Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

1
3215
Karel_Nespor
Foto: ZdraveZpravy.cz

„Je obtížné provádět zdravotní prevenci u lidí, kteří jsou od útlého dětství soustavně obelháváni reklamou na alkohol,” říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz psychiatr a emeritní primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor.

Jak vnímáte současný návrh Ministerstva financí ČR [MF ČR] na zvýšení spotřební daně u tabáku, tvrdého alkoholu a hazardu?

I kdyby k tomu opravdu došlo, je to příliš málo a příliš pozdě. Tento návrh například vůbec nepočítá se zdaněním alkoholu v pivu a vínu. Přitom se většina 100% alkoholu vypije právě ve formě piva a vína.

Máte za to, že je potřeba regulovat reklamu na alkohol, podobně jako u tabáku?

K tomu mělo dojít už dávno. Je hodně obtížné provádět zdravotní prevenci u lidí, kteří jsou od útlého dětství soustavně obelháváni reklamou.

Zdravotnictví chce omezit reklamy na alkohol

Sníží zvyšování spotřebních daní na alkohol, cigarety, hazardní hry počty závislostí? Anebo jsou podle vás účinnější metody?

Závislost není zdaleka jediné riziko alkoholu, k těm dalším patří například úraz z dopravní nehody, násilná kriminalita nebo nádorová onemocnění. Podle světové zdravotnické organizace cena alkoholických nápojů vede k jeho nižší spotřebě. A jak už jsem řekl, většina alkoholu se u nás vypije ve formě piva a vína. Alkohol v pivu se vůbec nedaní a ani se o tom neuvažuje.

Proč jsme i přes klesající tendenci stále na prvních místech v konzumaci alkoholu mladistvými? Co děláme špatně, že mladiství u nás již tak brzy popíjejí alkohol?

Důvody jsou jasné: Nízká cena, v rozporu se zákonem vysoká dostupnost a agresivní reklama často zaměřená na mládež.

Klesající trend v celkové konzumaci někteří přičítají soustředěním se mladistvých i na on-line zábavu, proto mají méně užívat alkohol. Co si o tom myslíte?

Nadměrné hraní videoher naopak zvyšuje riziko problémů s drogami. Mírný pokles zneužívání návykových látek mezi dospívajícími možná souvisí s tím, že si více uvědomují možnosti, které jim dává dnešní doba. O tom se nám starším ani nesnilo.

Legalizace marihuany? Ne!

Ve veřejnosti se objevují názory, že legalizace marihuany by mohla prospět jako přijatelná substituce za alkohol. Někdy je i argumentováno, že v USA, kde je někde konopí legální, se prodej alkoholu snížil o 15 procent. Jaký je váš názor?

Tato argumentace je podivná. Konopné drogy nejsou v celých Spojených státech legální, ale pouze někde. Spotřeba alkoholu ve Spojených státech v posledních letech spíše mírně stoupla, i když je podstatně nižší než v Česku.

Obecně – myslíte si, že je po vzoru Nizozemska či USA možné i u nás uvažovat o legalizaci marihuany?

S jistou mírou zjednodušení lze říci, že zneužívání jakékoli návykové látky zvyšuje riziko zneužívání jiné látky. Vysoký počet dospívajících v Česku zneužívajících marihuanu může být mimo jiné důsledkem vysoké spotřeby alkoholu. V praxi se často setkáváme s tím, že lidé závislí na drogách ze zdravotních nebo finančních důvodů přecházejí k alkoholu. Okamžitě ho ale pijí závislostním způsobem.

S legalizací tedy nesouhlasíte…

Legalizace určité drogy vede k její snazší dostupnosti a vyšší spotřebě. Vyšší spotřeba prokazatelně vede k větším problémům. Rizika jsou u marihuany velká, namátkou jmenuji:

  • Rizika pro duševní zdraví, například komplikované průběhy intoxikací, psychotická onemocnění, depresivní poruchy, zhoršení existující duševní poruchy, poruchy paměti a riziko recidivy závislosti na pervitinu nebo opiátech.
  • Hrozba pro kardiovaskulární systém včetně srdečních infarktů.
  • Rizika pro dýchací systém, např. bronchitis, nádorová onemocnění a zhoršení jiného existujícího onemocnění.
  • Častější úrazy a násilí.
  • U těhotných poškození plodu.
  • Interakce kanabis a léků nebo kanabis a alkoholu.
  • Zneužívání kanabis je spojeno s vyšší úmrtností, na níž se podstatným způsobem podílejí násilné příčiny smrti.

Když se podíváte před rok 1989, ale i na následující roky, jak si podle vás stojí tuzemská veřejnost z hlediska užívání omamných návykových látek?

Po listopadu 1989 došlo k výraznému vzestupu spotřeby alkoholu a drog. V posledních letech se tento vývoj zpomalil nebo zastavil.

Závislost na alkoholu ohrožuje skoro milion Čechů

Co je podle vás nejlepší “substitucí” za omamné látky?

Život závislého člověka je značně stereotypní. Určité vzorce chování se v něm opakují pořád dokola. Teprve střízlivost dává závislým lidem svobodu. Pak mohou rozvíjet svá nadání, schopnosti a zájmy. Jestli někdo nedokáže abstinovat sám, ať navštěvuje setkání svépomocné organizace Anonymní alkoholici nebo Anonymní narkomani. Z mého webu si také může stáhnout svépomocné materiály pro závislé a jejich příbuzné. Další možností je profesionální léčba. Mějte se hezky a střízlivě, vážení přátelé.

Daniel Tácha

MUDr. Karel Nešpor, CSc. je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. Od roku 1991 do roku 2017 vedl primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice, dnes je emeritním primářem. Je autorem několika desítek odborných a populárně naučných knih a řady odborných článků o léčení návykových nemocí, józe, relaxaci, zvládání stresu, sebeovládání, zdravých emocích atd. Mnohé z nich jsou volně přístupné na jeho internetových stránkách. Ve volném čase se zabývá jógou, relaxačními technikami, studiem smíchu i psaním básní.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here