Vyšší rodičovský příspěvek dostane jen část rodičů letošních dětí

9
22940
dite
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka navrhuje zvýšit rodičovský příspěvek o 30 tisíc korun rodičům dětí narozených letos ve 2. pololetí. / Foto: Úřad vlády ČR

Navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun navrhne ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] vládě schválit od ledna 2024. Rodiče dětí narozených letos v 2. pololetí by podle návrhu dostali 30 tisíc korun navíc.

Navrhované zvýšení rodičovského příspěvku dnes [28.6.] potvrdil ministr Jurečka před jednáním vlády. O navýšení o 50 tisíc korun na celkových 350 tisíc korun hovoří koaliční partneři poměrně jednotně. V čem se však neshodnou je to, jestli se má, a případně o kolik, příspěvek navyšovat i rodičům, kteří dávku již pobírají. Ministr Jurečka chce do navýšení zahrnout i ty příjemce dávky, kterým se dítě narodilo v druhém pololetí letošního roku.

„Budu navrhovat, aby základní dohoda byla zvýšení o 50 000 korun od 1. ledna 2024. A ještě i úpravu, která by se týkala do určité míry zpětného zvýšení v nižší částce. Zde navrhnu 30 000 korun pro druhé pololetí letošního roku,” přiblížil Jurečka.

Návrh chce ministr dokončit dnes na vládě v závislosti na kompromisu kabinetu. Zohlední při tom i vyjádření poslaneckých klubů vládních stran.

Koaliční dohoda podle něj zahrnuje i zkrácení maximální doby čerpání příspěvku o jeden rok na tři roky. Nyní si dávku rodiče rozkládají až na dobu do čtyř let věku dítěte.

„To ale nevylučuje možnost rodiče, pokud potřebuje, aby zůstal s dětem do čtyř let věku,” upozornil Jurečka.

Rodičák by mohly rodiny čerpat rychleji než nyní

Zkrácení rodičovské dovolené, respektive pobírání příspěvku by se podle něj týkalo až dětí narozených od ledna příštího roku. Zůstat s dítětem doma může i nyní jeden z pečujících rodičů až do jeho sedmi let věku, v případě dvou dětí až do věku 15 let jednoho z nich. Po tuto dobu za něj hradí zdravotní pojištění stát. Důchodové pojištění za pečujícího rodiče nikdo neplatí. Do náhradní doby při posuzování nároku na důchod se započítává doba strávená na rodičovské dovolené nejvýše do čtyř let věku dítěte.

Jednání v pětikoalici nejsou jednoduchá

Pro zástupce TOP 09 je zásadní dopad na státní rozpočet, řekla ministryně pro vědu Helena Langšádlová.

„Myslím, že by tam mělo být pevné datum, odkdy by to mělo být přiznáváno,” vyslovila se při příchodu do Strakovy akademie.

Stovky tisíc Čechů trpí depresí a úzkostmi. Na vině je i zdražování

Piráti navrhují, aby rodiny letos narozených dětí dostaly navíc 30 000 korun. Rodiny dětí narozených loni pak částku 10 tisíc korun. Celkem by náklady na navýšení příspěvku narostly podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové [Piráti] o 4,2 miliardy korun. Její strana argumentuje, že hodnota příspěvku kvůli růstu cen v posledních letech reálně klesla o 100 tisíc korun. Dohoda na navýšení o 50 000 Kč je tak pouze částečným dorovnáním propadu, uvedla Richterová.

Rodičovská se naposledy zvedla v roce 2020, tedy za koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM, a to o 80 tisíc korun na současných 300 000 korun. Rodiče si za současných podmínek měsíční částku příspěvku nastavují sami s ohledem na svoje plány a finanční možnosti maximálně do čtyř let věku dítěte. Dávka má svůj měsíční limit. Rodič může pobírat až 70 procent základu výdělku. Loni výdaje na výplatu rodičovských příspěvků dosáhly 33 miliard korun. V roce 2019, tedy před jeho navýšením, 24,5 miliardy korun.

Aktualizace:

Výsledkem jednání [28.6.] pětikoaliční vlády nakonec je, že rodičovský příspěvek se navýší o 50 tisíc korun na 350 000 korun pro rodiče dětí narozených od 1. ledna 2024. Letos ani loni narozených dětí se navýšení, jak požadovaly některé z vládních stran, nedotkne.

„Záleží nám na tom, abychom rodiče podporovali v maximální možné míře. Kromě
navýšení rodičovského příspěvku o částku, která opravdu není nízká, se snažíme rodičům
umožnit i co největší flexibilitu v tom, jak rychle budou rodičovský příspěvek čerpat, kdy
se chtějí vracet do práce nebo jak chtějí kombinovat částečné úvazky,” uvedl po jednání kabinetu ministr Jurečka.

Zřejmě tím myslel zkrácení čerpání rodičovského příspěvku od ledna 2024 ze současných čtyř let na tři roky tak, aby si rodič navýšil měsíční čerpání příspěvku.

Na středečním jednání vláda schválila prodloužení náhradního výživného. Zákon měl původně platit dva roky, nyní vláda přijala normu, která náhradní výživné prodlužuje o dva roky. Veškeré změny čeká ještě schvalovací proces v Parlamentu ČR.

–ČTK/VRN

9 KOMENTÁŘE

  1. Děti narozené do konce roku 2022 měly nárok na 5000 příspěvek teď navrhujete pro děti od roku 2024 nebo od července a děti narozené leden – červen nebudou mít nic. Kojenecké mléko na tři dny vyjde 500 Kč a dítě ho nejvíce potřebuje v prvních měsících života. Měly by dostat zvýšení všichni kdo pobírají momentálně bohužel tohle asi na programu není tak aspoň děti narozené 2023.

  2. A ty deti narozene v prvni polovine tohoto roku nic.Ty potrebuji take snad zajisteni svych potreb jako deti narozene v cervenci nebo v lednu pristiho roku nebo snad ne?Inflace se dotyka vsech rodicu co maji deti pleny,obleceni se casteji kupuje,umele mleko.Je to diskriminujici,delit penize podle data narození deti.Hlavne nechapu to deleni roku na polovinu.Vsem bych Vam tam rozdala v te vlade to co pobiraji mlade rodiny a duchodci a ukazte mi ,jak budete žít.Nemeli jste sobe zvedat platy a rozdavat miliony na uprchliky ,ale postarat se nejprve o vlastni narod.

    • Souhlasím s Vámi, ještě jsem neslyšela, že vláda a poslanci si sníží plat na výši průměrného platu pracujících , proč se nevzdají všech výhod které mají a nám radí jak máme hospodařit .
      šibula – důchodce

  3. Také budeme kupovat pleny a mléko,ale na zvýšení příspěvku nemáme nárok,protože naše dítě se má narodit 1.12.Nespravedlivé a smutné.

  4. Mám už toho opravdu dost!!! Začněte podporovat všechny rodiny s malými dětmi!!! Náročné to máme snad všichni. Jen chcete aby jsme se všichni dřeli a honili se za penězmi a splácely dluhy za vaše neschopná rozhodnutí, dotace máte investovat do něčeho co vám vydělá zisky a bude se to z čeho splácet ale ne, neschopný lidi ve vládě, hlavně si to narvat do kapsy, ale cooo… ty debilní lidi to za nás splatí a ještě jim toho ranec seberem. Běž te už do …. Po rodičaku si hledám práci v ňemecku a tady tomu státu už nedám do kasičky nic. [redakčně upraveno]

  5. To bude na silvestra srandy. Maminko tlačte. Nemůžu. Musim pro padesát tisíc ještě pet minut vydržet nez bude po půlnoci 🙈 my máme termín na začátku Prosince takze bez šance 😐

  6. Hrozný, jako kdyby inflace byla až od příštího roku. Buď teda na to je a nebo na to není, ale tohle je absolutní kravina.

  7. Děláte si ze me srandu? Takze jako deti narozene od ledna do cervna jsou nejak menecenne?.
    Co je ta totalni pi*ovinu, rozdelovat deti do dvou skupin. Mala se mi narodila v breznu, kvuli trem měsícům prijdu o penize, ktere i me dite je potrebovalo.
    Bud maji dostat vsichni a nebo nikdo.
    Cim premysli, asi elipsama 😡

  8. Je to absurdní, toto by měli dostat všechny děti narozené 2023 matkám které mají mateřskou a pak nastupuji na rodičovskou. Má holčička se narodila v únoru plenky, sunar a vse potřebné nakupuje za draho a v inflaci stejne jako to bude v příštím roce, proč je tedy ona a stejně děti méně cenná než ty které se národi v lednu? Jste jen banda, která nekouka na to že když nepomůže rodinám nebudou se děti rodit. Ublizujete důchodcům, pak matkám a nejmenším kdo přijde na řadu teď? Děti? Všechny si berete jako rukojmí ale bozi mlyny melou a ono se Vám to spocita!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here