S coming outem LGBT+ pomáhá Sbarvouven.cz

0
271
LGBT+
Ilustrační foto: Pixabay.com

S coming outem LGBT+ lidem už osm let pomáhá online poradna spolku Prague Pride Sbarvouven.cz. O služby proškolených mentorů je stále větší zájem. Většina klientů je mladší 26 let.

Poradna Sbarvouven.cz funguje od roku 2015. Za osm let provozu v ní mentoři a mentorky s osobní zkušeností s coming outem byli v kontaktu s šesti tisíci klientkami a klienty. Vyměnili si s nimi přes 71 tisíc zpráv. A ne vždy jde o „pouhé popovídání“. Lidé, kteří se na poradnu obracejí, řeší třeba útěky z domova, sebepoškozování, deprese a sebevražedné tendence.

„Právě pro takové případy je tu poradna Sbarvouven.cz, která je navíc jediná svého druhu v Česku,” říká vedoucí poradny Oldřich Kundera.

A jak dodává, v posledních letech roste zájem o konzultace rovněž ze strany slovenských klientů, kde taková služba podle Kundery stále chybí. Hlavním popudem založení online poradny Sbarvouven.cz podle něj byla sebevražda čtrnáctiletého Filipa v roce 2014. Stály za ní obavy chlapce z homofobně naladěné společnosti a strach z toho, jak vlastní pocity komunikovat se svým okolím. Rok po jeho smrti se otevřela online poradna, jejíž patronkou se stala Filipova teta, moderátorka Ester Janečková.

Sbarvouven.cz je tady, stačí napsat

Na webu Sbarvouven.cz si může kdokoli přečíst osobní příběhy mentorů a mentorek týkajících se právě situací, se kterými se LGBT+ , jejich rodiny a blízcí často setkávají a řeší.

„Můžeš se zeptat na cokoliv, co tě zajímá o LGBT+ světě,“ shrnují lidé z poradny.

Upozorňují zároveň, že konverzace podléhají odbornému dohledu tří profesionálních psychologů a psycholožek. Jejich školením projdou noví konzultanti už při vstupu do poradny. Stejně tak se školí i v průběhu své práce.

„Ročně proběhnou alespoň tři odborná setkání, kde se mentoři a mentorky s psychology a psycholožkami věnují modelovým případům a trénují vedení konverzací,“ vysvětluje Karolina Böhmová z oddělení komunikace spolku Prague Pride.

Za nebinární se v ČR považuje víc lidí než ve světě

Více než 80 procent klientů poradny připadá podle Böhmové na osoby mladší 26 let. Nejvíce jich je ve věku 15 až 18 let [40 %]. Druhou nejpočetnější věkovou skupinou jsou děti ve věku deset až 14 let. A klientů ve věku devatenáct až 25 let připadá na zhruba dvacet procent těch, kteří se na poradnu obrátí. Do poradny ale může zavolat kdokoli bez ohledu na věk, místo bydliště i pohlavní identitu.

Coming out bývá složitý pro LGBT+ i jejich rodiny

Kromě online poradenství pořádá spolek Prague Pride podpůrné skupiny především pro mladé lidi, kteří právě procházejí coming outem. Tedy se chystají sdělit svou odlišnou sexuální orientaci nebo genderovou identitu svým blízkým. Setkání se účastní i rodiny těchto dětí a mládeže. I ty se musí vyrovnat se zřejmě pro ně nečekaným sdělením. Navíc také je samotné čeká coming out, kdy o tom, že například jejich dcera nemá přítele, ale přítelkyni, řeknou svým přátelům a kolegům v práci.

„Principem skupinových setkání je možnost sdílení příběhů s ostatními, vzájemná podpora a pochopení. Setkání v počtu maximálně dvanácti lidí probíhají jednou měsíčně v terapeutické místnosti zcela zdarma pod vedením zkušených lektorů,“ přibližuje Karolina Böhmová.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

Setkání se konají v Praze a nově i v Ostravě. A jak potvrzují účastníci, setkávání lidí s podobnými životními zkušenostmi, dávají smysl, protože pomáhají.

„Bylo fajn zjistit, že to, co řeším já, řeší i další lidi. Bylo to neuvěřitelně úlevné. Konečně jsem se necítila jako mimozemšťan. Na skupině jsme mohli otevřeně mluvit, jak to s coming outem máme, co nás brzdí a co nás posouvá,” říká třiadvacetiletá Zuzka z pražské terapeutické skupiny.

Novinkou od letošního roku je skupina zvaná “JSME V TOM SPOLU”, která se více než coming outu věnuje spíše tomu, jak orientaci nebo identitu přijímá rodina klientů či klientek. Sdílí zkušenosti o tom, jakým situacím musí takzvaní queer lidé vlastně čelit. Sezení se konají každý měsíc.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here