Nikotinové sáčky už si mládež nekoupí. Senát schválil zákon

0
1803
nikotinovy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nikotinové sáčky už si děti a mladiství do 18 let věku v Česku nekoupí. Senát dnes [15.2.] schválil poslaneckou novelu o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Nyní zákon čeká na podpis prezidenta republiky.

Novela zavede pro prodej nikotinových sáčků stejnou regulaci, která už platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Za porušení zákazu hrozí prodejci peněžitý postih.

„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,” zdůvodnili tvůrci novely omezení prodeje.

M. Barták: Jsem pro tvrdší regulaci reklamy na alkohol

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem a mladistvým do 18 let má podle předlohy platit pro klasické obchody, automaty a e-shopy. Jejich provozovatelé budou muset předem hlásit systém ověřování věku Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Zcela zakázaný bude podle novely prodej nikotinových sáčků ve zdravotnických zařízeních. Dále ve školách a na akcích určených pro děti.

Zákaz prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let už loni v červenci navrhovali legislativně upravit poslanci hnutí ANO. Jejich návrh MZ ČR ale nepodpořilo. A stejně tak navrhovali novelu regulující místa, kde nelze nikotinové sáčky používat, kterou ministerstvo dokonce odmítlo.

Prodej nikotinových sáčků české mládeži úřadům nevadí

To znamená, že legislativa zakazující prodej nikotinových sáčků dětem a mládež do 18 let věku už tady mohla několik měsíců platit.

Senátoři si dali nikotinové sáčky

Poslankyně Martina Ochodnická [TOP 09] za předkladatele přinesla senátorům balení nikotinových sáčků, aby se blíže seznámili s tím, co podle ní děti užívají. Poznamenala, že závislost na nikotinu vzniká v případě těchto výrobků rychleji než u klasických cigaret.

„Snažíme se, aby u dětí nevznikaly závislosti žádné,” řekla Ochodnická.

Související vyhláška ministerstva zdravotnictví, která má být podle ní účinná od července, omezí i obsah nikotinu v nikotinových sáčcích. Upraví rovněž požadavky na vzhled obalů tak, aby je výrobci netvořili atraktivní pro mládež.

Hejtmanku Peckovou o nikotinových sáčcích proškolily až děti

Novela nabyde účinností patnáct dní potom, co vyjde ve sbírce. Prodejci pak dostanou tříměsíční lhůtu na to, aby se regulaci prodeje nikotinových sáčků přizpůsobili. Za porušení zákazu hrozí fyzickým osobám podle závažnosti přestupku pokuta do 150 tisíc korun. Firmám hrozí až milionový postih.

Senát navíc v doprovodném usnesení na návrh Zdeňka Nytry [ODS] vládu vyzval, aby se zabývala reklamními akcemi, kdy prodejci nabízejí zákazníkům například k několika krabičkám cigaret lahev piva zdarma. Takzvaná křížová marketingová podpora by podle horní komory neměla být v takových případech možná.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst, obvykle mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Jejich původním smyslem bylo, aby ulevili kuřákům klasických cigaret při zbavování se závislosti. Odborníci podle předkladatelů novely už i v České republice evidují minimálně dvě desítky případů předávkování dětí spojených s užíváním nikotinových sáčků. V několika případech vedly až k bezvědomí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here