Česko otevřelo další screening, tentokrát rakoviny slinivky břišní

2
19206
slinivky_brisni
Mezi Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii patří i pracoviště pražské FN Motol / Foto: FN Motol

Pacienty ve vyšším riziku karcinomu slinivky břišní letos v pilotním screeningu vyšetří zvlášť proškolení endoskopisté v Centrech vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii. Odhalit nádor slinivky v rané fázi totiž není jednoduché.

Zatím jen pilotní screening karcinomu slinivky břišní se týká osob, u nichž se rakovina pankreatu [slinivky břišní] objevila v rodině. Další indikovanou skupinou pacientů zařazených do preventivního vyšetření jsou lidé s pozitivním výsledkem na genetické mutace BRCA. Ti jsou mimo to i ve vyšším riziku rozvoje rakoviny prsu. Na kontrolu by měli přijít i pacienti trpící záněty slinivky břišní a s diagnostikovaným polypózním syndromem. Zhoubný nádor slinivky břišní se častěji objeví u kuřáků, pacientů s cukrovkou a u osob, které konzumují hodně masa, tučných pokrmů a jsou v kontaktu s chemickými látkami. Například pesticidy a ropnými produkty.

Tito lidé by se měli o možnosti preventivního vyšetření informovat u svého praktického lékaře, který jejich rizikovost zváží, a případně odešle k podrobnému vyšetření do některého z akreditovaných Center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii.

„V nich prohlížejí slinivku rizikovým jedincům zvlášť vyškolení endoskopisté, kteří mají k dispozici speciální gastroskop s ultrazvukovou sondou,“ říká k preventivnímu screeningu slinivky břišní předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP doc. Ondřej Urban.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Zatímco na běžném CT diagnostikuje i specialista nádor slinivky až od jeho dvou centimetrů, tak zkušený odborník s kvalitním přístrojem karcinom odhalí už od pěti milimetrů. Právě velikost a doba od vzniku nádoru jsou pro úspěšnou léčbu karcinomu slinivky břišní naprosto zásadní.

„Když je nádor menší než centimetr, přežívá přibližně 40 % pacientů dalších pět let. Jakmile jeden centimetr přeroste, ale je stále menší než dva centimetry, přežije pět let už jen 20 % nemocných,“ říká doc. Urban.

Trend je precizní a personalizovaná medicína

Diagnostiku a léčbu karcinomu slinivky břišní podle doc. Urbana doplňují ještě vyšetření krve, genetické vyšetření, ERCP, biopsie, výpočetní tomografie. Zásadní roli především v nastavení správné léčby sehrává molekulární diagnostika, která odhalí genovou odchylku u pacienta. Podle ní lékaři nastavují cílenou léčbu.

„Pacienti s nádory, které mají stejné genetické změny dostanou léky cílené na danou změnu, nezávisle na typu nádoru,“ vysvětlil nedávno Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze.

Tento postup se podle něj týká zhruba čtvrtiny pacientů s nádorem slinivky břišní.

„Aktuálně je u pacientů s karcinomem pankreatu možno na základě indikace onkologem vyšetřit BRCA1, BRCA2 metodou NGS [7,5 %] a Mikrostelitovou instabilitu [1 až 2 % nádorů],“ doplnil jeho slova přednosta Ústavu patologie VFN a 1. LF UK Praha Pavel Dundr.

Každý čtvrtý občan EU umírá na rakovinu

Velkou naději na včasné odhalení nádoru podle odborníku přináší nová metoda vědce Michala Holčapka. Jeho objev totiž umožňuje nemoc rozpoznat v jejím raném stadiu. A to díky analýze lipidů a následnou vícerozměrnou statistickou analýzou z běžného vzorku krve. Metodu vědci zatím ověřují v klinickém testování.

Nádory na slinivce břišní patří k těm nejzáludnějším. Dlouho o sobě nedávají vědět, pacient nepociťuje žádné významné příznaky a neodhalí jej ani lékař například pohmatem skrze dutinu břišní. Slinivka je uložena hluboko v dutině břišní a je obklopena jinými orgány. V době, kdy už se objeví klinické příznaky onemocnění, bývá nádor obvykle větší, a tedy jen těžko operovatelný a léčitelný. V té době navíc většinou metastazuje do okolních orgánů, většinou do jater a uzlin.

Rakovina slinivky břišní se šíří vyspělými regiony

Podle údajů Státního zdravotního ústavu [SZÚ] je dnes rakovina slinivky břišní třetím nejčastější typem karcinomu způsobujícím úmrtí. Podle predikcí odborných společností má být v roce 2030 druhým nejčastějším nádorem, na který se umírá. Pacientů s nádorem slinivky břišní přibývá ve vyspělých zemích zřejmě v důsledku nezdravého způsobu života. V Česku lékaři ročně odhalí nádor slinivky břišní u dvou tisíců pacientů. Jen 10 až 15 procent z nich mohou lékaři operovat.

„Prevalence a incidence karcinomu pankreatu v Evropě a Spojených státech jde ohromně nahoru. […] Míra pětiletého přežití je u 8 procent pacientů,“ řekl na nedávné tiskové konferenci přednosta I. chirurgické kliniky břišní, hrudní a úrazové chirurgie 1. LF UK a VFN prof. Zdeněk Krška.

Pacientů s diagnózou karcinom pankreatu stále přibývá

Při současném trendu nárůstu počtu pacientů s rakovinou slinivky se do deseti let dostane na druhé místo mezi nádory, na které se umírá. Zatímco úmrtnost na karcinom kolorekta klesá, stejně jako na karcinom plic, i když spíše nepatrně, tak počty pacientů s nádorem pankreatu strmě rostou. Optimistické nejsou ani výsledky léčby tohoto karcinomu.

„Až 60 procent nádorů slinivky břišní jsou metastazující, dalších 20 procent je problematických, u nichž musíme stanovit jejich chování,“ přiblížil prof. Krška.

Biologie nádorů pankreatu je mimořádně agresivní a nepredikovatelná, upozornil prof. Krška. Léčbu ztěžuje, že se nádor dostává do okolních struktur. Za vysoký počet zemřelých na karcinom slinivky břišní může i recidiva po chirurgickém zákroku a rezistence nádorů na konvenční léčbu.

Na světě v současné době neexistuje žádný schválený neinvazivní způsob včasné detekce ani žádný preventivní screeningový program. Přitom je to právě pozdní diagnostika, která stojí za vysokým procentem úmrtí pacientů se zhoubným nádorem slinivky břišní.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Jen si tak říkám, aby se to nakonec nezvrtlo tak, že budeme lítat od screeningu ke screeningu, budou z toho nervy v kýblu, ale hlavně, že budeme zdraví.

  2. je možnost screeningu i pro ,,běžné ,, občany, kteří by se chtěli vyšetření zůčastnit, nebo jen na základě mnoha doporučení ? Měla bych zájem : chronický zánět slinivky břišní od 30 let, jsem ročník 57. Děkuji za případnou odpověd´ Hamanová / Pozn. red.: Informujte se u Vašeho praktika.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here