Lidl v Nizozemsku končí s cigaretami, v Česku nikoli

0
774
lidl
Foto: Lidl

Cigarety ani tabák si od 1.10. v supermarketech Lidl v Nizozemsku nikdo nekoupí. Německý obchodní řetězec se přidal k iniciativě tamních zdravotnických institucí, které chtějí dětem dopřát život bez kouře. V Česku se nic podobného nechystá.

Na 400 poboček Lidl Nederland přestalo od 1. října 2021 prodávat tabákový sortiment. Důvod? Chce tím přispět ke zdravějšímu životu v zemi.

„Náš cíl je dát dětem šanci vyrůstat bez kouře, chránit je před škodlivými účinky pasivního kouření a před pokušením kouřit,“ uvedli zástupci nizozemského Lidlu.

Rozhodnutí řetězce v zemi ocenila mimo veřejnost také nizozemská vláda v Haagu. Státní tajemník pro zdraví Paul Blokhuis doufá, že postoj Lidlu budou brzy následovat i další potravinové řetězce.

Nizozemsko zakáže prodej cigaret v supermarketech

Stažení tabákového sortimentu nizozemského vedení Lidlu je i reakcí na nařízení nizozemské vlády. Ta oznámila, že prodej cigaret a tabáku v supermarketech v nejbližších letech úplně zakáže. Od roku 2024 tabákové výrobky budou smět nabízet pouze čerpací stanice, specializované obchody, novinové kiosky a další prodejny se zvláštním povolením. A od roku 2023 začne v zemi platit zákaz jejich prodeje i na internetu.

Elektronické cigarety kouří čím dál více mladých lidí

I přesto je podle odborníků omezení prodeje, a tak i reklamy na jednu z nejužívanějších legálních látkových drog na světě nepochybně správný krok. Na světě trpí závislostí na tabáku kolem 1,3 miliardy lidí. Osm milionů z nich každoročně předčasně umírá. 1,2 milionu z nich cigarety přitom ani nekouří. Umírají v důsledku pasivního kouření. To znamená, že žijí a pohybují se mezi kuřáky.

V Nizozemsku zmizí kuřácké zóny i automaty na cigarety

Nizozemsko je průkopníkem v boji proti kuřákům. Od roku 2008 se v zemi nesmí kouřit v barech a v restauracích. Začátkem roku 2020 zmizely kuřácké zóny na nádražích. V kancelářích mají kuřácké koutky zmizet do roku 2022. Vláda zakázala i cigaretové automaty. Postupně tak ubude 11 000 ze 16 000 prodejních míst cigaret a tabáku.

Závislostí u české mládeže přibývá, pomoci mají praktici

Lidl v Česku bude cigarety i tabák prodávat dál

Podle tiskového mluvčího Lidlu v Česku Tomáše Mylera se vyřazení cigaret z nabídky týká pouze nizozemských prodejen obchodního řetězce.

„Jednalo se o lokální rozhodnutí místního managementu, ne o centrální rozhodnutí společnosti Lidl,“ uvedl.

„V českých prodejnách podobný krok nechystáme. Nadále chceme zákazníkům nabízet široký výběr zboží,“ dodal pro ZdraveZpravy.cz.

Omezení nabídky prodeje a reklamy na tabákové výrobky tak u nás závisí podle odborníků – stejně jako v Nizozemsku – na regulaci ze strany státu. A že i u nás by bylo zpřísnění prodeje namístě, svědčí data o počtech kuřáků i dopady kouření na zdraví populace.

M. Barták: Jsem pro tvrdší regulaci reklamy na alkohol

Každý kuřák v Česku ztratí kvůli kouření v průměru 15 až dvacet let života. Podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] u nás kouří 2,2 milionu lidí, což je pro srovnání dvakrát více než diabetiků. Podle odborníků u nás stojí kouření za šestinou všech úmrtí. Kuřáci umírají dříve a často i velmi bolestivě na nádorová onemocnění. Dalšími častými příčinami úmrtí kuřáků jsou kardiovaskulární a respirační nemoci, diabetes, autoimunitní onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza, infekce.

Mimo to, že kouření způsobuje závažná a bolestivá onemocnění snižuje i účinnost léčivých přípravků. Kupříkladu léky na úzkost, deprese a ředění krve u kuřáků fungují ve srovnání s nekuřáky podstatně hůře.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here