Nizozemská mládež ujíždí na rajském plynu. Přijde zákaz

0
854
rajskem_plynu
Foto: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport

Oxid dusný u veřejnosti známý jako rajský plyn v nizozemských klubech pravidelně užívá až 37 procent návštěvníků. Často v kombinaci s dalšími drogami. Vláda ho proto zakáže. Rajský plyn si oblíbila i britská mládež.

Kvůli rostoucí oblibě užívání rajského plynu v klubech a na večírcích přistoupila nizozemská vláda k restriktivním opatřením. Od ledna 2023 začne v zemi platit zákaz prodeje, nákupu i držení oxidu dusného, tedy rajského plynu. S informací přišel britský server BBC.

„Rekreační používání oxidu dusného vede k obrovským zdravotním rizikům,“ uvedl nizozemský ministr zdravotnictví Maarten van Ooijen.

Užívání rajského plynu podle něj negativně působí na mozek a celé tělo. Jeho pravidelné užívání vede k trvalému poškození nervů a paralýze. Nizozemské úřady zároveň ale i upozornily, že oxid dusný se bude nadále používat ve zdravotnictví pro léčebné účely a také v potravinářském průmyslu.

Klubová zábava na rajském plynu z balónků

Ještě do konce roku 2022 v Nizozemsku legálně dostupnou drogu v podobě rajského plynu si oblíbila v posledních letech hlavně mládež v západních zemích Evropy. Droga je pro ně totiž dobře dostupná a levná. Užívají ji často v kombinaci s jinými drogami, jako je extáze nebo ketamin. Mladí lidé na večírcích a festivalech rajský plyn nejčastěji vdechují z balónků, jež se plní z malých kovových lahví. Droga velmi rychle a na krátkou dobu vyvolává pocit euforie.

Podle nedávného průzkumu společnosti Trimbos Institute užívá na večírcích a v klubech rajský plyn pravidelně více než 37 procent nizozemské mládeže.

Lidl v Nizozemsku končí s cigaretami, v Česku nikoli

Vláda si od zákazu slibuje snížení uživatelů rajského plynu a s tím související snížení počtu dopravních nehod. I při nich totiž droga často sehrává roli. Podle organizace TeamAlert, která situace na silnicích monitoruje, sehrál rajský plyn za poslední tři roky roli v 1 800 nehodách po celém Nizozemsku.

„Téměř dvě nehody denně, ta čísla nás opravdu šokovala,“ uvedla Maartje Oosterinková ze společnosti TeamAlert.

Rajský plyn přispívá ke globálnímu oteplování

Vážné obavy z rostoucí popularity rajského plynu u mládeže mají i v Británii. BBC uvedla, že v Anglii je rajský plyn vůbec nejvíce užívanou návykovou látkou po marihuaně. To mezi lidmi ve věku 16 až 24 let. Ministerstvo vnitra se shodou okolností letos v říjnu začalo zabývat výzvami k zákazu veškerého prodeje plynu. Rajský plyn je totiž snadno dostupný. Uživatelé i prodejci v klubech jej kupují i v bombičkách pro výrobu šlehačky nebo sycených vod.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Oxid dusný laicky nazývaný rajský plyn nebo azoxid je za laboratorních podmínek bezbarvý, nehořlavý plyn. Jeho vůně je vcelku nevýrazná až lehce příjemná a chuť jemně nasládlá. Za zmínku stojí i fakt, že oxid dusný patří mezi tři nejdůležitější skleníkové plyny s dlouhou životností. A tedy významně přispívá ke globálnímu oteplování. Což by si současná mládež, která ho ponejvíce zneužívá k vyvolání několikavteřinové euforie a zároveň často upozorňuje na důležitost ochrany klimatu, měla také uvědomit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here