Chodit pěšky po Praze? Ano, ale prezident Pavel musí být doma

3
9926
prezident
Foto: Kancelář prezidenta republiky

Centrum Prahy v úterý a ve středu [27.6. a 28.6.] přifukovaly nejen davy turistů, ale i kolona prezidenta Petra Pavla. Prezident Pavel s manželkou Evou Pavlovou totiž vyjeli na oficiální návštěvu hlavního města.

Dvoudenní program oficiální návštěvy hlavního města Prahy měl prezident Pavel skutečně nabitý. Jakkoli jeho komunikační tým v itineráři uvádí „Změna programu vyhrazena!”

A tak už vúterý v 8:30 hodin navštívil prezident Základní školku Cimburkova na Žižkově. Setkal se v ní s žáky. O hodinu později na Malé Straně uctil na pietním shromáždění oběti komunismu. V 11:30 dorazil na Staré Město do rezidence primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí. Tam poobědval s primátorem Bohuslavem Svobodou [ODS] a přesunul se do budovy magistrátu. Avšak už v 15:40 brázdí se svou prezidentskou kolonou pražskou Libní. Tam zamířil do Masarykova ústavu Akademie věd ČR, kde za přítomnosti médií položil kytici k bustě T. G. Masaryka. Poté přednesl projev a přestřihl pásku u nově uspořádané prezidentské knihovny T. G. M. Následovala prohlídka depozitáře Ústavu.

Co to znamená pro Pražany

Prezidentská oficiální návštěva Prahy je jistě důležitá a významná, ale má i své praktické dopady. Komplikuje už tak hustou dopravu v Praze. Prezident Pavel totiž ke svým přesunům používá prezidentskou kolonu, která čítá šest, osm a někdy i více aut. A tato kolona si automaticky žádá přednost v jízdě před ostatními řidiči, a dokonce i chodci.

„Včera jsem spěchal ze Staroměstského náměstí do Černínského paláce na schůzku. Měl jsem tam být ve 12:15 hod. Venku vedro, dusno a mraky turistů. Když dorazím na Náměstí Franze Kafky a chci přejít do Kaprovky, stojím na přechodu pro chodce. V hustém provozu se tam vleče prezidentská kolona. Nevím, možná osm aut, řekl bych. A nějaké policejní k tomu,“ popisuje kontakt s prezidentským doprovodem Václav Mrázek z Prahy.

Podle něj by za normálních podmínek přešel přechod a pokračoval v cestě. Teď ale musel čekat, protože auta v koloně blikala a používala výstražných zvuků. Přednost chodců na přechodu tak vzala rázem za své.

„Chtěl jsem mezi nimi i proběhnout, protože jsem vážně spěchal, ale auta hned začala o to víc houkat,“ říká pan Mrázek a dodává: „Stál jsem tam jako hňup, ale musel jsem počkat určitě několik minut, než prezident se svou suitou projede už tak auty napěchovanými ulicemi centra Prahy.“

Když viděl kolonu blikajících a houkajících aut, jak se pomalu, ale nepropustně, šine přes přechody pro chodce, Václav Mrázek prý nadával tak, jak zákon káže.

Prezident na návštěvě v Jahodě

I ve středu kolona prezidenta Pavla vyjela po Praze, aby prezident dokončil oficiální návštěvu metropole, ve které sídlí. A opět začínala v centru. V 10.25 byl prezident v Centru architektury a městského plánování v areálu Emauzy na Novém Městě. Na Novém Městě podebatoval o dostupnosti bydlení v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Ale pak už vyrázil na staveniště metra linky D v Krči, kde si za přítomnosti médií prohlédl tunel. Potom jel na Černý Most, kde prezident navštívil neziskovou organizaci zaměřenou na sociální služby a vzdělávání Jahoda. I tam s ním byla přítomna média.

Pro Václava Mrázka přinášely tyto informace úlevu. I ve středu totiž plánoval schůzky v centru města. Prezident Petr Pavel se svým mohutným doprovodem až v Krči tak pro něj byla dobrá zpráva. A stále se ještě vzpamatovával z předchozího setkání s prezidentem a jeho suitou.

„Když konečně kolona přejela, tak, jak jsem spěchal, jsem se rozhodl, že pěšky projdu na Loretánské náměstí, kde je Černínský palác, po starých zámeckých schodech na hrad a přes hrad pak nahoru na Loretánské náměstí. No to jsem si ale dal,“ vypráví.

Už kvůli tomu, že cestu nahoru na Pražský hrad značně komplikovaly tři skutečnosti. Davy turistů, zejména mladých Němců, Asiatů, Američanů, Angličanů, Poláků a Ukrajinců. Ty scházely po schodech s hradu dolů. Pak úmorné dusno a fakt, že cesta vedla pořád a stále jen strmě do kopce.

„Takže, když jsem se tam v potřebném tempu vyšplhal a byl rád, že jsem to vůbec přežil, tak jsem chtěl projít Bránou Titánů ven z hradu, ale zjistil jsem, že je zavřená. Proč? Protože se čeká na kolonu prezidenta Pavla,“ říká Václav Mrázek a dodává: „Voják u brány byl sice sympatický, ale přes zátarasy mě nepustil. Že prý nemůže.”

To přesto, že kolona prezidenta nebyla nikde v dohledu a Václavu Mrázkovi se nabízel průchod jen pár metry vedle sloupu brány mezi zátarasy. Znovu se tedy vrátil na vnitřní nádvoří Pražského hradu a hledal otevřenou bránu. Tu nakonec i našel a z Pražského hradu se navzdory prezidentově oficiální návštěvě Prahy dostal.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Mohl by pan Mrázek napsat, co dělal dnes? Určitě bude mít opět nějaké zajímavé zážitky z metropole.

  2. Jako bývalý chartista,všude musím chodit pěšky.Zatímco ti co se dříve vozili,vozí se i nyní.
    Štěstí je přáno jen těm,kteří jsou schopní všeho možného.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here