Rodičák by mohly rodiny čerpat rychleji než nyní

0
418
rodiny
Foto: Pixabay.com

Rodičovský příspěvek by mohly rodiny čerpat rychleji, respektive ve vyšších částkách. Na úpravě se shodli v pořadu televize CNN Prima News ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s opozičním poslancem Alešem Juchelkou [ANO].

Za stávající praxe některé rodiny přicházejí při narození dalšího potomka o část rodičovského příspěvku, protože se pobírá pouze na nejmladší dítě v rodině. Anebo v situaci, kdy se rozhodnou vrátit z rodičovské dovolené do práce dříve než ve třech či méně letech dítěte. Měsíčně si mohou čerpání nyní 300tisícového rodičovského příspěvku nastavit maximálně do výše 70 procent základu výdělku.

Rodiče by ale měli mít možnost vyčerpat rodičovský příspěvek rychleji, než je tomu nyní. Alespoň to v nedělním diskuzním pořadu televize CNN Prima NEWS uvedl mnistr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Pokud to rodič bude chtít vyčerpat rychleji, ať si příspěvek vyčerpá tak rychle, jak mu to bude vyhovovat,“ řekl ministr.

Stejného názoru je opoziční poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí hnutí ANO Aleš Juchelka. Jak dodal, takové změny v dočerpávání rodičovského příspěvku navrhovalo jeho hnutí již před půl rokem. Stejně jako navýšení celkové částky rodičovského příspěvku ze současných 300 tisíc korun na 400 tisíc korun.

„Nyní už se bavíme o rodičovském příspěvku, který měl být navýšen už dávno,“ řekl s tím, že rodinám vláda měla tak pomoci se zvládáním rychlého zdražování už od letošního roku. Stejně tak podle něj hnutí navrhovalo pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku.

Čerpání příspěvku je věcí rodiny, shodli se politici

Podle Jurečky už je jisté navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun od ledna 2024. Zde panuje shoda u všech koaličních partnerů. Nyní se podle něj řeší otázka, jak vyřešit rodiny, které již příspěvek pobírají. Tedy, zda se i jim příspěvek navýší, či nikoli.

„Stále se o tom vede diskuze v rámci koalice na expertní úrovni,“ řekl Jurečka s tím, že dohoda v tomto bodě zatím uzavřena není.

Na výtku Juchelky, že rodičovský příspěvek vláda zřejmě nenavýší rodinám, které ho již pobírají, reagoval ministr Jurečka tak, že se nacházíme v nedobré ekonomické situaci. Nyní, jak uvedl, je třeba pečlivě zvažovat všechny výdaje státu. Aleš Juchelka mu ale oponoval, že je to právě současná ekonomická situace, která by měla vládu vést ke zvýšení pomoci lidem vychovávající děti. Právě na ně zdražování dopadá nejvíce.

Současně Juchelka nesouhlasí ani s diskutovanými případnými zásahy do doby čerpání rodičovské dovolené. Tu nyní rodiče mohou čerpat do čtyř let věku dítěte.

V čem se Juchelka s Jurečkou shodl

Juchelka i připomněl vyjádření předsedkyně Poslanecké Sněmovny PČR Markéty Adamové Pekarové [TOP 09]. Podle ní dlouhá rodičovská dovolená škodí ženám i společnosti.

„Rodiny si to [dobu čerpání rodičovské dovolené, pozn. red.] mají vybrat podle sebe,“ řekl.

Ke zvolené době čerpání rodičovské dovolené mají rodiny pak podle něj různé důvody. Jedním z nich je i nedostatek míst v mateřských školách. Anebo špatné podmínky pro sladění práce s výchovou dětí. Zároveň odmítl návrh na zrušení školkovného, kterým si rodiče snižují daňovou povinnost. A namísto tím vládou zaváděném „sousedském vypomáhání“.

Se zkracováním doby pro pobírání rodičovského příspěvku nesouhlasí ani ministr Jurečka.

„Neumím si představit, že bych nesl návrh, který bude zákonně zkracovat dobu možného pobírání rodičovského příspěvku,“ řekl.

Dodal, že se nemůžeme na otázku rodičovské výchovy dívat pouze s pohledu čísel a dat. Určitou hodnotou je podle něj i čas strávený s malými dětmi, který je nenahraditelný.

„Proto, nechme jim tu flexibilitu,“ uvedl s tím, že každý rodič má mít možnost si sám nastavit, kdy a jak, se vrátí do práce a stát nemá právo říkat, co je správně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here