Fiala s Pavlem rozumovali na Colours of Ostrava

36
37842
colours_of_ostrava
Premiér Petr Fiala v Ostravě / Foto: Úřad vlády ČR

Jsme jednou ze zemí, která má v Evropě nejlepší zdravotní systém,“ uvedl na hudebním festivalu Colours of Ostrava premiér Petr Fiala [ODS]. „Úvahy o regulované legalizaci konopí jsou namístě,“ přidal prezident Petr Pavel.

Oba vrcholní představitelé Česka se takto vyjádřili na diskusním fóru Meltingpot, které se koná v rámci ostravského festivalu.

„V naší společnosti máme jeden problém, a to ten, že se podceňujeme a nevidíme se spravedlivě. Když řeknu, že budeme patřit mezi deset nejúspěšnějších zemí světa, tak se spousta lidí usměje, ale je to reálné. Patříme mezi nejbezpečnější země světa, jsme jednou zemí, která má v Evropě nejlepší zdravotní systém. Blížíme se k nejvyspělejším státům v řadě parametrů. Současně se ale musíme dívat na to, kde máme nedostatky,” uvedl premiér na adresu Česka.

V diskusním fóru Meltingpot nezávisle na premiérovi vystoupil i český prezident Petr Pavel. A to ve speciálním dílu podcastu Kecy & Politika. Ten mimo jiné během hodinového rozhovoru řekl, že není proti legalizaci konopí a udělení milosti lidem, kteří v této souvislosti budou aktuálně ve vězení.

Colours of Ostrava: Slivovice a legalizace konopí

Podle médií nástup prezidenta na scénu připomínal příchod rockových hvězd. Zcela naplněná ostravská Aula Gong s kapacitou 1 500 míst jej vítala hlasitým potleskem vestoje. Hned na začátku si s moderátorskou dvojicí připil slivovicí z roku 1998. A následovaly otázky. Ty se týkaly i možné milosti pro odsouzené za zločiny související s konopím v případě jeho legalizace.

„Konopí podle řady studií páchá méně škody než jiné povolené drogy. Úvahy o regulované legalizaci jsou namístě. Pokud by tomu tak bylo, nedávalo by pak smysl, aby ti lidé dál seděli ve vězení. Bylo by namístě jim amnestii udělit,” řekl.

Není to poprvé, kdy se prezident Pavel vyjadřuje za legalizaci konopí. Na legalizací konopí v Česku pracuje i vláda. A její kroky schvaluje rovněž ministerstvo zdravotnictví.

U legalizace konopí čekáme na Německo, říká ministr Válek

Na negativní dopady legalizace návykové látky upozorňují jen nemnohé lékařské kapacity. Za příklad jmenujme psychiatra a emeritního primáře Psychiatrické nemocnice Bohnice Karla Nešpora.

„Legalizace určité drogy vede k její snazší dostupnosti a vyšší spotřebě. Vyšší spotřeba prokazatelně vede k větším problémům,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz s tím, že zdravotní rizika u marihuany jsou podle něj velká [více zde].

Moderní země s největší spotřebou alkoholu a tabáku

Podle premiéra Petra Fialy by měla Česká republika patřit mezi deset nejúspěšnějších zemí světa. To znamená, že by měla být ekonomicky rozvinutá a zdravá země, která se vyznačuje sociální soudržností a která se po všech stránkách dobře rozvíjí.

„Je důležité, aby tuto vizi sdílela širší skupina lidí nejenom napříč politickým spektrem, ale aby ji měli i podnikatelé, akademičtí pracovníci, aby ji měla velká část společnosti, protože jedině tak jsme schopni zajistit to, že dlouhodobě budeme dělat správné věci a budeme se posouvat k tomu, abychom mezi nejúspěšnější země patřili,” vyjasnil předseda vlády.

Lidovci jsou poslední, kteří brání legalizaci konopí v ČR

Svou myšlenku o „správných věcech“ už ale nerozvinul. Soustředil se na dopravní infrastrukturu, energetiku a autoprůmysl. Přitom i zdravý životní styl stojí za zmínku. V Česku podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR rizikově pije alkohol až milion lidí. Náklady státu spojené s užíváním alkoholu jsou pak zhruba 60 miliard korun ročně. Náklady na léčbu závislostí přes dvanáct miliard korun ročně. Další peníze stojí pak kouření. Klasickým nebo inovativním tabákovým výrobkům holduje čtvrtina Čechů starších patnácti let. Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu [SZÚ] v Česku tabák v nějaké formě užívá pětina mládeže, elektronické cigarety kouří téměř čtvrtina dívek a pětina chlapců ve věku 13 až 15 let. Na následky kouření v ČR ročně umírá 20 tisíc lidí.

„Chybí už jen ta tráva. A pak už bude Česko vůbec tou nejvyspělejší zemí na světě,“ komentoval vystoupení jeden z návštěvníků ostravského hudebního festivalu.

Daniel Tácha

36 KOMENTÁŘE

  1. Podle médií nástup prezidenta na scénu připomínal příchod rockových hvězd. Zcela naplněná ostravská Aula Gong s kapacitou 1 500 míst – ZAPOMNĚLI NAPSAT PLATÍCICH DIV8KŮ !!!!!!

  2. Tak se zdá, že prezident zapomíná, že jeho práce je pomáhat řídit stát. Zatím společné výlety s manželkou, předvádění jejich šatů a snad to nebudou i srazy motorkářů, na fesťák se již vydal. A Fiala, ten by měl raději sedět doma a nerozčilovat národ i svou přítomností a vychloubáním, jak jsou dobří. To se neříká, to se dělá v praxi, kam mají daleko.

  3. Cituji z článku: „Chybí už jen ta tráva. A pak už bude Česko vůbec tou nejvyspělejší zemí na světě,“ komentoval vystoupení jeden z návštěvníků ostravského hudebního festivalu.

    A byla to tak vyspělá země, že neměla na důchody 😀

  4. Možná by si měl zjistit to “super propracované zdravotnictvi”, a to speciálně pro děti s diagnózou AS (určitě ví co to je). Dále pak psychiatry pro děti a čekací doby….. dostupnost…. také by zjistil jak speciálně pro tuto diagnózu je zdravotnictví bezplatné.

  5. Myslím, že jsme nejlepší ve všem. Nevadí, že chybí celá řada léků, dáme si konopí a zapomeneme na problémy.To museli být lidé nadšení, když všude pobíhala ochranka ,nastal jiný režim, než jsou na festivalech zvyklí. Pan premiér žije v zemi, kde jsou lidé šťastní a velkou zásluhu na tom má pochopitelně on. Pan prezident asi svoji funkci pojal jako velký poznávací zájezd spojený s kulturními akcemi. Tak to má být-žádná křeč a hlavně pohoda.

  6. Tak čí to je podpis pod tím zákonem, které zakazují prodej CBD? Který motorkář to za Pávka podepsal?

  7. Babišovci a Okamurovci-řeči jako z bible, půlka národa jim na ty jejich “pravdy” skáče jako vosa na bombon….

  8. Proč jsou Zdravé Zprávy jako nějaký náckovský deník, co se týče konopí? Vám někdo z big pharma za to platí nebo to je jen vaše obecná mentální omezenost? / Pozn. red.: Redakce ZdraveZpravy.cz není nikterak v tomto tématu finančně zainteresována. A co Vy?

  9. Předseda vlády tady poukazuje na jeden z nejlepších zdravotních systémů v Evropě. To je zatím pravda, ale rozhodně to není zásluhou těch dvou panáků, co to v Ostravě za své prodávali. Podívejte se na věkovou skladbu doktorů a středního zdravotního personálu a zapláčete. Systém stojí zčásti na důchodcích, zčásti na lidech, kterým se důchod rychle blíží, mladých je zoufale málo. Některé nemocnice již omezují provoz z důvodu nedostatku personálu, a pouze Ukrajinky to nezachrání. Takže místo tlachání budíček a začít něco dělat jinak to naše zdravotnictví půjde od 10ti k 5ti, stejně jako celé Česko.

  10. Češi si ty kretény co teď “vládnou” zaslouží , fiala se právem směje , povedlo se mu čecháčky rozdělit a taky rychlé zjištění , že čechům se dá v poho chcát na hlavu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here