Dynamický nákupní systém zlepší stravu nejen v nemocnicích

0
464
Dynamicky_nakupni_system
Foto: Nemocnice Na Homolce

Dynamický nákupní systém [DNS] může zlepšit kvalitu stravování ve školách, v zařízeních sociálních služeb, ale i v nemocnicích. Jednou z nemocnic, která už s tímto nástrojem pracuje, je pražská Nemocnice Na Homolce.

Vyplynulo to ze semináře s názvem Stravování ve veřejných institucích 2024, jehož se účastnili zástupci Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Akci pořádala společnost Makro pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše [Piráti] a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09].

„Chceme, aby děti ve školách, pacienti v nemocnicích, klienti sociálních služeb a současně i zaměstnanci těchto institucí, jedli chutné a kvalitní jídlo připravené z čerstvých, udržitelných a lokálních potravin. A aby se o významu výživy i všichni učili,“ uvedl ministr zdravotnictví Válek.

Na semináři se probíral i takzvaný Dynamický nákupní systém. To je jeden z institutů zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Představuje speciální a plně elektronický způsob zadávání veřejných zakázek, jejichž předmětem je pořízení běžného, obecně dostupného zboží, služeb či stavebních prací.

Školní jídelny přesolují. Děti pak pijí sladké nápoje a tloustnou

„Jeho účelem je ulehčit zadavatelům zadávání veřejných zakázek v případech, kdy zadavatel pořizuje opakovaně zboží, služby či stavební práce běžného charakteru, které jsou na trhu obecně dostupné. DNS je také díky jednoduchému procesu vhodným prostředkem pro zpřístupnění veřejných zakázek malým a středním podnikům, které mají často vliv na místní zaměstnanost,“ definuje DNS na stránkách Národní strategie veřejného zadávání ministerstvo pro místní rozvoj.

Zkušenosti s DNS Nemocnice Na Homolce

Zkušenosti s dynamickým nákupním systémem popsal na zmíněném semináři vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce Miroslav Krotký.

„Miroslav Krotký má s dynamickým nákupním systémem bohaté zkušenosti. Podporuje i ostatní nemocnice v tom, aby se jeho zavedení neobávaly,“ uvedli zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Pro lednové dny je balkánská sarma tím pravým jídlem

Skutečností je, že Miroslav Krotký na semináři ukázal detailní propočty a úspory, které díky DNS nemocnici vznikají. Sdílel i zkušenosti se zařazením nákupu čerstvých bio vajec.

„Dobré jídlo je důležité pro rychlou léčbu a rekonvalescenci pacientů, pečlivě se sleduje, jaká jídla jsou u pacientů oblíbená, a na základě vyhodnocení se jídelní lístek neustále aktualizuje,“ uvádí na stránkách nemocnice Miroslav Krotký.

Nemocnice Na Homolce připravila výběr ze svých nemocničních receptů šetřící diety. Ty během semináře uvařili profesionální kuchaři Makro Akademie ve spolupráci s šéfkuchařem Jakubem Doležalem, technologem Dušanem Svobodou, nutriční terapeutkou Laurou Sochorovskou a dietními kuchaři z Nemocnice Na Homolce.

„Vařila se například polévka z černého kořene, pošírovaný okoun a jáhlový nákyp s jablky, uvedli zástupci MZ ČR.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Další podněty pro zkvalitnění podávané stravy a nutriční péče najdou zájemci v Metodickém doporučení zveřejněném ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví 10/2020. Právě jím došlo vůbec poprvé od roku 1955 k aktualizaci diet pro pacienty.

Dynamický nákupní systém používá i MPSV

Z hlediska škol, nemocnic a sociálních zařízení DNS umožňuje nákup produktů ekologického zemědělství, fairtradových potravin, potravin lokálních, sezónních, základních i minimálně průmyslově zpracovaných.

„Nemocnice třeba mohou požadovat, aby dodávané potraviny splňovaly různá kritéria. Mohou upřednostnit potraviny například z ekologické produkce, sezónní, čerstvé nebo takové, které necestují přes půl planety před tím, než se dostanou do jídelny,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Zdravé recepty kuchaře Dragana  >

Zkušenosti s DNS má i Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] nebo Masarykova univerzita. Obě instituce se shodují v tom, že DNS jim umožňuje podporu v následujících oblastech:

Pro usnadnění vstupu dodavatelů do DNS vypracovalo MPSV brožuru vysvětlující, co dodavatele v DNS čeká a jak se do něj zařadit. Více o systému nabízí dokument Podpora komunikace zadavatelů s dodavateli při zadávání veřejných zakázek z pohledu odpovědného veřejného zadávání.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here