Pečené kuře s kroupami a žampiony! Dobrou chuť!

0
516
pecene_kure_s_kroupami_a_zampiony
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Vánoční kuba to ještě nebude, ale na dveře již zlehka zaťukáme. Třeba jen proto, že nám zbylo trochu sádla po svatomartinských hodech. Dnes si připravíme pečené kuře s kroupami a žampiony. Vždyť kroupy z ječmene jsou poklad!

I když má v české kuchyni ječmen dlouhou historii, na našich talířích se dnes moc neobjevuje. Jde přitom o lahodnou a levnou obilovinu, navíc nenáročnou na přípravu. Od našich předků víme, že kroupy mají svůj čas hlavně v pozdním podzimu a zimních měsících.

Naši předkové z nich chystali knedlíky, sladké i slané kaše, karbanátky, nákypy, polévky i buchty, odvary a dokonce i čaj. Spíše v zimě než přes léto. Ječné kroupy právem řadíme mezi potraviny, jež nás krásně prohřejí a dodají energii.

Kroupy, které vznikají broušením obalové vrstvy obilného zrna, jsou nejjednodušším mlynářským produktem. Existují jejich různé velikosti: malé, střední, velké, dále krupky či lámanka. Kroupy se vyrábí také z pšenice, ovsa, prosa nebo pohanky.  A teď už je jen na nás, jak s tímto pokladem naložíme.

Pečené kuře s kroupami a žampiony

My s nimi dnes na Zdravých receptech naložíme tak, že je připravíme s kuřetem a žampiony. Má to své důvody. Kroupy nejenže jsou dobré, ale jsou i zdravé. Ječmen je odpradávna doporučován jako léčivý prostředek při onemocnění střev, žaludku, dvanácterníku, srdce a jater. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů. Ječná výživa působí příznivě v prevenci závažných civilizačních onemocnění.

Ingredience: Pečené kuře s kroupami a žampiony / 4 porce
  • 1x celé kuře
  • 300 g ječné kroupy [střední velikost]
  • 2 lžíce sádla [může být husí]
  • 300 g čerstvých žampionů
  • 200 ml kuřecího vývaru [může být voda]
  • 1x celý neoloupaný česnek
  • Sůl, pepř, majoránka [paprika na kuře]
  • dvě větvičky rozmarýnu [i jiné voňavé bylinky po ruce]

A pojďme vařit: Ječné kroupy propláchneme vodou v cedníku a dáme je namočit minimálně na dvě hodiny do vody. Já je namáčel přes noc. Čím déle kroupy namáčíte, tím kratší dobu je vaříte. Poté kroupy slijeme do cedníku, a ještě jednou propláchneme. Dáme je do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, osolíme a vaříme do poloměkka.

Mezi tím si naporcujeme kuře na čtyři kusy a žampiony nakrájíme na půlky. Dále z česneku odřízneme vrchní část. Do připraveného pekáče dáme scezené kroupy, dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vložíme žampiony a celý česnek. Na vrch položíme osolené a okořeněné kuřecí maso. Dále dvě lžíce sádla a nakonec podlijeme vývarem.

Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem. Do předem vyhřáté trouby na 140˚C dáme na 30 minut dusit. Poté poklici či alobal odstraníme, zvýšíme teplotu trouby na 170˚C a pečeme zhruba 30 minut. Během pečení můžeme kuře otočit. Pekáč s upečeným kuřetem vytáhneme z trouby, kuřecí kousky vyndáme z pekáče a odstraníme větvičky rozmarýnu.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Celý česnek vymačkáme a promícháme s kroupami. Ochutnáme, případně ještě dochutíme. Kroupy a kuře položíme na talíř a podáváme. Tak dobrou chuť!

Pár slov o ječmenu

Jak už jsme nakousli v úvodu, ječmen je zdravý. Ječné zrno je především zdrojem sacharidů [75 až 85 %] a bílkovin [11 až 13 %]. Má málo tuků, zhruba 2 až tři procenta. Důležitý je i jeho obsah vitamínů, především skupin B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin. Najdeme v něm i minerální látky, jako jsou křemičitany, vápník a fosfor. Moderním a asi i módním trendem ve výživě jsou výtažky z naklíčeného ječmene, mladý zelený ječmen.

Významnou úlohu hrál ječmen u starých Řeků a Římanů. Ječná kaše byla běžným jídlem. Ječné odvary posilovaly gladiátory v aréně. Užívaly se též jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Později ječmen vytěsnila pšenice a zůstal jen ve výživě chudších lidí.

Tip na kroupový čaj: Kroupy propláchneme a necháme proschnout. Na pánvičce na mírném plamenu kroupy pražíme asi 10 minut. Jak začnou vonět, jsou hotové. Do jednoho litru vody dáme 2 lžíce pražených krup a pomalu vaříme 15 minut. Čaj nám dodá energii a také snižuje horečku.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. Hlavní podíl potravinářského ječmene [25 % z celkové produkce] se zpracovává na slad pro výrobu piva a alkoholických nápojů [whisky, vodka]. Jen malá část ječmene se dále potravinářsky zpracovává. Celá zrna slouží k výrobě světlé nebo celozrnné mouky, vloček, lupínků [jako součást snídaňových směsí], extrudovaných cereálních výrobků, kávových náhražek, nealkoholických nápojů apod. Loupáním, obrušováním a leštěním zrna se vyrábějí kroupy, krupky, lámanka.

Dragan Ždánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Před rokem 1989 tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here