Lidé z LGBTQ vykazují více rizik, že se u nich rozvine cukrovka

0
633
lgbtq_cukrovka
Foto: Pixabay.com

Lesby, gayové a další členové LGBTQ skupiny vykazují vyšší rizika, že se u nich rozvine cukrovka 2. typu. Za rozvojem diabetu u nich stojí častější stres, nadváha, tabakismus a někdy užívané hormony, které vedou k nárůstu hmotnosti.

Na vyšší riziko rozvoje cukrovky 2. typu u komunit hlásících se k některé ze sexuálních a genderových identit LGBTQ+ upozorňuje americké Středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [Centers for Disease Control and Prevention, CDC].

„Pokud jste členem LGBTQ komunity, můžete být vystaveni vyššímu riziku rozvoje diabetu 2. typu nebo komplikacím, které souvisejí s diabetem,“ upozorňují ve zprávě odborníci CDC.

Právě proto by se měli tito lidé více zajímat o prevenci diabetu, zaměřit se na počáteční příznaky nemoci a případně se na ni nechat otestovat u svého lékaře. Ve Spojených státech žije s diagnostikovanou cukrovkou 2. typu podle dat CDC přes 37 milionů Američanů. Dalších 96 milionů jich má takzvaný prediabetes, kdy jsou jejich hladiny cukru v krvi vyšší, ale zatím ne tak vysoké, aby splňovaly limity pro diabetes. USA čítají zhruba 350 milionů lidí.

V Evropě, kde žije přibližně 747 milionů lidí, má cukrovkou 2. typu potvrzeno zhruba 66 milionů obyvatel. Skutečné počty cukrovkářů ale budou vyšší kvůli poddiagnostikování nemoci především v zemích východní Evropy. Každým rokem počty diabetiků i prediabetiků narůstají. A patří mezi ně i lidé identifikující se jako lesby, gayové, bisexuálové, transgenderové nebo queer [LGBTQ].

Čtvrtina gayů a bisexuálních mužů v USA má cukrovku

Tvrzení o tom, že LGBTQ lidé jsou ve vyšším riziku rozvoje cukrovky dokládají odborníci CDC na datech. Podle dostupných údajů má diabetes 2. typu v USA potvrzeno asi 25 procent gayů nebo bisexuálních mužů. Lesbických nebo bisexuálních žen s cukrovkou žije v USA podle CDC cca 14 procent. U běžné populace činí podíl diabetiků zhruba deset procent.

Jednou z příčin častějšího onemocnění cukrovkou u LGBTQ je podle CDC nadváha a obezita. Na skutečnost, že vstupní branou cukrovky je právě vyšší tělesná hmotnost upozorňují lékaři po celém světě.

„Ve skutečnosti je téměř 90 procent dospělých v USA, kteří mají diagnostikovaný diabetes, považováno za osoby trpící nadváhou nebo obezitou. A některé výzkumy ukazují, že LGBTQ lidé mohou mít vyšší riziko nadváhy nebo obezity,“ uvádí zástupci CDC.

WHO: Umělá sladidla nejsou na hubnutí

Lesbické a bisexuální ženy mají totiž vyšší pravděpodobnost nadváhy a obezity ve srovnání s ženami, které nejsou LGBTQ. To stejné platí i pro transgender muže. I ti jsou ve srovnání s cisgender muži ve vyšším riziku rozvoje diabetu. Cisgender je označení pro osoby, které se ztotožňují se svým pohlavím daným při narození.

LGBTQ hůře spí, mají větší stres a přibývají na váze

Dalším faktorem, který přispívá k diabetu je stres. A právě jím významně častěji trpí podle CDC lidé hlásící se do skupiny LGBTQ.

„Jedním z možných důvodů může být to, že když jste ve stresu, vaše tělo uvolňuje hormon zvaný kortizol, který vašemu tělu pomáhá se s tímto stresem vypořádat. Čím více jste ve stresu, tím více kortizolu vaše tělo uvolňuje,“ popisují vědci.

Dlouhodobě vysoké hladiny kortizolu obvykle negativně dopadají na lidské zdraví. A projevují se vysokým krevním tlakem a nárůstem tělesné hmotnosti.

„Některé výzkumy ukazují, že LGBTQ lidé mohou mít méně zdravé spánkové vzorce,“ upozorňují zástupci CDC.

Děti, které dobře spí, nezlobí. A i lépe prospívají

Nekvalitní spánek patří k dalším rizikovým faktorům přispívajícím k nárůstu hmotnosti, dlouhodobému stresu a v konečném důsledku rozvoji cukrovky 2. typu. Odborníci proto radí přistoupit včas alespoň k drobným životním změnám. Například o něco méně a zdravěji jíst a více se hýbat.

„Pokud nemáte prostor pro fyzickou aktivitu, zapněte si hudbu a uspořádejte taneční párty. Anebo se řiďte krátkým 10minutovým cvičebním videem online. Můžete zkusit vyměnit některá jídla za zdravější, jako je pití vody místo slazeného nápoje,“ přidávají několik typů ke zdravějšímu žití odborníci ze CDC s tím, že i malé změny přinášejí velké výsledky.

LGBTQ více kouří, jsou cílem tabákových firem

K rozvoji cukrovky přispívá i kouření, kdy tabák mimo jiné negativně ovlivňuje i to, jak si tělo poradí a vstřebá inzulín. Výzkum CDC ukazuje, že dospělé lesbičky, gayové nebo bisexuálové mají větší tendenci kouřit cigarety a užívat jiné komerční tabákové výrobky než dospělí lidé mimo LGBTQ.

„Dospělí transgender v současnosti častěji užívají komerční tabákový výrobek než dospělí, kteří nejsou transgender a jsou cisgender,“ tvrdí výzkumníci.

Kouření strmě zvyšuje riziko vážných zdravotních stavů. Při kouření roste riziko rozvoje diabetu o 30 až 40 procent. Existuje přitom více vysvětlení, proč LGBTQ lidé více inklinují k užívání tabákových výrobků.

„Například tabákový průmysl agresivně prodává své produkty LGBTQ komunitě. Také lidé, kteří čelí mnoha formám stresu – jako jsou finanční problémy, diskriminace nebo nebezpečné čtvrti – mohou častěji kouřit,“ vyjmenovávají některé z nich odborníci ze CDC.

V USA tlačí na snížení cen inzulinu. A daří se jim

Upozorňují zároveň, že lidé, kteří přestali kouřit, vykazují méně úzkostných stavů, deprese a stresu, stejně jako zlepšenou náladu a kvalitu života.

„Přestat kouřit je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete udělat pro zlepšení svého zdraví. Pamatujte, že to nemusíte dělat sami. Promluvte si s lékařem o způsobech, jak přestat,“ radí CDC.

Chronická onemocnění ve větším počtu

K dalším příčinám častějšího diabetu u LGBTQ patří i to, že u nich lékaři častěji diagnostikují chronická onemocnění a ve větším počtu. Gayové a bisexuální muži mají větší pravděpodobnost, že se dočkají dvou nebo více chronických nemocí. Jako je vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění a onemocnění ledvin, to ve srovnání s muži bez LGBTQ, ukazují výsledky výzkumu.

Mezi gay a bisexuálními muži a transgender ženami je i více HIV pozitivních ve srovnání s cisgender muži a ženami. Vzhledem k tomu, že některé léky na HIV zvyšují inzulínovou rezistenci, je důležité si nechávat měřit hladinu cukru v krvi. Lesbické a bisexuální ženy častěji trpí syndromem polycystických ovarií [PCOS], který rovněž zvyšuje inzulínovou rezistenci.

„To znamená, že tělo může vyrábět inzulin, ale nedokáže jej efektivně využít. Což opět zvyšuje riziko cukrovky 2,“ tvrdí výzkumníci s tím, že u více než poloviny žen s PCOS se rozvine cukrovka 2. typu do 40 let věku.

Odborníci mezi další faktory ovlivňující rozvoj diabetu u LGBTQ lidí zmiňují i užívanou hormonální léčbu. I když, jak dodávají, výzkum je v této oblasti zatím omezený. Některé studie ale ukazují, že hormony potvrzující pohlaví u transgender lidí způsobují nárůst hmotnosti, vysoký krevní tlak, inzulínovou rezistenci a vyšší hladiny triglyceridů, tedy tukových částic v krvi.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here