Biskupové varují před ideologií genderu i degradací rodiny

10
8770
biskupove
Foto: Radek Hanskut, Člověk a Víra, ČBK

Česká biskupská konference [ČBK] vydala prohlášení, v němž se ostře vymezuje proti aktuálním trendům spojených s LGBT+ komunitou i uzákoněním manželství mezi stejný pohlavími. Biskupové varují před “ideologií genderu”.

Čeští, moravští a slezští biskupové vydali při příležitosti 136. plenárního zasedání na Velehradě [5.7.] společné prohlášení k aktuálnímu dění ve společnosti, které se týká rodiny, manželství a takzvané Istanbulské úmluvy.

V něm mimo jiné uvádějí k aktuálně v Poslanecké sněmovně PČR projednávanému návrhu zákona na uzákonění manželství i pro homosexuály: Kde bere naše společnost odvahu upřít budoucím dětem právo na to mít a znát svou matku a otce? Nejedná se o nový druh násilí páchaného na dětech?“

Zákon v minulých dnech prošel Sněmovnou prvním čtením. Nejspíš už v listopadu postoupí do druhého sněmovního čtení. Jeho součástí je nejen uzákonění “manželství” pro homosexuály a lesby, ale i ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

„S obavami též sledujeme snahy legalizovat vztah osob stejného pohlaví jako manželství a děkujeme zákonodárcům, kteří takovou úpravu odmítají,“ uvádějí čeští, moravští a slezští biskupové ve svém prohlášení.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

Podle nich se manželství zakládá na „věrném spojení muže a ženy, které je otevřeno přijetí dětí, a jako takové se těší podpoře státu“. Biskupové dodávají, že harmonickou rodinu tvoří otec a matka. A taková rodina je nejlepším prostředím pro výchovu dětí.

Istanbulská úmluva ohrožuje rodinu, tvrdí biskupové

Biskupové se s ohledem na aktuální veřejnou diskuzi ohledně některých aspektů manželství a rodiny ve svém prohlášení vyjadřují i k Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí [Istanbulská úmluva, pozn. red.]. Odkazují k tomu, že již 13. května 2018 vydali pastýřský list. A svůj názor na ratifikaci Istanbulské úmluvy Českou republikou i podrobně odůvodnili v textu podepsaném zástupci různých křesťanských církví.

„Náš názor se v tomto nemění. Máme za to, že úmluva je dokumentem, který není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný. Naopak. Degraduje vztah mezi mužem a ženou na antagonistické měření sil,“ uvádí biskupové v prohlášení.

Čeští europoslanci se přou o ratifikaci Istanbulské smlouvy

Podle nich tento dokument programově relativizuje hodnoty evropské kultury a jejich předávání dalším generacím. Biskupové tvrdí, že slouží plíživému pronikání ideologie genderu, kterou papež František podle nich opakovaně nazval „jednou z nejnebezpečnějších ideologických kolonizací” společnosti.

„Souzníme s papežem Františkem, že oslabování rodiny, která je založena na nerozlučném spojení muže a ženy, a její právní dekonstrukce společnosti neprospívá a překáží lidem v jejich rozvoji. Neexistuje žádný důvod, který by umožnil stanovit podobnost či analogie, a to ani vzdálené, mezi homosexuálními svazky a Božím záměrem s manželstvím a rodinou,“ argumentují biskupové.

O České biskupské konferenci

Česká biskupská konference je stálý sbor katolických biskupů v České republice. Zřizuje ji Apoštolský stolec. Biskupové společně vykonávají některé pastorační úkoly ve prospěch křesťanů vedoucí k dosahování „vyššího dobra, které lidem poskytuje církev“.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Biskupská konference na základě práva zakotveného v kán. 449, § 2 CIC je právnickou osobou. Patří k ní všichni diecézní biskupové obojího obřadu a jim naroveň postavení, biskupové-nástupci a biskupové pomocní. Patří k nim i ostatní titulární biskupové. Ti na celém území nebo mimo území ČR vykonávají zvláštní úkoly podle pověření Apoštolským stolcem nebo biskupskou konferencí.

–RED–

10 KOMENTÁŘE

  1. Snad jen pár vět. Pro svazek dvou jedinců stejného pohlaví je název sodomie. Pro svazek muže a ženy je název manželství. Není možné sodomii postavit na úrověň manželství. To by manželství zdegradovalo a postavilo na stejnou úroveň jako sodomii. Navíc, manželství je posvátný akt, což sodomie v žádném případě není.

    • Tahle parta by měla varovat hlavně před sebou a svými nechutnými pedofilními choutkami, už toho bylo víc než dost.

      • Pane Tomáši, Vy o tom něco víte a nepodal jste trestní oznámení? Pokud nic nevíte, tak Váš příspěvek jen rozpoutává nenávist. Jinak např. Zelení v Německu, ti s pedofilií souhlasí. V EU je nazývána “mezigenerační sex”. Tam snad byste mohl obrátit svoje nenávistné komentáře. Takhle to vypadá, že Vám nevadí pedofilie, ale katolická církev, která vždy držela desatero a byla v centru nenávisti všech totalitních režimů.

  2. No tak mezi černoprdelníky je těch LGBT fakt hodně , spousta teploušských kněží a biskupů a bohužel občas i nějaký pedofil … S tím jejich hlavním kardinálem mám osobní zkušenost , když byl na návštěvě v našem městě , jak se vyhýbal ženám jako čert kříži a nechtěl si s nimi ani potřást rukou , uhýbal před nimi i pohledem … nechci nikoho jmenovat , ale oni by se k homosexualitě a genderu neměli vyjadřovat .

    • Biskupové si nemají podávat ruce s laiky, natož s laičkami. Laik má před biskupem pokleknout a políbit mu prsten.

      • Pokud není laik katolík (neřeším všechny odnože křesťanství), tak žádné líbání prstenu a poklekávání potřeba není.

        • Rozhodně není třeba ani podávání ruky, pokud někdo není věřící. Jak si někdo dovoluje určovat, kdo se k čemu má vyjadřovat? A ještě to dotyčná určuje podle “pohledu”?

  3. Milí biskupové a podobně smýšlející. Jak by se k tomu postavil Ježíš? Ve své době šel oslovit prostitutky, korumpovaného celníka, slabé, nemocné, lidi na okraji, kterými většina opovrhovala. Tvrdě se navážel do pokryteckých farizejů. A Vy si opravdu si myslíte, že by dal přednost instituci, která kryje zločiny svých členů páchané na dětech a mladistvých? Která si hrabe majetek, paktuje se s mafií, káže vodu a chlastá víno?
    Opravdu si dokážete představit homofobního Ježíše?

    • Dave, Ježíš už se k “tomu” postavil. Založil na Petrovi svoji církev a slíbil jí, že ji “brány pekelné nepřemůžou”. Biskupové, do kterých se hrubě navážíte, jsou následovníci sv. Petra. To, že volal k obrácení hříšníky (prostitutky, celníky….), je podstatou Kristova učení. Měl pochopení pro hříšníky, ale ROZHODNĚ neschvaloval hřích. A to sodomie je, právě podle učení toho Ježíše Krista, na kterého se odvoláváte. Zástupci církví kritizují hřích (sodomii), ne hříšníka. K tomu mají pochopení. Vaše argumentace, je jak vystřižená z komunistických příruček. Ovšem, je zajímavé, že když se arcibiskup stýká s “hříšníkem” Zemanem, to jsou zase příspěvky plné nenávisti, že se s ním stýkat nemá. Máte to buď dost popletené nebo píšete jen z nenávisti. A to je podle Krista rozhodně hřích.

  4. Dovolím si jen takovou poznámku o Petrových klíčích. My katolíci víme,že jsou v rukou Svatého otce,který má právo otevírat a zavírat nebeskou bránu.Ti co produkují bludné ideologie v touze narušit běh světa ,měli by mít strach aby jim Svatý otec nevzal naději nebeskou a proto měli by se zdržet svých ohavných excesů.
    Souvisí to s jinověrci v EU hned když EU začínala. Křesťanští politici z Německa trvali na tom aby v základech evropských hodnot bylo zmíněno křesťanství.A to bylo boháči z Bilderbergu odmítnuto,protože ti v křesťanech vidí nepřátele.Od té doby EU uplácí politiky aby vymýšleli jak zrušit všechno co Evropu dělá Evropou. Rozvrat manželství,zapomenutí vlastní kultury a bandy jurodivých skupin cizinců které právě naváží aby se valili zpustošenou Evropou pak je té EU cílem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here