Nikotinové sáčky si snad nekoupí už ani česká mládež

0
2113
sacky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dostupnost nikotinových sáčků by mohl snížit zákaz jejich prodeje lidem mladším 18 let, jako je tomu třeba u elektronických cigaret. Zákonnou úpravu pro sáčky navrhují opoziční poslanci. A regulaci připravuje i resort zdravotnictví.

Nikotinové sáčky, jež sice dle jejich výrobců neobsahují tabák, ale nikotin, jsou za stávající legislativní úpravy v Česku volně dostupné mladistvým i dětem. A obliba nikotinových sáčků roste právě u dospívají mládeže. Což potvrdil i průzkum Státního zdravotního ústavu [SZÚ] o užívání tabákových výrobků v loňském roce. Dle jeho výsledků u nás nikotinové sáčky nejvíce užívá právě mládež ve věku 15 až 24 let [6,6 %].

Změnit současné podmínky na trhu s výrobky obsahující nikotin, konkrétně s nikotinovými sáčky, může návrh opozičních poslanců. Jedna z novel zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek totiž reguluje užívání nikotinových sáčků obdobně, jako je tomu u elektronických cigaret. Předlohu dostane před projednáváním v zákonodárných sborech k posouzení vláda.

„I vzhledem k výraznému rozšíření příchutí u těchto výrobků, atraktivních zejména pro dětskou populaci, využívají výrobci aktuální nevyhovující právní úpravu. A cílí na jednu z nejzranitelnějších skupin populace, na děti,” stojí ve zdůvodnění novely skupiny poslanců ANO v čele s Markem Novákem.

Nikotin je nebezpečný a návykový, připomínají poslanci

Obdobně argumentují autoři druhé z předloh, jež zavádí širší regulaci, Jaroslav Bašta [SPD] a Věra Adámková [ANO]. V důvodové zprávě poukazují, že na nikotinový sáček je možné pohlížet jako na nebezpečnou chemickou směs. Nikotin je totiž závazně klasifikovaný jako nebezpečná látka. Ostatně patří k nejrozšířenějším návykovým látkám.

Předlohy by v případě jejich přijetí zakázaly prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let, stejně jako u tabákových výrobků a elektronických cigaret. Omezení by platilo také pro automaty a e-shopy. Jejich provozovatelé by předem hlásili systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví.

O užívání zahřívaného tabáku i e-cigaret má vědět lékař

Širší z novel by navíc zakázala lidem používat nikotinové sáčky například ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech, na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy. Dále i ve zdravotnických zařízeních, ve školách, na dětských hřištích, v kinech, divadlech, ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách. Obce by dostaly pravomoc zakázat vyhláškou používání těchto sáčků i v okolí škol.

Ministerstvo zdravotnictví přichází s regulací až teď

A na regulaci prodeje nikotinových sáčků pracuje i Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Byť překvapuje, že k omezení přistupuje až po několika letech, kdy se v Česku tyto sáčky volně prodávají komukoli.

„Ministerstvo zdravotnictví si je vědomo problémů spojených se situací kolem nikotinových sáčků, zejména zvyšujícímu se užívání těchto výrobků dětmi a mládeží. Aktuálně pracuje na novelizaci zákona a na vyhlášce,” uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Pěstování tabáku i výrobky z něj devastují zdraví i přírodu

Ve vyhlášce, která je prováděcím předpisem k zákonu o potravinách, chce úřad stanovit požadavky na označování a vzhled sáčku. Anebo jeho zakázané prvky. Jestli je součástí připravované regulace i omezení prodeje mladistvým, už mluvčí ministerstva ale neuvedl.

Nikotinové sáčky se žvýkají nebo vkládají pod ret

Nikotinové sáčky jsou výrobky sice bez obsahu tabáku, ale s obsahem nikotinu. Umisťují se pod horní či dolní ret nebo se žvýkají. A jsou návykové. Od roku 2020 je do svého každoročního šetření o užívání tabákových výrobků zařadil i SZÚ. Právě výsledky jeho průzkumu ukazují na znepokojivé zjištění. Nikotinové sáčky u nás vůbec nejvíce užívá mládež ve věku 15 až 24 let [6,6 %]. Odborníci na odvykání kouření upozorňují, že nikotinové sáčky kuřákům částečně poslouží při odvykání jako určitá alternativa s o něco nižšími dopady na zdraví, nikoli však nulovými. Jak ostatně potvrzuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

„Je tu nebezpečí, a statistika to potvrzuje, že podporují v závislosti na jiné formě příjmu nikotinu i lidi, kteří nikdy před tím nekouřili. Vidíme, že skoro 30 procent uživatelů elektronických cigaret dříve nekouřilo klasické cigarety. Je tak nutné zdůrazňovat, že žádná forma e-cigaret, zahřívaných tabákových výrobků a podobných verzí, není zdraví dlouhodobě prospěšná, jak se snaží veřejnost přesvědčit někteří výrobci,“ popisuje lékařka.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here