Endoskopie nachází v medicíně stále větší uplatnění

1
2513
endoskopie
Statut Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie získalo i Endoskopické centrum Nemocnice České Budějovice / Foto: Nemocnice ČB

Endoskopie nepatří jen k vyšetřovacím a diagnostickým metodám. S její pomocí specialisté provádí biopsie, menší chirurgické výkony i složitější břišní operace. Endoskopie se uplatňuje i v onkologii. Výkon je oproti operaci šetrnější.

Využití endoskopie v medicíně se stále rozšiřuje. Zkušení odborníci na trávicí ústrojí, gastroenterologové, metodou operují i akutní záněty slinivky břišní, onemocnění žlučových cest, a dokonce časné karcinomy trávicí trubice.

„V případě akutního zánětu slinivky břišní dokáže ultrazvuk spojený s endoskopem vyčistit a odstranit nekrózy v oblasti slinivky břišní tunelem vytvořeným přes stěnu trávicí trubice,“ uvedl na letošních 44. českých a slovenských endoskopických dnech v Olomouci předseda výboru České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové doc. Ilja Tachecí.

Pacienti podle něj díky endoskopickým přístrojům nemusí vždy na operaci, která s sebou nese podstatně vyšší riziko komplikací při i po operaci.

Endoskopicky se dají drénovat také abscesy či dutiny v okolí nebo propojovat orgány. Pokud například nádor zablokuje dvanáctník, dokážeme udělat endoskopicky spojku přímo mezi žaludkem a tenkým střevem pomocí speciální výztuže – takzvaného stentu,“ přibližuje šíři využití endoskopie doc. Tachecí.

Endoskopie značí vyšetření vnitřních orgánů pomocí optických přístrojů nazývaných endoskopy. Díky technologickému vývoji dnes gastroenterologové pracují s ohebnými a pružnými přístroji [trubicemi], kterými pronikají až do celé zažívací trubice, žaludku a střev i třeba průdušek. Vyšetřované prostředí se jim díky kameře umístěné na konci přístroje přenáší na monitor počítače. Mimo vyšetření orgánů lékaři pomocí endoskopu provádí i biopsie, odběr vzorků tkáně pro histologické nebo cytologické vyšetření. Endoskopicky zvládají provést i menší chirurgické výkony a větší břišní operace.

Kolonoskopie: Jak jsem navštívil své nitro

Většina pacientů zná endoskop z vyšetření tlustého střeva [kolonoskopie]. Endoskopické vyšetření povrchu děložního čípku se nazývá kolposkopie, dutiny břišní laparoskopie a močového měchýře pak cystoskopie.

Endoskopie se uplatňuje i v onkologii

Rozhodně nezanedbatelné místo zaujímá endoskopie v onkologii. Konkrétně v léčbě časných karcinomů trávicí trubice. S pomocí endoskopických metod, tedy bez nutnosti operace, odstraní lékaři časné nádory jícnu, žaludku nebo tenkého a tlustého střeva. Pokud se tedy ještě nerozšířily dále do těla.

„Druhá možnost jejího využití je u pacientů v pokročilém stadiu rakoviny. Lékaři díky endoskopickým metodám umí zlepšit a prodloužit život pacientů, které není možné operovat,“ poukazuje na další využití metody doc. Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc.

V praxi jde typicky o pacienty s neoperovatelným nádorem v oblasti slinivky břišní, žlučníku nebo žlučových cest.

Už i lékaři v Česku operují slinivku břišní roboticky

S ohledem na přibývající počty pacientů s nemocemi trávicího traktu se v Česku pracuje i na rovnoměrném zasíťování specializovanými centry. V nich by se o pacienty s komplikovanější diagnózou starali zkušení specialisté. Od letoška funguje šestnáct Center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii. Pro udělení akreditace musejí tato centra splňovat mnoho odborných kritérií. Například specialisté v nich působící musí mít dostatečné zkušenosti s pokročilou endoskopií. Dokládají i přítomnost zvlášť proškolených odborníků.

„Každé takové centrum musí splňovat řadu kritérií. Ať už se jedná o dostatečný počet specializovaných lékařů a jimi provedených zdravotních úkonů, nebo vybavení na špičkové úrovni,“ popisuje doc. Ilja Tachecí.

Do těchto center lékaři odesílají nově i pacienty ve vyšším riziku rozvoje rakoviny slinivky břišní. Jde o od letošního ledna spuštění pilotní screening slinivky břišní.

Česko otevřelo další screening, tentokrát rakoviny slinivky břišní

S ohledem na vysoké počty pacientů s problémy trávicího ústrojí je ale již jisté, že šestnáct vysoce specializovaných center pro digestivní endoskopii není konečné číslo.

„Ministerstvo zdravotnictví chce vytvořit síť 30 až 35 center se specializovanou endoskopickou péčí. Tato pracoviště by měla pokrýt celou republiku,“ říká doc. Tachecí.

V centrech fungují odborné týmy

Postupně tvořená síť by měla zajistit dostupnou, kvalitní a včasnou péči pro všechny obyvatele žijící v České republice.

„Často se jedná o hodně specifické a náročné zákroky, které vyžadují dostatečné zkušenosti. Právě proto se pacienti se složitými nálezy soustřeďují v nově vzniklých centrech,“ vysvětluje důvody pro vznik center doc. Urban.

Ve specializovaných centrech pro digestivní endoskopii se podle něj lékaři zaměřují na léčbu pacientů, ale i efektivitu a kvalitu samotné péče. Centra by měla pacientům napříč celou republikou garantovat časovou dostupnost u diagnóz, kde hrozí nebezpečí z prodlení.

V centrech se nesoustředí výhradně specialisté na digestivní endoskopii, gastroenterologové. Centra se neobejdou i bez dalších odborností, jako jsou chirurgové, onkologové, radiologové, anesteziologové či patologové. O té nejvhodnější léčbě u každého jednoho pacienta rozhoduje ne jeden lékař, ale celý odborný tým zkušených odborníků.

–VRN–

1 komentář

  1. Před téměř 30 lety mi řekl doktor po tom co jsem z ničeho nic zhubnul 15kg a měl bolesti žaludku a stále naprázdno zvracel po endoskopickém vyšetření a kolonoskopii že mám zánět slinivky a nejspíš chronický a pak 20 let na to jsem měl epileptický záchvat z bezvědomím a lékaři 😁😁 řekli nikdy jste se slinivkou nic neměl celou dobu je to epilepsie 😂😂 tak pak si má člověk vybrat

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here