Poruchy erekce se řeší mnoha způsoby, nejen modrou pilulkou

1
3102
poruchy_erekce
Foto: Freepik.com

Mimo léky v tabletě nabízí lékaři mužům s erektilní poruchou injekce do penisu, léčbu rázovou vlnou či voperování implantátu. Nejčastěji ale muži poruchy erekce řeší pomocí tabletek. Jejich dodávky do ČR se za posledních 10 let zdvojnásobily.

Podle statistik Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] výrobci do Česka v roce 2023 zavezli 506 tisíc balení tabletových léků na erekci v celkové ceně asi 30 milionů korun. Před deseti lety se do ČR dovezlo 263 tisíc balení těchto léků za 243 milionů korun. Tehdy, v roce 2013, skončila výrobci slavné modré tabletky na erekci patentová ochrana na v ní obsaženou účinnou látku a na trh začali lék uvádět i další firmy. Což cenu léku snížilo. V současné době jsou na českém trhu ještě další dvě účinné látky v několika různých lécích.

„Ty novější léky mají méně nežádoucích účinků a nebo po užití fungují déle,” jmenoval výhody nově vyvinutých léků na léčbu poruchy erekce sexuolog Lukáš Bittner z Andrologie kliniky Iscare.

„Krom tabletek můžeme pacientům nabídnout injekce do penisu nebo aplikaci rázové vlny, případně implantaci penilní protézy. Ať už polotuhé, trojdílné nebo nafukovací,” přiblížil další z metod léčby erektilní dysfunkce.

Poruchy erekce muži zprvu řeší volně prodejnými doplňky

Za poruchami erekce podle něj nejčastěji stojí cévní poruchy, obvykle jako následek vysokého tlaku, cukrovky nebo vysoké hladiny cholesterolu. Protézy neboli implantáty voperované do topořivých těles penisu jsou podle Bittnera vhodné pro pacienty, u nichž se neosvědčily běžné metody léčby pomocí léků či vakuových pump.

Většina pacientů podle Bittnera přichází do ordinace už s tím, že vyzkoušeli různé volně prodejné doplňky na zlepšení erekce.

„Z medicínských studií víme, že některé z přípravků efekt na kvalitu erekce mají, ale v porovnání s registrovanými léky jen velmi omezený a pomohou jen lidem s minimální poruchou erekce,” dodal.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

Zmiňované metody léčby ale nespadají do úhrad zdravotních pojišťoven. I zmiňované tabletky pak musí vždy předepsat lékař. Oprávnění k tomu mají všechny odbornosti, včetně praktických lékařů.

Léky na zlepšení erekce předepíše i praktický lékař

Známá modrá tabletka na léčbu poruch erekce s účinnou látkou sildenafil byla v Česku registrovaná před 25 lety. Jelikož je tato skupina léků pro pacienty dostupná pouze na lékařský předpis, často přijde lékový regulátor, respektive celní správa a policie na nelegální prodeje jejich padělků. Například na internetu nebo v tržnicích. Lékový ústav stejně jako lékaři ale upozorňují na rizika spojená s užitím takto pořízených léků, které se prodávají mimo kontrolovaný distribuční kanál.

„V dnešní době může léky na poruchu erekce předepsat každý lékař včetně praktiků a cena při zakoupení většího balení je příznivá. Tedy myslím, že nákup neoriginálních léků na internetu je zbytečným hazardem,” říká.

Jejich bezpečnost, čistotu výroby a prodeje, či uchování nikdo nekontroluje stejně jako množství účinné látky v nich.

Erektilní dysfunkci definují specialisté České urologické společnosti [ČUS ČLS JEP] jako trvalou nebo dočasnou neschopnost udržet erekci penisu v dostatečné tuhosti a po dostatečnou dobu nutnou pro kvalitní pohlavní styk. Podle epidemiologických dat je erektilní dysfunkce poměrně častým jevem.

„Mezi muži nad 50 let se vyskytuje u více než poloviny populace. Ale není vzácná také u mladších mužů,” uvádí zástupci ČUS ČLS JEP.

Sexuologické potíže mají i psychogenní příčiny, říká lékař

Dodávají, že potíže s erekcí má alespoň dočasně během života většina mužů. Potíže s erekcí se objevují náhle i pozvolna. K rozvoji poruchy vede stres, deprese, obezita, nedostatek pohybu, kouření a užívání drog. Dále i ateroskleróza, cukrovka, nemoci jater, operace v pánvi.

Poměrně často se erektilní dysfunkce vyskytuje také při léčbě zvýšeného krevního tlaku, hypertenze. Schopnost erekce ale ovlivňují i některé další léky. Jako jsou antidepresiva, antiandrogeny, antiparkinsonika, anxiolytika.

„V každém případě je nutné vědět, že ztráta schopnosti erekce může být příznakem závažnějšího, nejčastěji kardiovaskulárního onemocnění,” upozorňují zástupci ČUS ČLS JEP.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Problém by mohl nastat tam kde se člověk zaměří na sledování porna a pak jde do postele s dámou, která se vymyká vyššímu standardu, který vidí na svých oblíbených stránkách. 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here