Streptokokových infekcí v Česku od prosince přibývá

0
5849
streptokokovych_infekci
Foto: Pixabay.com

Epidemiologové upozorňují na nárůst streptokokových infekcí [spála, angína, pozn. red.] v české populaci, u dětí nevyjímaje. Loni laboratoře potvrdily 105 pozitivních vzorků, o rok dříve 46. Nemoc se často rozvine po nachlazení a chřipce.

Skokový nárůst infekcí vyvolaných streptokokem skupiny A od prosince loňského roku až dosud potvrzují data Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy Státního zdravotního ústavu [NRL SZÚ]. Streptokok skupiny A nejčastěji stojí za rozvojem angíny a spály. Jak ale upozorňuje SZÚ, může vyvolat i systémové infekční onemocnění končící streptokokovým syndromem toxického šoku.

„Od prosince loňského roku Národní referenční laboratoř eviduje zvýšený počet případů, kdy streptokok skupiny A způsobil invazivní onemocnění. Což znamená, že byl laboratorně prokázán v krvi či mozkomíšním moku pacienta,“ přibližuje Jana Kozáková, vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie a vedoucí NRL pro streptokokové nákazy.

Za loňský prosinec laboratoř potvrdila celkem čtyřiadvacet invazivních infekcí. Z toho sedm jich připadá na děti do 18 let věku.

„Trend pokračuje i v roce 2023, kdy jsme za leden obdrželi celkem 23 takových vzorků, z toho čtyři od dětí do 18 let,“ upozorňuje Kozáková.

Streptokokových infekcí v Česku přibývá

Byť v Česku není zavedený systémový monitoring invazivních infekcí vyvolaných streptokokem skupiny A, SZÚ jeho šíření podrobně sleduje. S ohledem na zvýšenou nemocnost proto vyzval spolupracující laboratoře k zasílání vzorků od pacientů s vážným průběhem onemocnění vyvolaných streptokokem skupiny A.

Infekce vyvolané tímto streptokokem probíhají podle Kozákové jako bakteriémie. To značí přítomnost bakterií v krvi, či sepsi. Jinak řečeno jde o otravu krve s příznaky, jako je horečka, celková schvácenost a zhoršení funkce životně důležitých orgánů. Infekce může podle SZÚ skončit až streptokokovým syndromem toxického šoku, kdy selhávají funkce orgánů a pacient je ohrožený na životě.

Nákazy streptokokem A v ČR
Rok Celkem doručených vzorků Vzorek krve, mozkomíšního moku Děti do 5 let Děti 5 – 18 let Úmrtí celkem
2017 59 31 1 2 5
2018 84 54 2 4 7
2019 78 58 0 1 6
2020 77 57 1 2 3
2021 46 43 0 0 2
2022 105 89 4 8 20
Leden 2023 29 23 2 2 5

[Zdroj: SZÚ]

Vyšší nemocnost způsobenou streptokoky A hlásí i další evropské země. Odborníci si to vysvětlují zvýšenou vnímavostí populace po dvouleté pandemii covidu, která utlumila sociální kontakty. Podle Jany Kozákové se angína a spála po nákaze streptokokem častěji vyskytují u pacientů po běžném nachlazení nebo chřipce. Proto lékaři předpokládají, že s odezněním virových infekcí horních cest dýchacích, začnou klesat i počty pacientů s infekcemi vyvolanými tímto streptokokem.

„V populaci se streptokoky skupiny A udržují častými přenosy z jedince na jedince. Nevyvolá-li streptokok u člověka primární onemocnění, hnisavou komplikaci nebo pozdní následek, jako onemocnění srdce nebo ledvin do zhruba jednoho měsíce po uchycení na sliznicích, považují se rizika infikovaného hostitele za zanedbatelná,“ říká Jana Kozáková.

Dodává, že vnímavost jedince vůči angínám se mění i s věkem. Přičemž spíše vzácná bývají u malých dětí. Vnímavost roste od předškolního věku až do mladších věkových skupin dospělosti. Snižovat se začíná po 40. roce života. Nejúčinnějším antibiotikem k léčbě je u streptokokových nákaz penicilin.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here