EMA se staví proti otevření nevěstince u její centrály

0
418
nevestince
Foto: EMA

Evropské lékové agentuře sídlící v nizozemském Amsterdamu se nelíbí záměr města na přemístění nevěstince do blízkosti její centrály. Léková agentura se obává výtržnictví, opilství, obtěžování a obchodu s drogami.

Město Amsterdam zvažuje přemístit nevěstince z historické čtvrti známé jako Red Light District neboli ulice červených luceren i do jiných částí města. Letos v únoru zástupci města oznámili, že zvažují tři možná místa. Dvě z nich se přitom nachází v blízkosti centrálního sídla Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Proti záměru se ale ohradilo vedení lékové agentury. Informaci přinesla agentura Reuters.

„Změna místa čtvrti červených luceren je motivována obavami z obtěžování, obchodování s drogami, opilství a výtržnictví. A dá se tak očekávat, že stejné dopady přinese umístění centra s erotickými službami i do těsné blízkosti evropské lékové agentury,” uvedla EMA ve svém prohlášení.

Stěhování velkokapacitního nevěstince

A obavy jsou zřejmě namístě. Do blízkosti sídla agentury se totiž nepřemístí malý a skromný nevěstinec, ale nevěstinec s docela velkou kapacitou. Podle dostupných zpráv v něm má pracovat kolem stovky erotických pracovnic. S nevěstincem přijde i otevření mnoha barů, restaurací a zábavních podniků se sexuální tématikou.

I proto léková agentura ve svém prohlášení upozornila, že se vážně obává o bezpečnost svých zaměstnanců a návštěvníků centra. Zmínila i dohodu s nizozemskou vládou, která jí zaručuje bezpečnost a klid v oblasti kanceláří.

Vedení města na kritiku ze strany nejen lékové agentury reaguje slovy, že není v jejich možnostech na takové výhrady obratem reagovat. Navíc prostituce je v Nizozemsku legální od roku 2000. A i před tím ji úřady tolerovaly právě ve vykřičené čtvrti červených luceren.

Amsterdam se mění, a tak i čtvrť červených luceren

V posledních letech ale prochází tato městská část změnami. Obyvatelé si totiž často stěžují na neúnosnou turistiku, hluk a noční nepořádek. V reakci na opakované výtky místních obyvatel město zvažuje mimo rozptýlení erotických center do jiných čtvrtí Amsterdamu i zákaz kouření výrobků s obsahem THC ve čtvrti červených luceren.

Nizozemská mládež ujíždí na rajském plynu. Přijde zákaz

Evropská agentura pro léčivé přípravky do nizozemské metropole přesídlila v březnu 2019 poté, co se Británie rozhodla odejít z Evropské unie [EU]. Do té doby její centrála sídlila v Londýně. Evropská léková agentura je agenturou EU a jejím úkolem je schvalování léků v zemích sedmadvacítky.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here