Na Slovensku se pohyboval jezevec se vzteklinou

0
799
jezevec
Foto: Pixabay.com

Na Slovensku se po sedmi letech objevila vzteklina. Nakaženým zvířetem je jezevec. Letos v říjnu se vzteklina potvrdila i u psa ve Francii. V Česku se nemoc nevyskytla posledních dvacet let. Se vzteklinou má potíž i sousední Polsko.

O šíření vztekliny mezi zvířat v evropských zemích informuje Státní veterinární správa [SVS]. Letos v říjnu a listopadu ji potvrdily laboratoře v sousedním Slovensku. Nemoc se objevila ve stejné době také ve Francii, Maďarsku, Rumunsku a Moldavsku.

Na Slovensku byla nákaza potvrzena u jezevce v obci Jabloň v okrese Humenné na severovýchodě země,“ přibližuje případ mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Vzteklinou nakaženého jezevce našli myslivci u slovenských hranic s Polskem a Ukrajinou. Zvíře jim bylo podezřelé pro své zvláštní chování. Myslivci proto rozhodli zvíře odstřelit a předat k vyšetření. A domněnka lesních hospodářů se potvrdila. Jezevec měl vzteklinu.

„Na Slovensku byl přitom případ vztekliny naposledy potvrzen v roce 2015,“ dodává Vorlíček.

Jezevec na Slovensku a pes nedaleko Paříže

Další případ vztekliny potvrdily v říjnu francouzské veterinární úřady u čtyřletého psa v útulku na předpěstí Paříže. Podle tamních pracovníků se první příznaky u zvířete objevily 19. října. O šest dní později nemocný pes uhynul. Úřady veřejnost ubezpečily, že po celou dobu infekčnosti setrval psík v útulku v izolaci ve svém boxu. A žádné další zvíře pobývající v zařízení příznaky vztekliny nemělo. Odborníci usuzují, že šlo zřejmě o psa, kterého do Francie nelegálně zavlekli lidé z Maroka. U psa se nákaza ve Francii objevila po sedmi letech.

Vzteklina je onemocnění přenosné na všechny teplokrevné živočichy. Přenáší se přímým kontaktem, nejčastěji pokousáním nakaženým zvířetem. K hlavním příznakům infekce patří změna chování zvířete. Často bývá agresivní, podrážděné a není plaché.

Se vzteklinou mají problém v Polsku

Letos v lednu informovala polská média o šíření vztekliny mezi zvířaty pohybující se v okolí Varšavy. Zemí rezonoval případ, kdy srna nakažená vzteklinou napadla obyvatele čtvrti Wilanów na varšavském předměstí. Uvedl to list Gazeta Wyborcza. Nešlo přitom o ojedinělý případ, kdy vzteklina přiměla zvíře zaútočit na člověka. Situace se v regionu stala natolik vážná, že vládní úřady vyslaly varování občanům před vzteklinou v okolí polské metropole. Podle deníku se vzteklina v Polsku šíří i mezi liškami, nemoc se potvrdila i u jezevce.

V Polsku řádí vzteklina. Mají ji srnky, lišky, kočky i jezevci

K aktuální situace ohledně šíření nemoci na polském území se dnes [16.11.] vyjádřila česká SVS. Podle jejích informací se v Polsku nemoc u žádného ze zvířat nepotvrdila za poslední dva měsíce.

Česko má status země bez výskytu vztekliny

Potvrzené případy vztekliny musí všechny unijní země povinně nahlašovat do jednotného systému. V Česku pracovníci SVS provádějí pravidelně plošný monitoring vztekliny u lišek po celém území země.

„Vyšetřují se čtyři lišky nebo psíci mývalovití na 100 km², přednostně zvířata uhynulá nebo utracená, případně ulovená,“ přibližuje prevenci vztekliny v Česku Petr Vorlíček.

Odborníci podle něj na vzteklinu k 31.10. 2022 vyšetřili bezmála 2 300. Všechny s negativním výsledkem. Poslední případ vztekliny se v Česku potvrdil před dvaceti lety, a to u lišky. I přesto Vorlíček upozorňuje, že nadále v Česku platí povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem. To vždy první a pátý den po poranění.

„Počet zvířat klinicky vyšetřených po poranění člověka za první pololetí 2022 je více než 700,“ tvrdí.

Ani v jednom případě nebylo zjištěno, že by zvíře vykazovalo klinické příznaky onemocnění. A veterinární inspekce kontroluje i chovné stanice psů, jestli jsou jejich psi proti vzteklině řádně očkovaní.

I vzhledem k aktuální nákazové situaci v některých zemích Evropy SVS upozorňuje, že při přesunech psů a dalších vůči vzteklině vnímavých druhů zvířat je třeba dbát platných předpisů. V praxi jde především o očkování proti vzteklině. To bez ohledu na to, jestli jde o přesuny zvířat z obchodních nebo neobchodních důvodů.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here