Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

0
7062
posledni_cigareta
Foto: Pixabay.com

Už dvacet minut od poslední cigarety klesá kuřákovi tep a krevní tlak na běžné hodnoty. Za dvanáct hodin z těla mizí jedovatý oxid uhelnatý a za několik měsíců ustoupí i kašel. Po deseti letech nekouření se sniží riziko rakoviny plic na polovinu.

O zdravotních přínosech po skončení kouření cigaret hovořili plicní lékaři při příležitosti Českého dne proti rakovině. Jeho letošním tématem jsou plicní nádory. Den proti rakovině připadá na středu 10. května. V tento den si budou moci lidé na ulicích koupit symbolické květy měsíčku lékařského, letos doplněné modrou stužkou.

Spolu s prevencí nádorů se charitativní akce letos zaměřuje na odvykání kouření. S pomocí lékařů a léků dokáže přestat s kouřením jen asi 30 procent těch, kteří s odvykáním začnou. Bez odborné pomoci je úspěšnost ještě nižší, lékaři odhadují nižší jednotky procent.

Kouření holduje čtvrtina Čechů starších 15 let, stále více

Podle předsedkyně Ligy proti rakovině a lékařky Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka Michaely Fridrichové je nikotin velmi nebezpečný. Právě na něm vzniká závislost.

„Dobrovolně otravujeme svůj vlastní organismus. Nikotin je vlastně nervový jed, který rostliny produkují, aby se zbavily škůdců,” vysvětlila působení nikotinu lékařka.

Upozorňuje, že bezpečné nejsou ani alternativní způsoby užívání nikotinu. Příkladem jmenuje vapování, užívání elektronických cigaret nebo nikotinových sáčků. Mimo jiné, ty jsou v Česku stále ještě dostupné dětem a mládeži. I na nich podle ní vzniká velmi silná závislost.

Kouření zvyšuje riziko rakoviny plic až 22x

Jsou tu ale i dobré zprávy. Už krátce od vykouření poslední cigarety se podle Michaely Fridrichové projeví pozitivní zdravotní dopady. Za 20 minut klesne kuřákovi tep a krevní tlak na normální hodnoty. Za dvanáct hodin z těla zmizí jedovatý oxid uhelnatý a do několika měsíců ustoupí i kašel. Riziko srdečního infarktu podle ní za rok od poslední cigarety klesá o polovinu a za 15 let na úroveň nekuřáka.

A nejen to. Po deseti letech nekouření se u bývalého kuřáka snižuje riziko rozvoje rakoviny plic na polovinu. Je proto více než jasné, že začít s odvykáním kouření dává smysl. Pneumologové přidávají další údaje. Tentokrát o počtech pacientů s rakovinou plic. Podle nich se až u 90 procent z nich karcinom rozvinul právě v důsledku kouření.

Podle předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti [ČLS JEP] Martiny Koziar Vašákové u nás lékaři diagnostikují rakovinu plic u 6 500 pacientů ročně. Přibližně 5 400 jich s nádorem na plicích každý rok umírá.

Rakovina plic v mnoha případech metastazuje do mozku

Kouření hořícího tabáku, ale i marihuany, podle Martiny Koziar Vašákové zvyšuje riziko rakoviny plic až dvaadvacetkrát. Zcela vyléčit se lékařům podaří jen asi deset až 15 procent lidí, u kterých nádor odhalí. Fyzické příznaky se totiž dlouho neprojeví. Nádor roste i dvacet let aniž by ho pacient nějak pociťoval.

„Když už symptomy jsou, tak je rakovina v takovém stadiu, že už nemají šanci na vyléčení,” říká Vašáková.

Bezplatná prevence pro kuřáky i bývalé kuřáky

Šanci na včasnou diagnostiku nádoru na plicích zvyšuje a určité skupině kuřáků české zdravotnictví také nabízí preventivní vyšetření plně hrazené ze zdravotního pojištění. Od loňského ledna mohou lékaři pacienty ve věku 55 až 74 let, kteří kouří cigarety nebo dříve dlouhodobě kouřili, poslat na vyšetření k pneumologovi. Což významně zvyšuje případné odhalení rakoviny v jejím časnějším, a tedy léčitelnějším stadiu.

Podle Koziar Vašákové by se taková možnost mohla týkat až půl milionu kuřáků nebo bývalých kuřáků. Loni jich praktičtí lékaři oslovili přibližně sedm tisíc. K vyšetření počítačovým tomografem dorazilo asi 1 500 z nich. Nález na plicích měla asi tři procenta vyšetřených. Pilotní projekt pneumologové společně se zdravotními pojišťovnami vyhodnotí za pět let. Podle Koziar Vašákové je proto nyní třeba pracovat hlavně na zájmu lidí se preventivní diagnostiky účastnit.

Screening plic zprvu osloví jen ty nejodvážnější kuřáky

K příležitosti každoročnímu Českém dni proti rakovině připomeňme, že se v ulicích, u veřejných budov pohybují dobrovolníci nabízejí umělé květy měsíčku lékařského, letos s modrou stužkou. Připraveno jich na příští středu 10. května mají asi 900 tisíc kusů.

Loni sbírka vynesla přibližně 18,6 milionu korun, čistý výtěžek činil 10,7 milionu. Z toho zhruba polovina šla na podporu kvality života pacientů, 3,1 milionu na prevenci nádorů a 2,3 milionu na výzkum, výuku, případně dovybavení zdravotnických pracovišť.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here