Vypadl ze 14. patra, chirurgové mu spravují obličejový skelet

0
17106
chirurgove
Foto: KNTB

Chirurgové z Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice Tomáše Bati [KNTB] ve Zlíně využili jako první v Česku 3D CT přímo při operaci obličejových kostí. Operovali dvacetiletého mladíka, který spadl ze 14. patra.

Bezprostředně po pádu mladého muže ošetřili záchranáři v Praze. Odtud ho ve stabilizovaném stavu převezli do zdravotnického zařízení v místě bydliště, tedy ve Zlínském kraji. Pět týdnů po prvotním ošetření mu zdravotní stav dovolil následné vyšetření ve zlínské krajské nemocnici Tomáše Bati.

„Zjistili jsme, že pacient potřebuje korekce obličejových kostí a měkkých tkání,“ vzpomíná primář Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice T. Bati Jiří Šimek.

Postavení kostí po úrazu a prvním ošetření v jeho obličeji nebylo podle něj uspokojivé a esteticky i funkčně dobré pro budoucí život. Mladík měl poraněné kosti po celém obličeji včetně kořene nosu, očnic, horní a dolní čelisti.

„Rozšířením horní čelisti došlo k vytvoření poúrazovému ´rozštěpu´ patra. Pacient neměl hlavičky dolní čelisti zakloubené v jamkách. Jednotlivé kosti na sebe navazují, proto nesprávné postavení částí obličeje a zubních oblouků ´řetězí´ jakoukoliv chybu dál. Promítá se to do všech částí obličeje od čela až k bradě. Bylo to komplikované poranění a nelehká operace,“ popisuje Jiří Šimek.

Chirurgové operovali pomocí 3D CT

Stomatochirurgové ale narazili na problém. Vzhledem k rozsahu poškození se jako velice komplikované ukázalo určení správného postavení kostních úlomků pomocí běžně používaných metod. Chirurgové proto hledali jiné řešení. A přišli s využitím mobilního 3D CT přímo během operace.

„Domluvili jsme se na operaci a využili zobrazovací metody 3D CT přímo na sále. Díky tomu jsme mohli hned vidět, nakolik je korekce přesná, a vyhnout se nesprávnému postavení,“ říká primář Šimek.

Použití zobrazovacích metod přímo při operaci určených k navigaci chirurga se dnes podle něj stává běžné v mnoha odvětví intervenční medicíny. Přímo při operaci obličeje mobilní CT použili lékaři KNTB vůbec poprvé. Operace trvala šest hodin a přinesla úspěchy. Stomatochirurgové při ní dali mladíkovi dohromady celý obličejový skelet.

Počítačová tomografie [CT] využívající rentgenové prozáření zobrazuje vnitřní orgány a tkáně s vysokou rozlišovací schopností ve 3D zobrazení. Stomatochirurgové metodu běžně používají jako součást implantologického ošetření. S její pomocí plánují operační výkony při zavádění implantátů.

Následuje další léčba a operace

Mladík si ve zlínské krajské nemocnici prošel již třemi operacemi. Výkon s využitím 3D CT byl první v řadě dalších výkonů, které je třeba provést do úplného uzdravení. Nyní pacienta čeká zavedení zubních implantátů k náhradě chybějících zubů a okolní přilehlé kosti. A nejen to.

„Po zhojení kostí řešíme další následky poranění. Například uvolnění jizvy dolního víčka doplněním kožního štěpu a jeho následné ´podložení´ tukovou tkání tak, aby víčko bylo plně funkční. Dalším úkolem bude plastika měkkého patra, které po rozdělení při polykání neplní svoji funkci. Pacient má tudíž potíže jíst a mluvit jako dříve. A na řadu přijde doplnění chybějících zubů,“ vysvětluje další z operatérů mladíka z Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie KNTB Štěpán Pohanka.

Součástí léčby je intenzivní rehabilitace otevírání úst, které je po pěti týdnech omezeno zkrácením žvýkacích svalů. Masáže zmíněných jizev pomáhají snížit jejich tah a omezení pohybu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here