Poslanci napříč Sněmovnou odmítli Istanbulskou úmluvu

21
78114
istanbulskou_umluvu
Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D. / Foto: ODS

Vláda 21.6. souhlasila s pokračováním procesu ratifikace takzvané Istanbulské úmluvy. Kabinet Petra Fialy [ODS] tak de facto schválil úmluvu k ratifikaci. Istanbulskou úmluvu nyní projednává Sněmovna.

Proti znění Úmluvy se ale aktuálně postavili nejen opoziční poslanci, ale i poslanci vládní koalice. Postoje vyplynuly z pracovního kulatého stolu, který se ve středu [19.7.] konal v Poslanecké sněmovně PČR.

„Všichni, kteří tu stojíme, jednoznačně odmítáme násilí na ženách. Jsme přesvědčeni, že je třeba ho potírat a trestat, aby ho v naší společnosti bylo co nejméně. Jsme ale zároveň přesvědčeni, že k tomu nepotřebujeme ideologický text Istanbulské úmluvy,“ řekl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček [ODS].

Česko Úmluvu podepsalo již v roce 2016. K tomu, aby začala platit, ji ale musí ratifikovat český parlament, a nakonec podepsat prezident. A vládou schválenou Úmluvu nyní dostal k projednání parlament.

„Já jsem rád, že toto téma je nadstranické, protože jsme se tu sešli jak zástupci opozice, tak i vládní koalice. Co mi ale vadí, je debata, jejíž součástí je nálepkování. Pokud je potřeba novelizovat legislativu, pojďme to udělat i bez Istanbulské úmluvy,“ uvedl včera v této souvislosti poslanec Patrik Nacher [ANO].

Jak vláda schválila Istanbulskou úmluvu

ČR patří v EU k menšině zemí, které dokument [Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, pozn. red.] dosud nepřijaly. Členské státy na začátku června odhlasovaly, že se sedmadvacítka k Úmluvě připojí. Kabinet Petra Fialy předem oznámil, že se ČR při hlasování zdrží. Přesto, jak potvrdil minulý měsíc ministr zahraničí Jan Lipavský [Piráti], vláda Úmluvu schválila.

„Byla na tom politická dohoda,” sdělil Lipavský, ale odmítl říci, jak hlasovali ministři z jednotlivých stran.

Podle něj přistoupení k dokumentu “nikomu neuškodí a někomu pomůže”. Naopak podle vládního hnutí STAN Úmluva zefektivní práci s obětí i pachatelem, přispěje k předcházení násilí a podpoří vzdělávání policistů a státních zástupců. Zároveň nijak neohrožuje rodinu či tradice a neupravuje práva sexuálních menšin. S tím ale nesouhlasí tuzemské církve.

„Náš názor se v tomto nemění. Máme za to, že Úmluva je dokumentem, který není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný. Naopak. Degraduje vztah mezi mužem a ženou na antagonistické měření sil,“ uvedla Česká biskupská konference v prohlášení.

Biskupové varují před ideologií genderu i degradací rodiny

V něm se i ostře vymezila proti aktuálním trendům spojených s LGBT+ komunitou a uzákoněním manželství mezi stejnými pohlavími. I to projednávají poslanci. Biskupové doslova varují před „ideologií genderu“.

Výhrady k Úmluvě mají i lidovci

Text Úmluvy obecně odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech.

Výhrady k dokumentu ale má i poslankyně KDU-ČSL Nina Nováková: „Abychom šli správnými a účinnými cestami v prevenci proti násilí, které mezi lidmi skutečně narůstá, musíme pochopit jeho kořeny. V druhém desetiletí 21. století to rozhodně není historicky dané soupeření mezi ženami a muži o moc, o kterém hovoří preambule Istanbulská úmluva.“

Čeští europoslanci se přou o ratifikaci Istanbulské smlouvy

Podle zastánců Úmluvy dokument naopak pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné. Minulé kabinety projednání a ratifikaci odsouvaly. O odklad žádali i někteří nynější ministři. Naposledy to byla tři lidovecká ministerstva a kvůli církvím pak i resort kultury. Pětikoaliční vláda v programovém prohlášení píše, že zajistí lepší ochranu obětem sexuálního a domácího násilí.

–RED–

21 KOMENTÁŘE

  1. Že by se parlament začal chovat normálně, skoro se nechce věřit, ale první dobrý počin, chválím je.

  2. Jsme ale zároveň přesvědčeni, že k tomu nepotřebujeme ideologický text Istanbulské úmluvy – po dlouhé době ze žvanírny vypadla rozumná slova

  3. Ze by se k poslancům ,dostavil rozum ? Ne všichni v tech hlavách disponují ,jak se říká zdravým rozumem ! Tak doufejme ze i v jiných rozhodnutich ,bude rozum u poslanců ,tam kde ma byt !

  4. Nechápu, proč novináři nenapíšou, že ratifikací Istanbulské úmluvy (proti které nikdo nic nemůže namítnout) se uvede v život i její “Důvodová zpráva”, která státům nařizuje, aby od mateřských škol po vysoké školy byla povinně zavedena tzv. genderová výuka. Ta mj. propaguje jinou rodinu než je klasická (otec, matka, děti), která stanovuje, že rodičům budou odebrány děti, pokud dětem budou oponovat, že určitě nemají opačné pohlaví než s jakým se narodily, i když si dítě myslí opak, dále když žena usoudí, že na ni muž zírá se sexuálním úmyslem, tak ho může udat a ten nemá šanci se bránit. Těch šílených věcí je více.

    • Takhle už to i na našich školách(některých)probíhá.Co nosí náš vnuk ze školy – třetí třída za moudra,se nestačíme divit.Paní učitelka jim téměř denně vysvětluje,že tatínek a maminka nemusí být muž a žena,a že když se nebudou dobře cítit ve svém těle,můžou si to rozmyslet a stát se čím budou chtít atd.ZŠ Mozartova Jablonec n/N.Že se namají rvát a navzájem se šikanovat,na to jí už čas nezbývá.

      • Jasně že maminka a tatínek nemusí být muž a žena. Může to být třeba letadlo a měsíc. Blbutí, ke kterému je společnost souhlasná nebo jen netečná musí zákonitě přinést své ovoce.

        “21. 6. 2023, 10:53
        Petr Jemelka
        Genderovým rozvolněním identitární revoluce v britských školách zřejmě neskončila. Školáci začínají nacházet sami sebe už i ve zvířecí říši a mnohem dál. S posvěcením škol se identifikují jako kočky, dinosauři, koně nebo třeba vesmírné objekty. Upozornil na to v úterý deník Telegraph.

  5. Pokud se přestane násilí na ženách, jako i domácí násilí bagatelizovat, pokud se bude vyšetřovat stejně objektivně, jako krádež či vražda, postačí bohatě Český trestní zákoník. Navíc, nemám pocit, že by v zemích, které Istanbulskou úmluvu ratifikovaly, ubylo násilí na ženách. Například dva články o Německu. Jeden z roku 2016, druhý z roku 2022. Jak německé ženy Istanbulská úmluva chrání? https://www.ceska-justice.cz/2016/01/policie-mlcela-o-sexualnim-nasili-na-zenach-v-nemecku-pravda-vysla-najevo-az-pet-dni-pote/ https://cnn.iprima.cz/nemecko-ochromena-zeme-je-bezpecnost-jen-prazdne-slovo-ptaji-se-media-110493

  6. I v přijatelných smlouvách se většinou přidávají různé přívěsky, které se nemohly včlenit do oficiálního textu. Něco jako maličký text v obchodních a právních dokumentech. A můžeme po pravdě tvrdit, ze smlouva je liliově bílá. A kdo čte nepatrné větičky někde dole u odkazů? A totéž platí u příloh k Istanbulské smlouvě.

  7. Tak jsem se snažil dohledat text Istambulské úmluvy. A – nepodařilo se.
    Hledám špatně, nebo není k dispozici?
    Z odkazu v článku jsem se dostal jen na stránku Wikipedie, kde je spíše povídání o úmluvě, včetně nastínění toho, co některé články obsahují, ale text v plném znění, nejlépe včetně dodatků, ten jsem nenalezl.

    Co poslancům vadí?
    Co po nás úmluva chce?
    Proč Turecko, které jako první podepsalo, již odstoupilo?

    Mnoho otázek, skoro žádné odpovědi.
    Málo informací. S informacemi se šetří, aby nějaké … zbyly?

    Hmm, něco podobného už tu bylo…

  8. Po důkladném přečtení mnohastránkového pamfletu,nemůže nikdo rozumný s Istanbulskou úmluvou souhlasit. Přece jen jak je vidět,nejsou poslanci sebevrazi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here