Dětská antibiotika se stala v Evropě vzácností, tvrdí němečtí lékaři

0
1005
detska_antibiotika
Foto: Pixabay.com

Nejen němečtí, ale i švýcarští, rakouští a francouzští pediatři se obávají, že nebudou mít dětské pacienty čím léčit. Dětská antibiotika se v Evropě stávají stále vzácnější. Situace se nelepší a lékaři už nyní léčí mimo odborná doporučení.

O zdraví dětských a dospívajících pacientů se po neustupujících výpadcích na trhu s léky, ať už těmi na lékařský předpis, nebo volně prodejnými, obávají pediatři západních zemí. Starost nově vyjádřili ve společném otevřeném dopisu adresovaném ministrům zdravotnictví daných zemí dětští lékaři z Německa, Francie, Jižního Tyrolska [Itálie], Rakouska a Švýcarska.

„Zdraví našich dětí a mladých lidí je v celé Evropě ohroženo nedostatkem léků. Naléhavě potřebujeme rychlé, spolehlivé a trvalé řešení,“ uvádějí vážné znepokojení nad situací v dostupnosti léků pro děti a mládež lékaři zmíněných zemí.

Odpovědnost za dlouhotrvající a nedostatečné dodávky léků podle nich plně nesou politici. A je proto právě na nich, aby se o potřebné závozy léků postarali, tvrdí.

Dětská antibiotika se nedostávají ani k vážně nemocným

Jak uvedl prezident německého profesního sdružení pediatrů [BVKJ] Thomas Fischbach pro německý deník Neue Osnabrücker Zeitung, pediatři nemají pro své pacienty často ani léky na léčbu horečky a bolesti v pro děti vhodných lékových formách, zejména pak sirupech. A aktuálně v zemi chybí penicilin, jehož nedostatek ohrožuje i vážně nemocné dětské pacienty.

„Již léčíme mimo směrnice. Opět budeme mít nedostatek dodávek léků, který se může ukázat ještě horší než v předchozí podzimní a zimní sezoně nemocnosti,“ řekl Fischbach.

Streptokokových infekcí v Česku od prosince přibývá

V dopise zástupci odborných pediatrických společností apelují na ministry zdravotnictví ke skutečnému řešení situace, protože jsou to právě oni, kdo jsou podle nich za nedostatek léků zodpovědní.

„Považujeme politiky odpovědnými za zajištění dostatečné výroby a zásob důležitých léků pro primární pediatrickou péči v Evropě,“ píší lékaři v otevřeném dopisu.

V Evropě, jak uvádí Fischbach, panuje dosud nepředstavitelný a nevídaný nedostatek zásob léků. Zdraví dětí a mládeže je podle něj v důsledku chybějících léků na trhu ohroženo.

Mluvčí sdružení německých pediatrů Jakob Maske před několika dny veřejně informoval o přetrvávajícím nedostatku antibiotik pro dětské pacienty. O některé nemocné děti v Německu proto není v současné době dostatečně postaráno.

„Situace je velmi znepokojivá,“ uvedl Maske.

Farma firmy dostaly obrovskou svobodu, hřímal Válek na výboru

Prezident sdružení Thomas Fischbach spatřuje řešení lékové krize v zavedení širších pobídek pro výrobce léků pro děti na území Německa. Tak, aby se stala výroba léků na území spolkových zemí pro farmaceutické firmy dostatečně atraktivní. Jako tomu bylo ostatně i dříve, podotkl s tím, že karta nyní leží na straně politické reprezentace.

Volnější dovoz a lékárenská příprava léků

Zmírnění nedostatku dětských antibiotických sirupů řeší spolkové ministerstvo zdravotnictví mimo jiné tím, že nedostatek těchto sirupů zveřejnilo ve Spolkovém věstníku. Čímž se jednotlivým spolkovým zemím otevírají možnosti, jak dětské léky pro své občany obstarat. Kupříkladu sousední Bavorsko už povolilo dovoz neregistrovaných a německými regulátory neschválených léků.

„V Bavorsku nenecháváme kámen na kameni. Chceme situaci s nedostatkem léků zlepšit,“ řekl bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek [CSU] s tím, že oznámení ve věstníku nyní umožňuje pružněji reagovat na potřeby v zásobování.

Dočasně se totiž spolkové vlády mohou podle Holetschka odchýlit v postupech dovozu potřebných léků od podmínek, které jim ukládá legislativa.

„Okamžitě zavádíme v Bavorsku dvě opatření, která mají zmírnit nedostatek antibiotických sirupů pro dětské pacienty,” řekl.

Němci stáhnou chybějící léky z ostatních zemí. Prostě je přeplatí

První z nich je volnější dovoz léků ze zahraničí, tedy bez registrace a schválení německými orgány dohlížejícími na místní lékový trh. Což podle něj sníží i byrokratické požadavky na farmaceutické firmy a jejich distributory stejně jako lékárenský segment. Druhým opatřením je větší podpora směrem k lékárníkům ze strany zdravotních pojišťovny. A to tak, aby se pro ně zjednodušila pravidla pro výrobu vlastních antibiotik.

„Tímto žádám zdravotní pojišťovny, aby prozatím neodmítaly žádné doplatky či úhrady a následně nevracely již zaplacené platby, pokud lékárníci nahradí předepsaný, ale nedostupný antibiotický lék tím, který si sami vyrobili,” uvedl Holetschek.

Čím menší je konkurence, tím více hrozí výpadků léků

Při nedostupnosti hotového antibiotika podle něj může lékárník namísto něj vydat náhradu daného léku připraveného v lékárně. Aniž by bylo třeba znovu vystavovat recept od lékaře.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here