Česká mládež si libuje v tabáku, snadno si ho koupí

0
288
mladez
Ilustrační foto: Pixabay.com

Tabák v nějaké formě v Česku užívá více než pětina mládeže, nejvíce e-cigarety. Ty kouří skoro čtvrtina dívek a pětina chlapců ve věku 13 až 15 let. Nabídka tabákových produktů je pestrá a problém pro mládež není ani jejich dostupnost.

Prodej tabákových výrobků i reklamu na ně sice v České republice reguluje několik zákonů, praxe ale ukazuje, že děti a mládež do 18 let věku nemají potíž s nákupem elektronických i jiných cigaret, náplní do nich a dalšího příslušenství pro ně.

„E-cigarety i náplně s příchutí do nich nakupuji přes internet, stačí tam oskenovat řidičák nebo občanku někoho, komu bylo osmnáct let a nechám si zásilku zaslat do výdejního místa, není to pro mě problém,“ odpovídá na otázku, kde si přístroj a náplň do něj pořídil, na první pohled nezletilý mladík vapující e-cigaretu před budovou pražského hlavního nádraží.

„A dají se koupit i normálně v obchodě, víte, které myslím,“ dodává s úsměvem na tváři.

Problém podle něj není ani v penězích. E-cigareta se dnes dá, jak říká, koupit do dvou set korun. Do peněz pak lezou, tvrdí, hlavně ty náplně. V jeho případě pak oblíbená mentolová příchuť.

Což je docela zarážející, protože právě prodej cigaret a tabáku s příchutí mentolu od května 2020 ve všech zemích Evropské unie zakazuje evropská směrnice. S tím argumentem, že kouř obsahující mentolovou příchuť je pro kuřáky méně dráždivý, a proto jej vdechují do plic intenzivněji a ve větším množství. Zákaz se ale nevztahuje na výrobky zahřívaného tabáku ani elektronických cigaret.

Mládež kupuje hlavně e-cigarety

O ne příliš dobře fungující regulaci prodeje tabákových výrobků a nikotinu dětem a mládeži svědčí i výsledky loňského celosvětového výzkumu Global Youth Tobacco Survey [GYTS, Mezinárodní šetření užívání tabáku mezi mladistvými]. V něm zdravotní úřady zapojených zemí sledují užívání tabáku a nikotinu mezi žáky ve věku 13-15 let. Včetně jejich znalostí a postojů k těmto výrobkům a pasivnímu kouření. V Česku výzkum provedl Státní zdravotní ústav [SZÚ].

„Z výzkumu vyplývá, že 21,5 procenta žáků, 19 procent chlapců a 24,1 procenta dívek, v současné době užívá nějaký tabákový výrobek,“ shrnuje výsledky SZÚ.

Nejvíce si „oblíbili“ elektronické cigarety. Ty užívá 21,4 procenta žáků. Podstatně více dívek než chlapců [18,3 % chlapců a 24,7 % dívek]. Klasické cigarety kouří přes jedenáct procent žáků, opět podstatně více dívek než chlapců [9,0 % chlapců a 13,6 % dívek]. Necelých osm procent užívá bezdýmný tabák [7,8 % chlapců a 7,3 % dívek] a jedenáct procent pak zahřívaný tabák [8,3 % chlapců a 13,8 % dívek].

Porno na netu se stává „běžnou“ výbavou dětí a mládeže

Jak ukazují výsledky sledování, mládež stále užívá i nikotinové sáčky, a to zhruba osm procent ze sledované skupiny žáků ve věku 13 až 15 let. V dotazníkovém šetření odpovídali žáci i na dostupnost pro ně zakázaného tabákového zboží. A výsledek jen potvrzuje sdělení v úvodu citovaného nezletilého mladíka.

„Celkem 60,6 procenta současných kuřáků [13 až 14 let věku, pozn. red.] nebránil v nákupu cigaret jejich věk,“ uvádí zástupci SZÚ.

Zbrojovka přidala 36,5 procenta, Philip Morris ČR 11 procent

Srovnání loňského šetření s výsledky z předchozích let ukazuje, že u mládeže sice došlo k poklesu současných kuřáků cigaret z 34,6 procenta v roce 2002 na 11,2 procenta v roce 2022. Naopak ale strmě narostlo užívání elektronických cigaret, a to z 11,2 procenta v roce 2016 na 21,4 procenta v roce 2022.

„U žáků se mírně zvýšilo také užívání bezdýmného tabáku ze 4,7 procenta v roce 2016 na 7,6 procenta v roce 2022,” dodává SZÚ.

Vůbec první šetření o užívání tabáku mezi mladistvými v České republice proběhlo v roce 2002. Loni se jej zúčastnilo celkem 3 190 žáků ve věku 13–15 let.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here