Biden navrhuje zvýšení daní kvůli programu Medicare

0
324
medicare
Foto: United States government official

Americký prezident Joe Biden chce zvýšit daně bohatým a posílit mechanismus vyjednávání s výrobci léčiv ve snaze zajistit na následující dekády financování pro systém veřejného zdravotního pojištění Medicare.

Svůj záměr Biden oznámil v úterý [7.3.] v komentáři publikovaném na webu The New York Times. Plán je součástí nového návrhu rozpočtu, který Bidenova administrativa představí zřejmě dnes při Bidenově návštěvě Filadelfie. Jeho protlačení Kongresem podle agentury AP ale bude nejspíš komplikované vzhledem k republikánské většině ve Sněmovně reprezentantů.

Biden v komentáři republikány vyzval, aby se k němu v podpoře Medicare připojili. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že “drtivá většina Američanů” jeho plán podporuje. Upozornil, že jeho zásahy v oblasti financování zdravotní péče nesou ovoce. Příkladem jmenoval snížení cen vybraných léků v USA, konkrétně insulinu pro diabetiky.

Jak funguje program Medicare

Program Medicare funguje ve Spojených státech od 60. let jako doplněk komerčního zdravotnického systému. Zajišťuje pojištění především pro seniory nehledě na jejich příjmy a zdravotní problémy. Zdravotní péči hradí desítkám milionů lidí v USA. Program financuje speciální fond. Do něj míří část daní. Peníze na zajištění zdravotní péče ale nestačí. Správci fondu varují, že do konce dekády jeho příjmy nepokryjí výdaje.

Právě hrozící nedostatek financí vede Bidena v rámci nového rozpočtu k zajištění dalších peněz. A stanovil si skutečně ambiciózní plán. Pokud jeho daňové změny projdou, fondu Medicare podle něj zajistí peníze až do roku 2050.

Otázkou je, jak takových změn docílí. Bidenova administrativa navrhuje zvýšení odvodu do fondu Medicare pro osoby s příjmy nad 400 tisíc dolarů [cca 8,8 mil. Kč] ročně ze současných 3,8 procenta na pět procent z příjmů.

I politici mají duševní poruchy. Jen ti odvážnější je ale léčí

„Když byl Medicare schválen, nemělo jedno procento nejbohatších Američanů více než pětinásobek majetku spodních 50 procent dohromady. Proto je zcela logické učinit jisté úpravy, abychom dnešní realitu reflektovali,” píše Biden v komentáři.

Zároveň navrhuje navázat na loni schválené opatření, které poprvé umožnilo správcům Medicare vyjednávat o cenách některých léků přímo s farmaceutickými společnostmi.

„Můj rozpočet… umožní Medicare vyjednávat o cenách u více léků a zahrnout je do vyjednávání dříve po uvedení na trh,” tvrdí americký prezident.

Amerika řeší rychlé zadlužování

Návrh přichází v době, kdy Biden obviňuje některé republikány z plánování škrtů v sociálním zabezpečení Američanů, které šéf Bílého domu naopak posiluje. Republikáni v minulých dekádách prosazovali reformy sociálního systému včetně Medicare. V posledních letech se ale od této politiky odklání, jakkoli nadále volají po snížení zadlužení USA.

USA narazily na limit zadlužení. V přepočtu dluží téměř 700 bil. Kč

Bidenova obvinění reagují především na plán některých republikánských senátorů o pětiletém limitu pro “veškerou federální legislativu”. To znamená i pro některé zdravotní a sociální programy. Část republikánů se od tohoto plánu distancuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here