Zdražování obědů v restauracích zbrzdilo. Asi 200 Kč je strop

0
17
obedu
Foto: Pixabay.com

Zdražování obědů v Česku po delší době zpomalilo. Podle datové analýzy společnosti Edenred průměrná útrata za oběd je už několik měsíců kolem 197 Kč. Zdražování obědů je teď nejpomalejší za posledních pět let.

A to přesto, že v uplynulých dvanácti měsících zvýšilo své ceny 67 procent stravovacích zařízení. Mnohá z nich navíc sáhla po levnějších potravinách.

„Strávníci nyní narazili na limit, nad který si nechtějí za jídlo v restauraci dále připlácet, a provozovatelé se tomuto trendu přizpůsobují,“ říká Aneta Martišková ze společnosti Edenred, která připravuje takzvaný Edenred Restaurant Index.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Podle ní Češi považují za „férovou“ cenu oběda částku kolem 140 korun. Naproti tomu restauratéři uvádí, že běžná útrata v době oběda se pohybuje mezi 180 a 200 korunami.

„Data za léto a podzim ukazují, že se situace kolem zdražování obědů v restauracích stabilizovala. Ceny už prakticky nerostou a meziroční nárůst je nejnižší od roku 2020,“ doplňuje Martišková.

Svíčková a smažák, to jsou hlavní obědová jídla většiny Čechů

Strávníci podle ní i tak pečlivěji plánují, kde a za kolik se najedí. Zatímco někteří stále preferují „meníčko v restauraci“, jiní volí krabičky nebo rozvoz. Stále ale platí, že na konci letošního roku například v porovnání s rokem 2020 Češi v restauracích učiní zhruba o třetinu méně transakcí. Svým způsobem jde o dobrou zprávu, protože jde o nejnižší rozdíl za posledních pět let [více níže, pozn. red.].

Kolik stojí v průměru oběd v restauraci

Letos v říjnu dosáhla průměrná útrata v době oběda 197,60 Kč. Na této částce se drží už od července, s výjimkou srpna. Tehdy dočasně překročila hranici 198 Kč. Ačkoliv ceny v posledních letech stouply napříč celou republikou, stále více vynikají rozdíly mezi jednotlivými regiony. Nejdražší je průměrná cena oběda:

  • Praha: 222,10 Kč.
  • Brno: 209,90 Kč.
  • Zlín: 175,60 Kč.
  • Olomouc: 176,50 Kč.

V dlouhodobém horizontu stále platí, že proti roku 2020 jsou obědy v Česku dražší o 41,5 procenta. Přičemž nejvyšší kumulovaný růst vykazuje Ostrava [+52,2 %], následovaná Prahou [+43,7 %] a Brnem [+42,9 %].

„Faktorů, které tyto odchylky ovlivňují, je více. Může jít o rozdílné provozní náklady, dostupnost personálu nebo rozdíly v příjmech domácností a jejich ochotě utrácet,“ říká Martišková.

Lidé se restauracím vyhýbají často i kvůli špíně a jídlu v nich

Letos v říjnu byl podle ní počet transakcí v restauracích o 32 procent nižší než na začátku roku 2020. Při pandemii covidu se propady pohybovaly až kolem 85 procent. Ještě v roce 2024 se návštěvnost restaurací držela na 34–44 procentech pod „předcovidovou“ úrovní.

[Zdroj: Edenred Restaurant Index]

Letos se situace mírně zlepšila. Po celý rok se drží pokles v rozmezí 32 až 36 procent. Pokud by se však do výsledků započítaly i rozvážkové služby, propad by činil přibližně 15 procent. To potvrzuje, že část poptávky se natrvalo přesunula do tohoto segmentu.

Jsou tu ale i další trendy

Zmíněný Index dále ukazuje, že se česká obědová kultura proměňuje. Z poledního rituálu se stává spíše „logistická operace mezi poradami“. Největší roli v tom sehrává cena a čas.

Přesto polední menu i nadále tvoří páteř české gastronomie. Pro restaurace představuje jistotu pravidelných hostů, pro zákazníky pak způsob, jak se i při omezeném rozpočtu dostat k teplému jídlu. Důležitá je i podpora zaměstnavatelů. Ať už zaměstnancům nabízejí vlastní stravování, nebo jim na ně přispívají formou stravenek.

[Zdroj: Edenred Restaurant Index]

„Právě lidé, kteří mají podporu zaměstnavatele, tvoří pevné jádro strávníků, protože jsou pro ně obědy v restauraci stále finančně i časově dosažitelné,“ vysvětluje.

Také ale dodává, že pro stále větší část lidí jde o otázku priorit – jestli si na oběd do restaurace vůbec mohou dovolit zajít.

V KFC rozmrazovali maso ve stojaté vodě. To ohrožuje zdraví strávníků

„Ať už ale strávníci zvolí oběd z krabičky, nebo v kantýně, klíčovým faktem zůstává, že hlavní jídlo dne nevynechávají,“ dodává na závěr.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here