Farhan střídá Špičáka ve stínové vládě ANO

0
1333
Kamal_Farhan
Foto: Hnutí ANO

Novým stínovým ministrem zdravotnictví hnutí ANO se stal poslanec a člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan. Nahradil tak svého kolegu Julia Špičáka. Zprávu dnes [27.4.] uvedlo opoziční hnutí ANO.

Kamal Farhan působil v letech 2016 a 2017 jako náměstek ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka [ČSSD]. Poslancem ANO je od roku 2017. Kromě zdravotnického výboru zasedá také ve sněmovním kontrolním výboru. Farhan zároveň předsedá podvýboru pro lékovou politiku, přístrojovou techniku a zdravotnické prostředky a je členem podvýborů pro elektronizaci ve zdravotnictví a evropskou zdravotní legislativu a pro oblast populačního zdraví, implementaci nových léčebných a vyšetřovacích metod.

Kdo je Kamal Farhan

Kamal Farhan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Od roku 1994 pracoval jako lékař na interním oddělení. Je atestovaný v oboru vnitřního lékařství prvního stupně. Přes deset let působil v českých a nadnárodních společnostech na manažerských pozicích se zaměřením na zdravotnictví. Pracoval jako ředitel pro léčebnou péči a strategický rozvoj lázeňského zařízení. Zkušenosti a znalosti zužitkoval tím, že rovněž působil jako odborný konzultant v oblasti zdravotnictví. Kamal Farhan žije v Plzni.

Proti současnému ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi [TOP 09] se Farhan vymezuje velice jednoznačně. Podle jeho názoru je Vlastimil Válek jako ministr neschopný. Je to sotva pár dnů, kdy na svém twitterovém účtu například napsal: Půl roku tu chybí lék na rakovinu, který nelze nahradit. Vlastimil Válek to ví a nic nedělal. Potřebuje Petr Fiala nějaký další důkaz jeho neschopnosti? Jeho ministr ohrožuje životy pacientů a nikomu z jeho TOP 09 to nevadí. Je nějaký lepší důkaz přezíravosti?”

Pozice stínového ministra zdravotnictví opoziční vlády je klíčová. To proto, že právě jeho si média často zvou jako oponenta k tématu zdravotnictví. Julius Špičák dosud v médiích příliš vidět nebyl. Kamal Farhan naopak dlouhodobě ostře vystupuje kriticky vůči vládě Petra Fialy [ODS]. A hlavně pak, jak je vidět, vůči ministru Válkovi.

Kdo je Julius Špičák

Julius Špičák je český gastroenterolog, přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] v Praze. Od října 2017 je poslancem Poslanecké sněmovny PČR a člen hnutí ANO.

V letech 1970 až 1976 vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Karlovy univerzity v Praze. Atestaci z gastroenterologie získal v roce 1992. Od roku 1995 působí v IKEM, kde je nyní přednostou Kliniky hepatogastroenterologie. Specializuje se na digestivní endoskopii, pankreatologii a transplantace jater.

Crkvenjaš jako šéfka výboru. A MZ ČR dál hledá šéfa sekce

Jeho manželka Marie Špičáková je také lékařka. Společně mají dvě dcery. Tereza se věnuje pedagogice, Kateřina je rovněž lékařka. Jeho bratrem je RNDr. Aleš Špičák, CSc., český seismolog a vulkanolog, ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Změna ve stínové vládě ANO není první

Jde o třetí personální změnu ve stínové vládě hnutí ANO za poslední měsíc a půl. Složení stínové vlády hnutí se změnilo v polovině března, kdy se stínovou ministryní školství stala poslankyně Jana Berkovcová. Nahradila moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka, který v únoru po neshodách hnutí opustil. Počátkem dubna se stínovou ministryní zemědělství stala poslankyně Margita Balaštíková, jež nahradila Karla Turečka. Stínovým premiérem je pak od února první místopředseda hnutí a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček poté, co mu funkci předal šéf ANO Andrej Babiš.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here