Prodej nikotinových sáčků české mládeži úřadům nevadí

0
1059
nikotinove_sacky
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Novelu omezující prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let nepodpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Další novelu regulující místa, kde nelze nikotinové sáčky používat, ministerstvo dokonce odmítlo.

A vláda dokonce avizovala neutrální stanovisko k poslanecké novele, jejímž smyslem je zakázat prodej nikotinových sáčků lidem pod 18 let. Další novelu o regulaci používání tohoto zboží zřejmě odmítne. Vyplývá to z návrhu stanovisek k předlohám na webu vlády.

Na prodej nikotinových sáčků se v Česku nevztahují na rozdíl od prodeje tabákových výrobků a elektronických cigaret žádná pravidla. Tvůrci novely v čele s Markem Novákem [ANO] zdůvodnili potřebu jejich regulace tím, že na nikotinový sáček je možné pohlížet jako na nebezpečnou chemickou směs. Nikotin je totiž, jak upozorňují, závazně klasifikovaný jako nebezpečná látka a patří k nejrozšířenějším návykovým látkám. Proto chtějí legislativní úpravou poslanci ANO zakázat prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let. Stejně jako je tomu u tabákových výrobků a elektronických cigaret.

„I vzhledem k výraznému rozšíření příchutí u těchto výrobků, atraktivních zejména pro dětskou populaci, využívají výrobci aktuální nevyhovující právní úpravu. A cílí na jednu z nejzranitelnějších skupin populace, na děti,“ stojí ve zdůvodnění novely skupiny poslanců ANO v čele s Markem Novákem.

Že nemluví do větru, potvrzuje i aktuální průzkum Státního zdravotního ústavu [SZÚ] o užívání tabákových výrobků v loňském roce. Dle jeho výsledků u nás nikotinové sáčky nejvíce užívá právě mládež ve věku 15 až 24 let [6,6 %]. Přičemž jsou to právě tyto sáčky, které mládeže následně vedou ke kouření.

Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci staví neutrálně

Omezení prodeje by platilo i pro automaty a e-shopy. Jejich provozovatelé by předem hlásili systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví. To se však k novele kupodivu postavilo neutrálně. Poslancům vytklo nedostatky v sankcích za porušení zákazu.

Nikotinové sáčky si snad nekoupí už ani česká mládež

Novelu naopak podle předkládací zprávy podpořila ministerstva školství, průmyslu a obchodu. Avšak proti se postavil národní koordinátor pro protidrogovou politiku i Jindřich Vobořil. A také ministerstvo zemědělství, podle něhož by ke kontrole dodržování zákazu neměla být příslušná Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Omezení míst pro užívání sáčků MZ ČR odmítlo

A nikotinových sáčků, konkrétně míst, kde se mohou používat, se týká i druhá z novel. Tu připravili Jaroslav Bašta [SPD] a Věra Adámková [ANO]. Legislativní úprava by lidem zakazovala používat nikotinové sáčky ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech. Dále na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních a ve školách. Jejich užívání novela zakazuje také na dětských hřištích, v kinech, divadlech, ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách. Municipality by současně dostaly pravomoc zakázat vyhláškou používání nikotinových sáčků mimo jiné v okolí škol.

Tuto regulaci podle vládního webu podpořilo ministerstvo školství. Ministerstvo průmyslu a obchodu zůstalo neutrální. Proti návrhu se pak postavil opět národní koordinátor Vobořil a také ministerstvo zdravotnictví. Podle něj “cesta zákazu používání nikotinových sáčků, včetně u nich absurdního procesu kontroly, kdy je ve většině případů potřeba donutit kontrolovanou osobu k otevření úst, není proporcionální, ani rozumná”.

Nikotinové sáčky obsahují nikotin, jsou proto návykové

Kabinet dle jím navrženého stanoviska nesouhlas s regulací nikotinových sáčků zdůvodnil tím, že smyslem zákazu kouření ve veřejných prostorách je hlavně ochrana zdraví nekuřáků před následky pasivního kouření. V případě nikotinových sáčků tento důvod odpadá, uvádí v materiálu.

Nikotinové sáčky jsou výrobky sice bez obsahu tabáku, ale s obsahem nikotinu, tedy jsou návykové. Umisťují se pod horní či dolní ret nebo se žvýkají. Od roku 2020 je do svého každoročního šetření o užívání tabákových výrobků zařadil i SZÚ. Právě výsledky jeho průzkumu ukazují na znepokojivé zjištění. Nikotinové sáčky u nás vůbec nejvíce užívá mládež ve věku 15 až 24 let [6,6 %]. Odborníci na odvykání kouření pak upozorňují, že nikotinové sáčky kuřákům částečně poslouží při odvykání jako určitá alternativa s o něco nižšími dopady na zdraví, nikoli však nulovými. Na druhé straně je tu riziko, že mládež přivedou ke kouření. Jak ostatně potvrzuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

„Je tu nebezpečí, a statistika to potvrzuje, že podporují v závislosti na jiné formě příjmu nikotinu i lidi, kteří nikdy před tím nekouřili. Vidíme, že skoro 30 procent uživatelů elektronických cigaret dříve nekouřilo klasické cigarety. Je tak nutné zdůrazňovat, že žádná forma e-cigaret, zahřívaných tabákových výrobků a podobných verzí, není zdraví dlouhodobě prospěšná, jak se snaží veřejnost přesvědčit někteří výrobci,“ ujasňuje lékařka.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here