Crkvenjaš jako šéfka výboru. A MZ ČR dál hledá šéfa sekce

1
1274
Crkvenjas
Zdenka Němečková Crkvenjaš / Foto: ODS

Novou předsedkyní sněmovního zdravotnického výboru by se měla stát jeho současná místopředsedkyně Zdenka Němečková Crkvenjaš [ODS]. A Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] dál hledá šéfa sekce pro zdravotní péči.

O nominaci Zdenky Němečkové Crkvenjašové do funkce předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví informoval předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda. Němečková Crkvenjaš má v čele výboru vystřídat Bohuslava Svobodu [ODS], jenž ohlásil rezignaci na předsednickou pozici kvůli svému zvolení do funkce pražského primátora v polovině února.

Lékařka Němečková Crkvenjaš [46] vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, studovala také v zahraničí. Působila v TOP 09, aby pak přešla do ODS. Poslankyní je první volební období, vedle zdravotnického výboru působí rovněž ve výboru pro životní prostředí. Je radní Moravskoslezského kraje a členkou Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Jejím manželem je exministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Mimochodem i ten stejně jako jeho manželka změnil partaj. Nejdříve byl totiž členem Strany zelených a až potom ČSSD.

ŽDB Drátovna dala nemocnici v Bohumíně 100 000 Kč

Bohuslav Svoboda [79] před svým zvolením do funkce primátora oznámil, že zůstane dál jen řadovým poslancem. Ukončit chce také členství ve Správní radě VZP ČR. Už skončil jako přednosta gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ve Sněmovně působí i ve školském a petičním výboru. Zdravotnický výbor by měl volit nového předsedu za týden, tedy v pátek 24. března. Funkce se ujme po potvrzení plénem.

MZ ČR dále hledá šéfa sekce pro zdravotní péči

Ministerstvo zdravotnictví znovu vypsalo výběrové řízení na vrchního ředitele sekce pro zdravotní péči. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob řekl, že se nepřihlásil žádný vhodný zájemce. Post dřívějšího náměstka, od letošního roku po změně služebního zákona vrchního ředitele sekce, je po odchodu Martiny Koziar Vašákové neobsazený téměř rok. MZ ČR má podle organizačního schématu pět ředitelů sekcí a tři takzvaně politické náměstky.

Nový vedoucí sekce pro zdravotní péči by měl nastoupit od května či června, zájemci se mají hlásit do 14. dubna. Ministerstvo po nich žádá bezpečnostní prověrku a další podmínky podle služebního zákona, například nejméně dvouleté zkušenosti z vedoucí funkce v posledních patnácti letech. Jeho měsíční odměna bude podle zveřejněného materiálu 45 920 až 68 200 korun podle platového tarifu, příplatek za vedení 27 962 až 31 372 korun a osobní příplatek 3 410 až 10 230 korun.

Za úkol bude mít například koncepci vzdělávání zdravotnických pracovníků nebo sledování odborné úrovně poskytovatelů zdravotních služeb a kvality poskytované péče. Ponese také odpovědnost za tvorbu standardů a ukazatelů kvality.

Služební zákon mění poměry na úřadě

Posty takzvaně odborných náměstků se od ledna změnily na vrchní ředitele. Loni nově vzniklou sekci informačních a komunikačních technologií vede Milan Blaha, sekci legislativy a práva Radek Policar, sekci ekonomiky a zdravotního pojištění Helena Rögnerová a sekci ochrany a podpory veřejného zdraví Pavla Svrčinová, která je rovněž ve funkci Hlavní hygieničky ČR.

Mluvčí Jakob řekl, že podle služebního zákona budou letos vypsaná výběrová řízení na posty ředitelů, kteří jsou ve funkci déle než pět let. Na ministerstvu je to podle něj osm pracovníků, dalších osm v ministerstvem řízených organizacích. Už vypsaná řízení byla na nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a šéfy krajských hygienických stanic ve Zlíně a Brně. Z vrchních ředitelů, dříve náměstků, by se to tak zřejmě mělo týkat Rögnerové, která je náměstkyní od října 2018, a Policara, který vede sekci od června 2015.

MZ ČR vypsalo výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

Zhruba před měsícem ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] doplnil trojici svých politických náměstků. Už po svém nástupu si přivedl nestraníka Jakuba Dvořáčka. Ten měl na starosti zdravotnickou agendu českého předsednictví Evropské unii a v současné době se zabývá nedostupností léčiv. Piráti na MZ ČR nominovali Josefa Pavlovice, který má na starosti agendu kolem covidu-19 a IT. Letos v únoru nastoupil Václav Pláteník z KDU-ČSL.

Fluktuace na MZ ČR je obrovská

Ministr Vlastimil Válek od svého nástupu vyměnil ředitele Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a odešli také ředitelé Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Jako první zdigitalizujeme akreditace, říká šéfka IPVZ

Vedení ministerstva zdravotnictví se často měnilo v době epidemie covidu. Během ní resort vedli ministři za ANO Adam Vojtěch, Roman Prymula, Jan Blatný, Petr Arenberger a znovu Adam Vojtěch. Na teď neobsazeném postu náměstka pro zdravotní péči se vystřídali po odchodu Prymuly bývalý děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý, který v té době řešil pro ministerstvo kapacity intenzivní péče pro pacienty s covidem-19, a Koziar Vašáková, která vede odbornou společnost plicních lékařů.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. […] Riziko takové látky představují hlavně pro děti. Přístup k nim v tuto chvíli neomezuje věk ani místo prodeje. To proto, že nespadají do kategorie omamných a psychotropních látek [OPL] podle mezinárodních úmluv a evropských předpisů. Skupina poslanců napříč politickým spektrem proto iniciovala novelu zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. A 3. srpna návrh novely [sněmovní tisk 504/0] doputoval k vládě kvůli vyjádření stanoviska. Informaci potvrdila předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PS PČR Zdenka Němečková Crkvenjaš [ODS]. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here