Mentolové cigarety si v Evropské unii kuřáci již nezapálí

0
452
mentolove_cigarety_w

V ČR stejně jako ve všech státech EU od letošního 20. května skončí mentolové cigarety. Důvod? Kouř obsahující mentolovou příchuť je pro kuřáky méně dráždivý, proto jej mohou vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství.

Dne 20. května 2020 nabývá podle evropské směrnice o tabákových výrobcích účinnosti zákaz prodeje mentolových cigaret včetně cigaret s mentolovými kapslemi a tabáku k ručnímu balení s příchutí mentolu. A to ve všech zemích EU včetně bezcelních prodejen. Zákaz se nevztahuje na výrobky zahřívaného tabáku. Netýká se také elektronických cigaret, kde je regulace v gesci jednotlivých členských států EU.

Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi je správným krokem. Napomáhá předcházet kouření u dětí a dospívajících, ale také u příležitostných kuřáků,“ říká vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Adam Kulhánek.

Podle zahraničních studií jsou mentolové cigarety oblíbenější mezi ženami a příležitostnými kuřáky. Nejvyšší užívání mentolových cigaret pak bylo zaznamenáno v nejmladší věkové kategorii kuřáků [15–24 let].

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky. Kouř obsahující mentolovou příchuť je tak pro kuřáka méně dráždivý, proto jej může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství,“ upřesňuje Adam Kulhánek.

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo mentolové cigarety osm procent dospělých kuřáků v rámci zemí Evropské unie. Největší oblibě se těšily u dětí a dospívajících.

56 miliard korun ročně

Podle odborníků regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi napomáhá tomu, aby mladí lidé s kouřením nezačali. Už dříve začal platit v Evropské unii zákaz jiných příchutí cigaret jako vanilková nebo čokoládová. Zakázány byly postupně i kusové cigarety nebo krabičky s nižším počtem cigaret než standardních dvacet. Upřesněme, že společnost Philip Morris bude v Kutné Hoře mentolové cigarety vyrábět i po zákazu prodeje. Cigarety půjdou na export do zemí, ve kterých zákaz neplatí.

V Česku kouří asi 2,5 milionu lidí, nová regulace dopadne na zhruba 14 procent z nich. Kuřáci loni odvedli státu téměř 56 miliard korun. Šlo o meziroční pokles ve výši téměř tří miliard korun.

Screening plic pojišťovny vyděsil, říká Vladimír Koblížek

Rozhodující vliv na nižším výběru měla podle vlády rostoucí obliba zahřívaných tabákových výrobků, na které dopadla spotřební daň až od poloviny loňského května.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here