Václav Pláteník z KDU-ČSL je třetí náměstek ministra Válka

0
2684
Platenik
Václav Pláteník se stal třetím politickým náměstkem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. / Foto: MZ ČR

V pořadí třetím politickým náměstkem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] se stal Václav Pláteník. Pláteník je tajemník odborné komise KDU-ČSL pro zdravotnictví a spoluautor programového prohlášení vlády Petra Fialy [ODS].

Analytik a tajemník v odborné komisi KDU-ČSL pro zdravotnictví Václav Pláteník je i členem Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví České lékařské společnosti JEP. O jmenování nového náměstka informovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Pan náměstek Pláteník je velmi výraznou posilou mého týmu. Intenzivně spolupracuje se členy zdravotních výborů obou komor parlamentu a podílel se například na přípravě vládního programu v kapitole zdravotnictví,“ uvedl ke jmenování svého nového náměstka ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Profesně se nový náměstek podle slov ministra zaměřuje na oblast prevence, podpory a ochrany veřejného zdraví. Zabývá se rovněž podporou práv pacientů a dostupností zdravotní péče. Na internetových stránkách Obvodního výboru KDU-ČSL Prahy 2 je uvedený jako tiskový mluvčí tohoto výboru.

Nový náměstek vystudoval marketing i zdravotnické právo

Václav Pláteník v minulosti pracoval ve farmaceutickém průmyslu. Působil i na nizozemské ambasádě v Praze a v několika komunikačních agenturách v Česku i v zahraničí. V roce 2021 působil jako poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové [ČSSD].

Václav Pláteník vystudoval marketingovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy [FSV UK] a privátní University of New York in Prague [UNYP]. Dále studoval zdravotnické právo na Právnické fakultě UK [PF UK].

S platností zákona č. 384/2022 Sb., o státní službě se od ledna 2023 dřívější takzvaní odborní náměstci [náměstci pro řízení sekce], kteří stáli v čele jednotlivých sekcí ministerstva, stáli vrchními řediteli pro řízení sekce. Jako náměstek se od nového roku označují pouze náměstci člena vlády, tedy političtí náměstci.

Jakub Dvořáček, Josef Pavlovic a nově Václav Pláteník

Nyní má ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tři politické náměstky. A sice Jakuba Dvořáčka [bezpartajní], Josefa Pavlovice [Piráti] a nyní nově Václava Pláteníka.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Vrchními řediteli pro řízení sekce od nového roku jsou: Milan Blaha [sekce informačních a komunikačních technologií], Radek Policar [sekce legislativy a práva], Helena Rögnerová [sekce ekonomiky a zdravotního pojištění] a Pavla Svrčinová [sekce ochrany a podpory veřejného zdraví].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here