Hrozí výpadky antidepresiv, antipsychotik i léků proti demenci

7
8752
demenci
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na Ministerstvu zdravotnictví ČR působí pracovní skupina pro dostupnost léčiv. Ta nyní vyhodnotila hrozbu potenciálních problémů s dodávkami v některých skupinách antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik.

Zatímco podle informací MZ ČR je léků pro děti a dorost v oblasti antibiotik, léků na horečku a kašel a jiných kategoriích dostatek, problémy se nyní ukázaly jinde. Úřad upozornil na možné problémy s dodávkami v některých skupinách antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik. Obratem proto začal jednat s odbornou společností.

„A proto okamžitě iniciovalo [ministerstvo, pozn. red.] jednání s odbornou společností,“ uvádí Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve své tiskové zprávě.

„Jsme v kontaktu s výrobci a jednáme o zajištění kontinuity dodávek. Chtěl bych požádat lékaře, aby předepisovali jen opravdu obvyklé množství, pokud možno i s ověřením v lékovém záznamu. Pacient by měl mít dostatečnou rezervu léčiva, ale neměl by jej nadměrně hromadit,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Jednání MZ ČR se účastnili zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] i člen výboru Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders. Ten se vyjádřil k hrozícím výpadkům lékům v konstruktivním duchu.

„Věřím, že naše společná snaha o zajištění dostupnosti dlouhodobě účinných injekčních antipsychotik zvýší kvalitu života pacientů, ale i posílí bezpečnost naší společnosti,“ řekl.

Podle ředitelky SÚKL Kateřiny Podrazilové spočívá řešení aktuálního problému ve stanovení obvyklého nebo maximálního dávkování léčiva a apel na jeho dodržování. SÚKL situaci podle jejích slov aktivně sleduje a jedná s odbornou společností.

Novela o léčivech prošla Sněmovnou

Výrazné zlepšení na trhu s léčivy si MZ ČR slibuje od novely zákona o léčivech, kterou v tomto týdnu schválili poslanci ve třetím čtením. Pro předlohu hlasovalo 156 ze 173 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Novela ukládá nové povinnosti jak výrobcům, tak distributorům a lékárnám. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení jeho dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv.

Výrobci, distributoři a lékárny budou podle novely hlásit ke stanovenému dni Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv stav zásob léčivého přípravku. To bude platit pro léky, jejichž dostupnost je v ohrožení. Opatření má zabránit vytváření neúměrných zásob v některých lékárnách. Distributoři podle novely nebudou zvýhodňovat vybrané partnerské lékárny.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

V případě léků s omezenou dostupností bude mít podle schváleného koaličního doplnění novely předepisující lékař v systému eRecept informaci o tom, v jakých lékárnách je k dispozici. A vydá i recept na náhradní lék, pokud se to ukáže jako nutné. Údaje o dostupnosti léku v konkrétní lékárně by mohl získat webovou či mobilní aplikací i pacient.

Dostatek antibiotických sirupů a antipsychika

Zástupci MZ ČR tento týden uvedli, že Česko čeká další dodávky antibiotických sirupů. Následující dodávky těchto léků budou ještě v prosinci a lednu. Tabletových antibiotik je podle vyjádření resortu dostatek.

„Sirupů s penicilinem ze zahraničí dorazí 18 000 balení, od příštího týdne budou v distribuci. Další dodávka od běžného dodavatele se očekává do několika týdnů. Dodávka, která má přijít v prosinci, má bez problémů pokrýt kvartální spotřebu,” uvedl Dvořáček.

Znovu potvrdil problémy v oblasti dostupnosti antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik. Ty podle jeho slov ale nejsou nijak fatální. Uvedl, že jde spíše o omezené dodávky než úplný výpadek. Jeho tvrzení potvrdil Martin Anders.

Dál roste nadužívání psychoaktivních léků u seniorů a žen

„V oblasti léčby depresivních a úzkostných poruch je přípravků více. O absolutní nenahraditelnosti hovoříme jen u pacienta, který reaguje na tuto léčbu a v minulosti nereagoval na jinou,” vyjasnil.

Takových případů budou podle něj jednotky procent. U jednoho antidepresiva, kterého nebude dostatek, ale půjde o stovky lidí, dodal. Zároveň lékaře vyzval, aby méně používali takzvané opakovací recepty. To proto, aby si pacienti netvořili zbytečně zásoby.

–RED–

7 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, no normalni obcane uz prestavaji verit, ze zijeme v centralni EU a ne v bananove republice,, neni den, aby neslyseli a necetli, ze nebude na duchody, nebyla drazsi energie a potraviny a nebude dostupna lekarska pece a vypadky leciv!!! Ale z druhe strany se ti z horniho udoli placaji po ramenou jak to zdarne vedou a jaci jsou sikulove!!! Pripomina to bolseviky, ale z opacne strany!! Dalsi komentář je zbytečný

  2. Nedostatek antipsychotik může být potenciálně nebezpečný pro společnost, proto asi tento chlácholivý článek, že se nic vážného neděje- opak je pravdou.

  3. Už aby tyto léky nebyly vůbec. Dělá to z lidí jen sobce, kteří vidí jen svůj zpokojený svět. Je třeba, aby se naučily problémy řešit a ne před nimi utíkat.

    • Vážený pane (hochu), nemáte evidentně základní znalosti z české gramatiky, ani odborné znalosti ze světa psychicky nemocných lidí – bude lépe, když se začnete zdokonalovat nejdříve v gramatice a až ji zvládnete, pak teprve zkoušejte komentovat odborné články.

    • Pane Petře, vy jste opravdu hloupý člověk. To nelze napsat jinak. Počítám, že jste dodělal maximálně základní školu.

    • vážený pan
      pokud o dané problematice nemáte ani základní povedomost, tak prosím veřejné o takto nemocných lidech se nevyjadřuje Já sama vychováván takto nemocného syna a v žádném případě z něho nevychovávam sobce. A na rozdíl od vas mám zkušenosti,že v případě přerušení léčby jsou ohroženi na zdraví jako lidé se somatickými problémy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here