Na mrazivé dny myslí i Armáda spásy, chystá lůžka pro lidi bez domova

0
228
lidi_bez_domova
Foto: Pixabay.com

Na celodenní mrazy, kdy mají teploty po víkendu podle meteorologů spadnout až k -16 °C, se připravuje Armáda spásy. Pro lidi bez domova chystá noclehárny, teplou stravu i oblečení. A pomoc může i veřejnost, třeba nákupem nocleženky.

Za letošní zimní sezonu lidé nakoupili cca 14 200 nocleženek, to je oproti stejnému období loni o tři tisíce méně. Nocleženka je poukaz za 100 korun, díky kterému člověk bez přístřeší přespí v noclehárně nebo některém z dalších zařízení Armády spásy. S příchodem víkendu se má v Česku začít ochlazovat a teploty se mají v příštím týdnu i přes den pohybovat pod bodem mrazu. V noci na některých místech klesnou až k -16 stupňům Celsia.

„Začátek příštího týdne bude ve znamení celodenních mrazů a teploty v pondělí a úterý většinou nevystoupí ani nad -3 °C. Na Moravě a ve Slezsku bude v pondělí stále poměrně větrno a stejně jako v neděli zde očekáváme velmi nízkou pocitovou teplotu, která by mohla při silnějším větru klesnout dokonce i pod -15 °C,“ informuje Český hydrometeorologický ústav.

Armáda spásy s příchodem mrazivých dnů očekává vyšší nápor na noclehárny a další služby pro osoby bez přístřeší, jako je podávání teplých nápojů a polévek.

„Podle předpovědi to vypadá, že během víkendu přijdou velké celodenní mrazy, tudíž nápor na noclehárny ještě vzroste,” říká národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Nocleh v zimě pro lidi bez domova

Veřejnost proto prosí o pomoc a podporu lidí bez domova, například nákupem poukazu v ceně 100 Kč zvaného nocleženka.

„Proto budeme velmi rádi za podporu veřejnosti v projektu Nocleženka,” říká.

Převážně v zimním období pracovníci Armády spásy zajišťují pomoc komukoli, kdo z ulice přijde a požádá o ni. V Praze navíc vyrážejí v noci do ulic i její terénní pracovníci, aby lidem na ulici nabídli přespání v některé z jejich nocleháren.

„Noční terénní program je poskytován obvykle od 19 do 8 hodin. Službu vykonávají každou noc dva zaměstnanci Armády spásy, kteří objíždí autem Prahu a oslovují lidi na ulici s nabídkou přespání v některé z nocleháren,“ popisuje službu Jan Desenský, ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze.

Každý občas také smrdí, říká lékařka Armády spásy

Tito lidé mohou využít i péči v nočním hygienickém centru na Praze 10, kde se umyjí. Pracovníci Armády spásy je pak převezou na ambulantní službu, jako je zimní noclehárna, dodává Desenský.

Když není lůžko, pomůže i židle

Lůžková kapacita zařízeních pod Armádou spásy čítá v zimních měsících kolem 2 500 míst. Pokud ani ta nestačí, což se stává ve dnech, kdy teploty klesají hluboko pod bod mrazu, pak lidem nabízí alespoň volnou židli. To znamená, že člověk bez domova stráví noc na židli v teplé místnosti.

„Od 1. prosince ve spolupráci s naší praktickou lékařkou provozujeme pro lidi bez domova, kteří mají horší zdravotní stav, službu 24/7, která spočívá v zajištění domácí péče například pro doléčení, aby ho lidé nemuseli absolvovat na ulici. Což je důležité speciálně v zimním období,“ upozorňuje na další ze služeb pro lidi bez domova Jan Desenský.

Bezdomovci v Ulmu v zimě nocují ve spací kapsli

I v mrazivých dnech jsou mezi lidmi bez přístřeší ti, kteří pomoc odmítají a tráví i noci na ulici nebo v provizorních přístřešcích. I za nimi pracovníci Armády spásy vyrážejí. Nosí jim instantní polévky, čaj kávu a jiné základní potraviny s delší dobou trvanlivosti. Dále i deky a teplé oblečení.

„Kromě toho provádějí i základní ošetření přímo v terénu. V zimním období se kromě běžného ošetření [odřeniny, bércové vředy atd.] setkávají i s omrzlinami,“ dodává Jan František Krupa.

Zároveň upozorňuje, že hlavním cílem práce Armády spásy je dostat člověka bez domova z jeho složité životní situace. A poskytnutí noclehu bývá podle Františka Kroupy tím prvním impulzem, který ho přiměje přemýšlet o návratu do normálu. Podpořit ho můžete i nákupem na noclezenka.cz.

Jak pomoci člověku bez domova na ulici
  • Oslovte ho – pokud vidíte na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova, zeptejte se ho, zda je v pořádku a jestli se orientuje. Pokud by však mohla být situace pro vás nebezpečná, volejte odbornou pomoc.
  • Volejte záchranku – pokud je daná osoba ve špatném zdravotním stavu, nevnímá, nemůže mluvit či chodit.
  • Nabídněte pomoc – pokud s vámi osoba komunikuje, zeptejte se, zda nepotřebuje jídlo, ošacení či teplý nealkoholický nápoj.
  • Kontaktujte terénní sociální pracovníky – to i v případě, že s vámi člověk bez domova nechce mluvit a pomoc odmítá. Armáda spásy, či podobné organizace, které zajišťují terénní program, mají zkušenost, jak s lidmi bez domova komunikovat a nabídnout jim pomoc.

„Naším hlavním a dlouhodobým cílem je navrátit člověka zpět do běžného života a dostat ho do bodu, kdy již žádnou Nocleženku potřebovat nebude. A bude zcela soběstačný,“ říká.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here