Obecně platí, že společnosti musí přizpůsobit spánkové návyky včetně délky a načasování spánku ročnímu období. Případně musí přizpůsobit školní a pracovní rozvrhy sezónním potřebám,” dodal Kunz.

Vědci v zimě zkoumali 292 lidí se špatným spaním

Tým vědců zkoumal 292 lidí, kteří podstoupili spánkové studie zvané polysomnografie. Ty se pravidelně provádějí u pacientů, kteří mají potíže se spánkem. Lékaři je požádají, aby spali přirozeně ve speciální laboratoři bez budíku. A dále sledují kvalitu a typ a délku spánku zkoumaných osob. Co se týče aktuálně zmiňované studie, po vyloučení osob užívajících léky ovlivňující spánek, technických chyb a těch, kteří mohli vynechat první fázi REM, zůstalo v nové studii 188 pacientů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here