Když se vědci hádají o vliv e-cigaret, tabákový průmysl se směje

1
1400
e_cigaret
Ilustrační foto: Pixabay.com

Jejich bývalí kolegové a spolupracovníci se k nim obrátili zády. To je skutečnost, které čelí vědci, zdravotníci a doktoři pracující na výzkumu e-cigaret. Zároveň je ale pronásledují lobbisté a marketéři.

Vědci, kteří se specializují na škodlivost kouření, popsali, jak byli veřejně zostuzeni, zastrašováni a obviňováni z toho, že berou peníze od výrobců elektronických cigaret. Což se navíc stalo za situace, kdy tabákový průmysl i s jejich pomocí přesvědčil veřejnost, že e-cigarety jsou ve srovnání s klasickými cigaretami výrazně méně škodlivé. Uvádí to ve svém článku Inside the toxic world of vaping scientists server Politico.

Když e-cigarety vtrhly na trh, rozdělili se podle něj vědci do dvou táborů. Na ty, kteří věří, že mohou dospělé zbavit zlozvyku kouření. A pak na ty, kteří se domnívají, že mohou naopak lidi ke kouření cigaret přivést. Do diskuze okamžitě vstoupily velké tabákové firmy. A samozřejmě i průmysl, který po celá dlouhá léta vylaďuje a zdokonaluje umění ovlivňovat chování spotřebitele.

To přesto, že Světová zdravotnická organizace [WHO] ve svém Framework Convention on Tabacco Control omezuje propagační úsilí tabákového průmyslu ve smyslu debaty na téma veřejné zdraví. Naopak nic nebrání velkým tabákovým firmám v obrovských investicích. Jinak by se v roce 2022 hned tři z nich neumístily na seznamu padesáti nejvlivnějších lobbistických skupin.

Příběh Jamie Hartmann-Boyceové

Jen společnosti Philip Morris International, British American Tabacco, Imperial Tobacco a Japan Tobacco utratily za lobbing v zemích EU celkem 9,3 milionu eur [224 mil. Kč]. A každá z nich pak mnohem více než Amazon nebo Volkswagen.

„Jedním z mnoha potenciálních problémů e-cigaret je, že rozdělují názory odborníků na vliv tabákových výrobků. Odvádějí jejich pozornost od oprávněného boje proti nim,“ říká Jamie Hartmann-Boyceová z Oxfordské univerzity.

Hartmann Boyceová je rovněž autorkou Cochranova výzkumu e-cigaret. Jeho výsledky přinesly nezvratné důkazy o tom, že vapování funguje mnohem lépe než tradiční nikotinové náhražky, jež lidem pomáhají přestat kouřit.

„Je to neuvěřitelně nepříjemné. Někdy se sama sebe ptám, proč to vlastně dělám. Nepoškozuji tím ostatní lidi,“ dodává Hartmann-Boyceová.

Potom si ale vzpomene na lidi, kteří kouří, na lidi, kterým kouření podlomilo zdraví, a to jí pomáhá tyto pochyby zaplašit, říká.

Představitelé British American Tabacco [BAT] pro list Politico uvedli, že je přínosné, když spolu výrobci a vědci mohou diskutovat. James Murphy, ředitel výzkumu BAT, dokonce řekl, že by přivítal debatu vědců. Jejich práce by měly být podle něj publikovány a měly by se setkávat na konferencích.

Nástup e-cigaret na trh a vztahy s veřejností

Vůbec první e-cigarety dodaly na trh nezávislé firmy. Tradiční tabákové firmy se tohoto segmentu trhu rychle zmocnily, skoupily nezávislé firmy i vyvinuly vlastní produkty. Značku Vuse vyrábí British American Tabacco, značku JUUL do března vlastnila Altria, kterou pohltila společnost Philip Morris International. Imperial Brands nyní vlastní e-cigarety značky blu a značku logic zase koupila Japan Tobacco International.

„Napadají mne osobně. Vysmívají se mi, obviňují mne z neznalosti faktů a zpochybňují mou profesionalitu. Píší, že jsem zaslepená nenávistí,“ tvrdí Charlotta Holm Pisingerová, dánská profesorka prevence tabákových výrobků.

Ona sama byla zpočátku vapování a e-cigaretám příznivě nakloněna. Brzy se ale přesunula do tábora pochybovačů. Nyní před agresivním marketingem výrobců e-cigaret dokonce varuje.

Pisingerová věří, že agresivita lobby výrobců e-cigaret roste. Přímé důkazy, jak se v tom angažují velké tabákové firmy, ale nemá. A tak zatímco se odborníci nemohou dohodnout, existuje jediný vítěz, tabákový průmysl.

„Pro tabákový průmysl je to scénář snů, mít na své straně odborníky a jejich nejednotnou frontu,“ uvedla Pisingerová.

„Vzájemným bojem plýtváme energií, výzkumem škodlivosti e-cigaret a přesvědčováním mladých lidí, aby se nenechali nachytat,“ stěžuje si.

Případ Lindy Bauldové

Tato situace není nic nového. Když v roce 2011 Linda Bauldová, profesorka z Edinburgské univerzity a sociální poradkyně skotské vlády, prováděla výzkum o užívání tabáku, začaly ji obtěžovat anonymní telefonáty. Brzy na to se na blogu zastánců kouření objevil „dopis Lindě,“ který Bauldovou vyzýval k odchodu ze země.

Avšak útoky ze strany zastánců kouření a tabákového průmyslu nejsou tak bolestné, jako rozchod s bývalými kolegy. Zatímco někteří akademici věří, že jakýkoliv vztah s tabákovým průmyslem je nepřístojný, jiní zaujímají mírnější stanovisko. Nenechávají se sice platit tabákovými firmami, zároveň ale neodmítají účast na akcích, které tyto firmy organizují. Už samotný průzkum na téma legálních návykových látek je problém.

„Moje vztahy s kolegy byly narušeny,“ říká zmíněná Bauldová a jako příklad nevraživosti uvádí: „Napadají mě za to, že jsem razila teorii, že e-cigarety mohou pomoci zbavit se závislosti.“

Zažila kvůli svému názoru na e-cigarety šikanování ze strany kolegů a je vnímána jako zastánce tabákového průmyslu. Je tu ale i druhá strana mince. Navzdory skutečnosti, že Bauldová a mnoho nezávislých odborníků nepřijímají peníze od tabákových firem, jejich výzkumy i tak využívají výrobci, aby podpořili své argumenty, že e-cigarety pomáhají zbavit se kouření. A vydávají miliony na to, aby jejich stratégové tyto výzkumy využili.

–AM–

1 komentář

  1. No jasně, tabáková lobby. Kdo nestojí o klasické cigarety, má smůlu, protože kdo má ostřejší lokty a větší balík na lobbisty a uplácení ve velkém, ten nakonec prohraje. Elektronické cigarety kouřím právě proto, že nechci klasické, po kterých mě škrábe v krku a po ránu kašlu, prostě mi chutnají ty ochucené, třeba jednorázovky …, ovocné nebo s příchutí kafe. A teď abych se bál, že budu zase tlačenej do klasiky jen proto, že e-cigarety velkým hráčům na trhu s klasickými tabákovými výrobky “nevoní”. 🙁

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here