Tom Philipp natočil video o nikotinových sáčcích

1
1149
nikotinovych
Poslanec a místopředseda KDU-ČSL Tom Philipp / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona zakazující prodej nikotinových sáčků mládeži do 18 let. Novelu s obdobnou úpravou přitom před několika týdny legislativně nepodpořilo. Předložila ji totiž opozice.

O připravovaném legislativním návrhu, který zakazuje prodej nikotinových sáčků mládeži do 18 let, informoval dnes [29.7.] na Twitteru poslanec a předseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Tom Philipp.

„Nikotinové sáčky jsou hojně rozšířeny mezi dětmi a mladistvými do 18 let. Proto ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh o zákazu prodeje těchto sáčků dětem do 18 let,“ napsal Philipp.

Zároveň naznačil, že v plánu má se svými politickými kolegy připravit vyhlášku, která sníží obsah nikotinu v jednom sáčku. Zaměřit se chtějí i na snížení atraktivity příchutí.

V krátkém videu přiloženém k tweetu se přitom na názor na plánovaný zákaz prodeje nikotinových sáčků mládeži do 18 let ptá přísedícího baseballového trenéra jménem Marek.

„Je to silně návyková věcVidím velký problém v tom, jak je to rychlý a jak moc mě to ovlivňuje,“ vyjádřil se k nikotinovým sáčkům trenér Marek.

Současně Tom Philipp dodává, že se na něj obrací mnoho pedagogů s tím, že mají u dětí na školách problém s používáním nikotinových sáčků. Tolik politický marketing.

Zákaz prodeje nikotinových sáčků MZ ČR bojkotovalo

Jen před několika málo týdny to bylo právě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], potažmo vláda, která novelu zavádějící omezení prodeje nikotinových sáčků dětem do 18 let na návrh ministerstva zdravotnictví nepodpořila.

Tvůrci této novely v čele s Markem Novákem [ANO] zdůvodnili potřebu regulace prodeje tím, že na nikotinový sáček je možné pohlížet jako na nebezpečnou chemickou směs. Nikotin je totiž, jak upozorňují, závazně klasifikovaný jako nebezpečná látka. A patří k nejrozšířenějším návykovým látkám.

„I vzhledem k výraznému rozšíření příchutí u těchto výrobků, atraktivních zejména pro dětskou populaci, využívají výrobci aktuální nevyhovující právní úpravu. A cílí na jednu z nejzranitelnějších skupin populace, na děti,“ stojí ve zdůvodnění novely skupiny poslanců ANO v čele s Markem Novákem.

Prodej nikotinových sáčků české mládeži úřadům nevadí

Svůj neutrální postoj ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo tím, že poslanci v novele nedostatečně popisují sankce za porušení zákazu.

Vláda odmítla omezit i reklamu na nikotinové sáčky

A stejně tak vláda počátkem července na doporučení ministerstev odmítla legislativní návrh, který omezuje používání nikotinových sáčků ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech. Na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy. Ve zdravotnických zařízeních. Dále i na dětských hřištích a v kinech, divadlech ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách. A také ve školách. Na což si stěžují i pedagogové. Jak potvrzuje ve svém twitterovém videu Tom Philipp. Odmítnutou novelu předložili poslanci Jaroslav Bašta [SPD] a Věra Adámková [ANO].

Minulý týden vláda i odmítla omezit reklamu a propagaci nikotinových sáčků. Proti novele zákona o regulaci reklamy a o provozování rozhlasového a televizního vysílání se postavilo i ministerstvo zdravotnictví. Novela podle jeho vyjádření postrádá konkrétní sankční ustanovení v podobě pokuty. Čímž omezení reklamy dle argumentů ministerstva činí nevynutitelným.

Na prodej nikotinových sáčků stejně jako jejich reklamu se tak dále nevztahují na rozdíl od prodeje například tabákových výrobků a elektronických cigaret žádná pravidla. Což se brzy změní. Před několika týdny opozicí překládané novely vláda Petra Fialy [ODS] zamítla zřejmě s tím, aby je o několik týdnů později mohla předložit sama.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here