V Anglii šli mladí lékaři v NHS do skutečné stávky

0
217
NHS
Ilustrační foto: NHS

V Anglii dnes [3.1.] začala šestidenní stávka lékařů před atestací nespokojených s platovými podmínkami. Půjde o nejdelší protest v historii britského zdravotnického systému NHS. Informuje o tom agentura Reuters i NHS.

Stávka mladých lékařů následuje po krachu jednání mezi vládou a lékařským odborovým svazem BMA. Jeho zástupci žádají vyšší platy pro mladé lékaře.

„Morálka v celém zdravotnictví je na historickém minimu. Mnozí se ptají, zda má jejich kariéra ještě smysl. Vláda má šanci těmto lékařům ukázat, že v této zemi mají stále budoucnost,” uvedl BMA.

Odborový svaz upustil od jednání s vládou poté, kdy mu kabinet pod vedením premiéra Rishi Sunaka [Konzervativní strana] nabídl zvýšení platů o osm až deset procent. Odbory usilují o zvýšení platů pro mladé lékaře o 35 procent. Tato výše podle nich pokryje dopady inflace v průběhu několika let.

„Zdravotnické služby NHS čelí jednomu z nejtěžších začátků roku od poloviny 20. století,“ uvedl před stávkou ředitel NHS England Stephen Powis.

Avšak vláda, která se v posledních měsících dohodla na nových platových podmínkách s dalšími zdravotnickými pracovníky, včetně zdravotních sester a starších lékařů, se brání. Podle ní by navýšení platů mladých lékařů „zhoršilo inflaci“.

NHS stojí před reformou

V praxi to ale znamená, že desítky tisíc pacientů v Anglii ode dneška čelí zrušené péči. Lidé, jejichž termíny se odložily, včetně těch, kteří mají rakovinu nebo problémy se zrakem, zůstávají ve zdravotním riziku.

Rutinní nemocniční služby, jako jsou plánované operace, například výměny kyčelních a kolenních kloubů a kontrolní vyšetření, budou značně narušeny, nebo zcela zrušeny.

I v Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

Svaz pacientů navíc uvedl, že může být ohrožena bezpečnost, protože nemocnice mají příliš málo personálu na to, aby protestní akci zvládly. Zároveň vyzval vládu a BMA k zapojení zprostředkovatelů, kteří by pomohli urovnat dlouhotrvající spor o platy mladých lékařů.

„Zhruba 13 měsíců trvající protesty lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu mají na NHS obrovský dopad,” uvedl Powis.

Aktuální šestidenní stávka bude podle něj již desátou protestní akcí lékařů před atestací od loňského března. Jejich předchozí 28denní akce vedly k přeložení zhruba jednoho milionu ambulantních vyšetření a operací.

Británie má se zdravotnictvím velký problém

Návrhy na zvládnutí krize v britském státním zdravotnickém systému [National Health Service, NHS] řešili už loni premiér Rishi Sunak s ministrem zdravotnictví Stevem Barclayem. K jednání přizvali i zdravotní odborníky a další zástupce zdravotnictví.

„Máme odhodlání zmírnit současný tlak na NHS, zajistit lepší zdravotní péči o pacienty a splnit náš slib zkrátit čekací dobu na zdravotní péči,“ uvedl po jednání Rishi Sunak.

Upřesnil, že řešení současné zdravotní krize spatřuje v inovacích a modernizaci britského zdravotního systému. Přetíženému systému podle něj uleví zvažovaná virtuální nemocniční oddělení, tedy léčba z domácího prostředí pod online zdravotním dohledem. Na nemocničních lůžkách totiž podle něj pobývá až 30 tisíc pacientů, kteří by se ale mohli léčit doma nebo v pečovatelském zařízení.

Vláda schválila změny v platech lékařů i farmaceutů

Přetíženým praktickým lékařům a nemocnicím mají podle vlády stále více ulevovat také diagnostická centra umístěná v nákupních centrech a dalších veřejně dostupných místech. Lidé v nich už dnes podstupují například vyšetření pomocí výpočetní tomografie [CT] nebo rentgeny končetin. Loni v září podle zástupců vlády tato centra zastala jedenáct procent veškeré diagnostické práce. Konzervativci usilují o 40% podíl do roku 2025.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here