Korupce ve zdravotnictví je mor, říká europoslanec Ondřej Dostál

0
1805
Ondrej_Dostal
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. / Foto: Spojení demokraté – Sdružení nezávislých

Ve volbách do Evropského parlamentu [EP] uspěl odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Kandidoval v uskupení Stačilo!, které vedla KSČM. Dostál, jak říká, je nestraník, ale i dodává, že ne vše bylo ve zdravotnictví za komunistů špatně.

Z hlediska českého zdravotnictví je úspěch Ondřeje Dostála ve volbách do EP dobrá zpráva. To proto, že Ondřej Dostál se jako právník věnuje zdravotnictví více než 20 let. Česká republika tak do EP vysílá europoslance, který se orientuje ve zdravotní tématice.

„Zdravotnictví z hlediska práva se věnuji celý svůj profesní život. Byl jsem například už v odborném týmu pana ministra Leoše Hegera v době zdravotní reformy,“ říká pro Zdravé Zprávy Ondřej Dostál.

Leoš Heger [TOP 09] vedl resort zdravotnictví v letech 2010 až 2013. Právě za jeho působení došlo k mnoha pozitivním změnám ve zdravotnictví, na čemž se shoduje většina odborníků ve zdravotnictví.

„Já osobně jsem se podílel třeba na podobně transplantačního zákona. Anebo o také na další normě, která upravovala pravidla pro zdravotnickou dokumentaci. Soustředil jsem se i na legislativu kolem dostupnosti zdravotní péče,“ popisuje Dostál s tím, že blízká mu je i tématika přeshraniční zdravotní péče.

Avšak nejen ta. Ondřej Dostál v minulosti vystupoval i na podporu těch pacientům, jimž zdravotní pojišťovny nechtěly proplácet terapie, které stály mimo běžné úhrady.

„Tím, že je ta tvorba legislativy propojena s politikou, tak jsem se s politikou vždy setkával. Věděl jsem, co se v politice děje a dělo. To znamená, že pro mě vstup do politiky nebyl zase něčím tak novým. A teď se vlastně jenom posouvám z té odborné úrovně více do té politické,“ shrnuje svůj úspěch ve volbách do EP.

Do uskupení Stačilo! mě navrhla senátorka Dernerová

Ondřej Dostál, který byl v minulosti tváří České Pirátské strany, s níž se názorově i v praxi rozešel v době covidu, v uskupení pod vedením KSČM kandidoval za politickou stranu Spojení demokraté – Sdružení nezávislých [SD – SN].

„Mě do uskupení Stačilo! navrhla senátorka Alena Dernerová, které si nesmírně vážím,“ říká pro Zdravé Zprávy.

Právě Alena Dernerová, lékařka, je předsedkyní strany SD – SN. Dlouhá léta působila jako nestranička v Senátu.

Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

To, že se na doporučení bývalé senátorky Dernerové dostal na kandidátku, jíž vedla KSČM, jako problém nevidí. Jak říká pro Zdravé Zprávy, nešlo o nikterak „odvážný krok“ nebo „překvapivý krok“. A to přesto, že dříve pracoval pro Piráty.

„Totiž, když se podíváme na lékovou politiku, vzdělávání, tam jsou témata, která se [za minulého režimu, pozn. red.] nedělala všechna špatně. Je tam stále z čeho čerpat. Naopak je nutné říci, že třeba ta soustava nemocnic byla vybudována velice dobře a robustně,“ představuje svůj náhled na věc Ondřej Dostál.

Zároveň oceňuje politické kvality předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné. Ta taktéž uspěla v letošních volbách do EP. Říká, že i Konečná akcentuje témata, která se týkají zdravotnictví. Za příklad dává lékovou politiku. Komunistka Konečná byla dlouhé roky vůbec nejmladší poslankyní v Poslanecké sněmovně PČR. Později se přesunula do europarlamentu, kde působí již několik volebních období.

„Když si spočítám jen to množství lidí, kteří přišli na naše debaty a besedy v regionech, tak jen ti museli být podstatnou částí našich voličů. Bylo jich tolik, že to postačilo i na preferenční hlasy,“ vysvětluje úspěch svůj i Kateřiny Konečné v eurovolbách.

Ondřej Dostál: Korupce ve zdravotnictví je největší mor

Ondřej Dostál pro Zdravé Zprávy říká i to, co považuje z hlediska jeho angažmá v EP ve zdravotnictví za klíčové. Jako první jmenuje soběstačnost Evropy ve výrobě léků. Tedy zbavení se její závislosti v této oblasti na Indii nebo Číně.

„Po stránce méně viditelné je důležitá přeshraniční péče. Ano, tady už existují směrnice, ale je důležité, aby tato péče byla naplňována z hlediska úhrad. Tam jsou velké nedodělky. Velkou oblastí je veřejné zdraví, to je schvalování pandemické smlouvy WHO. Tomu všemu i dalším věcem je potřeba se věnovat,“ vysvětluje.

Na otázku, jak hodnotí současný výkon ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] a celé vlády v oblasti zdravotnictví, pak odpovídá stručně: „Je bohužel velice slabý.“

A dodává: „Ta veřejná část zdravotnictví by za půl bilionu korun nákladů měla minimálně zajistit českým pacientům bezproblémovou dostupnost praktika, zubaře, zkrátit čekání na operace, ale tak to není.“

Zároveň zdůrazňuje laxnost současného vedení ministerstva zdravotnictví ve věci korupce v českém zdravotnictví. Tu charakterizuje slovem „mor“.

„Jsem velmi znepokojen, že pan ministr Válek vůbec nezakročil proti úplatkům ve zdravotnictví. Naopak je dokonce označil jako daň za demokracii,“ tvrdí.

Prostřednictvím serveru Zdravé Zprávy rovněž děkuje svým voličům a vyzývá občany, aby se důsledně brali za svá práva ve zdravotnictví, a nejen v něm.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here