Diabetici jsou v násobně vyšším riziku poškození ledvin

0
3013
ledvin
Ilustrační foto: Pixabay.com

Více než třetina dialyzovaných pacientů u nás trpí diabetem 2. typu. Cukrovkáři jsou totiž v násobně vyšším riziku poškození a selhání ledvin. Pro diabetiky už je ale i v Česku dostupná léčba. Jsou jí glifloziny. Ty snižují riziko poškození ledvin.

K poškození ledvin a dalších životně důležitých orgánů dochází dle lékařů již v rané fázi onemocnění diabetem. Tedy často v době, kdy o něm pacienti často ještě nevědí. Což je mimo jiného další důvod k dodržování preventivních prohlídek u praktického lékaře, který na riziko poškození ledvin přijde z analýzy moči ve chvíli, kdy v ní laboratoř detekuje zvýšenou hladinu bílkoviny.

Přítomnost bílkoviny v moči znamená zvýšenou prostupnost filtru v ledvinových klubíčkách. U diabetu 2. typu pak po nějaké době v důsledku poškození tohoto filtru dochází i k nedostatečnému očišťování krve a eventuální nutnosti náhrady funkce ledvin dialýzou nebo transplantací,“ vysvětluje přednosta Kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Vladimír Tesař.

Upozorňuje, že poškození ledvin v důsledku diabetu často zachází tak daleko, že ledviny začnou u pacienta úplně selhávat.

„V tom případě nemá pacient jinou možnost než absolvovat transplantaci ledvin. A pokud to není možné, tak je odkázán na dialýzu,“ říká profesor Tesař.

Lékaři se připravují na nápor uprchlíků na hemodialýze

Podle něj v Česku aktuálně podstupuje dialýzu přibližně sedm tisíc pacientů. Z nich asi 35 procent kvůli cukrovce 2. typu.

Diabetes otevírá dveře dalším onemocněním

Diabetologové upozorňují, že poškození ledvin není jediná komplikace spojená s cukrovkou 2. typu. Většina cukrovkářů jsou pro své onemocnění i ve vyšším riziku srdečního selhání. Diabetes totiž dle nich devastuje cévy. A současná medicína sice dokáže velké cévy v určitém stupni poškození i opravit. Nicméně ty nejmenší, jež vyživují například i srdce, kardiochirurgové zatím opravit nedokáží.

„Pacienti tak mají výrazně vyšší riziko infarktů a srdečního selhání, které bohužel vyžaduje dlouhodobou péči a často vede i k hospitalizaci,“ upozorňuje na další riziko u cukrovkářů diabetoložka jedné z klinik v Chrudimi Barbora Doležalová.

Diabetes značí i vysoké riziko onemocnění srdce a cév

S jejími slovy souhlasí předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart. Podle něj riziko poškození srdce stoupá s délkou onemocnění. Další problém podle něj je, že se pacienti o své diagnóze dozvídají obvykle velmi pozdě.

„Nezřídka přicházejí pacienti do ordinací s problémy se srdcem a teprve poté jim najdeme diabetes. Ten jim přitom potíže s velkou pravděpodobností způsobil,“ říká.

Poškození ledvin odvrátí i v Česku dostupné glifloziny

Profesor Linhart dále upozorňuje, že přibližně třetina všech pacientů se srdečním selháním v Česku připadá právě na diabetiky. Řešením pro ně dle něj jsou moderní léky, takzvané glifloziny. Ty nejenže léčí cukrovku, ale chrání přitom i srdce a ledviny. Glifloziny přitom významně snižují riziko úmrtí v důsledku srdečního selhání.

„Podle studií se riziko snižuje o 25 procent, což je ve srovnání s dosavadními možnostmi léčby obrovský pokrok. Pacienti díky tomu mají naději na kvalitnější život bez nutnosti opakovaně trávit dny v nemocnici,“ říká Aleš Linhart.

Moderní léky zlepšují situaci mnoha diabetiků

Pozitivní účinek gliflozinů na zdravotní kondici diabetiků potvrzuje ze svých zkušeností také diabetoložka Barbora Doležalová.

„Praxe ukazuje, že účinně regulují hladinu cukru v krvi. Přebytečný cukr ledviny vyloučí do moči a díky tomu léčení lidé i hubnou. Zároveň však glifloziny dokáží snižovat filtrační tlak v ledvinách, a tím brání jejich zjizvení, poškození a ztrátě funkce,“ tvrdí.

Riziko nevratného poškození ledvin dle ní moderní léky snižují přibližně o 50 procent. Léčebnou terapii glifloziny ale má v Česku dle odhadů specialistů nasazenou jen sedm procent pacientů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here