I poruchy spánku mají své řešení, říká psycholog

0
5895
spanku
Psycholog Petr Kornacki / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Přes dva roky covidu a nyní válka na Ukrajině. Mnozí lidé pociťují napětí a nezdravý stres. To se často projevuje poruchami spánku. V základu, jak zdravě spát, radí v podcastu ZdraveZpravy.cz psycholog Petr Kornacki.

Podle něj společnost reaguje na aktuální dění doma i ve světě vnitřním napětím. Situaci dle jeho názoru komplikuje i to, že mnoho lidí dnes pracuje duševně, nikoli manuálně. Což značí, že se následně obtížněji zbavují vnitřního stresu a napětí. Špatně ho z těla ventilují. A to v mnoha případech vede k poruchám spánku.

„Na spánek je třeba se připravovat. Je to mnoho kroků, které začínají tím, že třeba dvě hodiny předtím, než jdu spát, nebudu sledovat mobilní telefon nebo televizi. Také se soustředím na své biorytmy v tom smyslu, že jím přes den a ne večer, když přijdu unavený z práce. Dám si pozor na těžká jídla. Do svého denního programu zařadím i nějaký pohyb či aktivitu, která mi pomůže stres a tlak zmírnit a pomůže mi si odpočinout,“ vysvětluje v podcastu ZdraveZpravy.cz psycholog Petr Kornacki.

Upozorňuje i na negativní stres, takzvaný distres, který pramení zejména z pocitu bezmoci. Což vede k vnitřní nespokojenosti s vlastním životem a mnohdy i k ostrému, někdy až agresivnímu vymezování se vůči druhým lidem. Současně varuje před negativním vlivem sociálních sítí, které se dnes více než kdy jindy stávají ventilem napětí a pocitu frustrace u mnohých lidí. V jejich případě proto doporučuje určitou opatrnost. Už třeba kvůli tomu, že lidé si na nich dovolí mnohem více, než by si dovolili v osobním kontaktu.

I poruchy spánku mají své řešení

podcastu ZdraveZpravy.cz psycholog Petr Kornacki radí, jak se připravit na zdravý spánek. Podle něj existuje několik technik. Přičemž ne každá musí vyhovovat každému, v základu si v nich může ale najít každý tu svou.

„Například racionálním typům osobností může pomoci, aby si před spaním takzvaně uzavřely uplynulý den. Zrekapitulovaly si, co všechno se za den událo a v uvozovkách si odškrtly stěžejní události z uplynulého dne,“ říká.

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

V takovém případě doporučuje se soustředit na to, co se přes den povedlo. Co bylo těžké, ale dotyčný tím úspěšně prošel a zvládl to. Další možností jsou podle něj různé dechové techniky. Jde například o nádech na jednu dobu a výdech na tři doby. Což by měl člověk opakovat několikrát za sebou. I to pomáhá k dobrému spánku.

„Další technikou je něco, co bychom nazvali meditací. I když raději použiji termínu zklidnění mysli. To znamená si sednout a pokusit se zastavit ten kolotoč myšlenek, který přes den máme v hlavě. Zde opět pomáhá počítat nádechy a výdechy. A už jen tím se ta mysl zklidní,“ říká s dovětkem, že pro tyto techniky by si měl člověk vyhradit určitý čas.

Modré světlo u dětí blokuje melatonin, ty pak nespí

V něm by se dle jeho názoru neměl nechat rušit ostatními, ale ani svými myšlenkami. Důležité je zvolit kvalitní místo pro spánek a v místnosti zajistit dostatek kyslíku, který pomáhá mozku ve spánku zregenerovat tělo.

Pozor na negativní myšlenky, varuje psycholog

podcastu ZdraveZpravy.cz Petr Kornacki varuje před rizikem zahlcení negativními zprávami v médiích. Konkrétně upozorňuje na takřka online přenos válečných hrůz z Ukrajiny.

„Totiž negativní myšlenky automaticky vytvářejí negativní pocity. A v tomto ohledu média té naší společnosti dělají svým online přímým přenosem z Ukrajiny medvědí službu. Přičemž předtím to byl covid,“ říká.

S tím související problém spatřuje v tom, že ve veřejném prostoru není slyšet autorita, která by řekla – stop negativním myšlenkám a převedla pozornost k pěknějším věcem, než je pandemie, válka a její dopady či zdražování.

„Třeba by upozorňovala na přínos spolupráce a komunitního způsobu života. To proto, že nám jako lidskému druhu se vyplatí spolupracovat. A ne se jen proti sobě vymezovat, ne-li bojovat, nebo proti sobě agresivně vystupovat. Bohužel u nás nevidím nějakou silnou autoritu, která by dokázala toto jasně a hlasitě sdělovat,“ dodává v podcastu ZdraveZpravy.cz Petr Kornacki.

Daniel Tácha

Petr_KornackiMgr. Petr Kornacki vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze, Filozofickou fakultu, obor: pedagogika-psychologie. Od roku 2006 vede společnost New Perspective. Ta nabízí poradenství v oblasti lidských zdrojů, vzdělávací programy a koučink.

V minulosti působil jako pedagogický poradce ve Sdružení SOS Dětské vesničky ČR či jako dobrovolník – terapeut na dětské onkologii ve FN Motol. Jako lektor vzdělávacích programů působil ve firmách, jako jsou třeba Hewlett – Packard, Oracle, Novartis či Euro RSCG.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here